Hlavní obsah

Teplický kouč Rada vymýšlí, s jakým útokem vyrukuje do ligy

Sestavení nové útočné dvojice a obsazení postu ofenzivního záložníka. To jsou momentálně největší starosti staronového kouče teplických fotbalistů Petra Rady, který se na Stínadla v létě vrátil po více než šesti letech. Teplický tým se po sezóně hodně obměnil a Rada teď i při návratu několika hráčů z hostování v přípravných zápasech hledá optimální složení základní jedenáctky.

Foto: archiv

Petr Rada

Článek

Rada řeší otázku, kdo nahradí hlavní ofenzivní hvězdu Edina Džeka, autora třinácti loňských branek, který odešel za více než sto miliónů korun do Wolfsburgu. "Musíme poskládat úplně nový útok," uvedl Rada v rozhovoru s ČTK. "Aby toho nebylo málo, teď se nám zranil Kroupa," litoval teplický kouč ztráty typově podobného urostlého útočníka, který se do Teplic vrátil po půlročním hostování v Denizlisporu.

Zacelit mezeru v útoku zkusí Petr Smíšek, který v týdnu přestoupil z Jablonce, kde jej Rada přes tři roky trénoval. Od jeho angažování si kouč hodně slibuje. "Je to útočník, kterého jsme potřebovali. Máme jen jednoho vysokého hráče a při jeho zranění by nám scházel výchozí bod ofenzivy. Teď budeme pracovat na tom, aby ještě dával víc gólů," uvedl Rada.

V přípravě zatím nemá k dispozici ani mladíky Martina Fenina a Jakuba Mareše, kteří se v Kanadě na světovém šampionátů hráčů do dvaceti let s českým týmem dostali až do čtvrtfinále a jejich návrat je zatím v nedohlednu. Hlavně absence Fenina, který loni nejčastěji nastupoval po boku Džeka, je pro Radu citelná.

"Mrzí mě, že tady nejsou (Fenin a Mareš). Až se vrátí, budou unavení a úvod ligy určitě nestihnou, ale reprezentace by měla být na prvním místě. Klidně ať jdou do finále a vyhrají to," prohlásil Rada. "Fenin byl jeden z nejlepších útočníků v téhle kategorii už v předchozích letech, a i teď jsou jeho výkony velice kvalitní. Jen doufám, že se tam někomu nezalíbí a neodláká nám ho," uvedl Rada.

Chorvat Abdia půjde zatím do béčka

V týmu by rád viděl i nového tvořivého záložníka. Tuto úlohu v Teplicích dřív plnil Tomáš Jirsák, který přestoupil do Wisly Krakov. Další možný adept Petr Benát je po operaci kolena. Náhradou by se mohl stát třeba pětadvacetiletý Arben Abdia, který dříve nastupoval v chorvatské jednadvacítce, ale poslední dvě sezóny kvůli nespecifikovaným osobním problémům vynechal. Abdia zasáhl už do čtvrtečního přípravného utkání se Sokolovem a zaujal především vytříbenou kopací technikou, ale trenér Rada s ním však zatím nepočítá.

"Určité předpoklady a pozitiva má, jenže mu schází kondice. Dva roky bez fotbalu jsou znát. Zapojí se do přípravy béčka, aby dohnal to manko a uvidíme, co bude dál," řekl Rada. Na postu tvořivého záložníka ve čtvrtek zkoušel i Zdeňka Koukala. Ten se nyní v sestavě zabydluje, i když už se zdálo, že v Teplicích šanci nedostane. "Dostal šanci a zatím se jeví velmi dobře," řekl Rada.

O místo v týmu se stále pere i bosenský záložník Ljevakovič. "V kádru zůstane a budeme se asi snažit mu najít místo na rozehrání někde ve druhé lize, u nás by teď moc příležitostí nedostal. Něco v tom chlapci ale je," řekl Rada. Pokud dostane Ljevakovič vízum, odjede v pondělí s dalšími 21 hráči na soustředění do Rakouska. Tím skončí žlutomodrým období hrubé přípravy. V Rakousku změří síly s Lechem Poznaň, šestým týmem polské ligy, a také s Hoffenheimem, nováčkem druhé nejvyšší německé soutěže.

Reklama

Související témata: