Hlavní obsah

Fotbalista Lukeš si s Baníkem přeje konečně velký úspěch

Igor Bruzl (Höckendorf)Právo

Býval náladovým fotbalistou, o kterém se říkalo, že promrhal svůj talent. Jenže v Baníku jako by teď znovu vyrazil na cestu vzhůru. Z průšviháře a problémového hráče se stal kapitánem a lídrem. „Třeba budu mít štěstí a ještě se i dočkám angažmá v cizině,“ smál se Martin Lukeš.

Foto: FC Baník Ostrava

Martin Lukeš (vpravo) na archivním snímku

Článek

Dříve by při žádosti o rozhovor raději prchal do ústraní, teď mezi novináře předstupuje často a nestydí se za názor. Jaká proměna. Vypadá to, že už by dozrál. Lidsky i fotbalově. „Na jaře se celé mužstvo dalo dohromady. Hráli jsme pěkný fotbal, bavili lidi, a co víc, konečně jsme vystupovali také jako jeden tým. Když jsme měli nějakou klubovou akci, tak jsme šli všichni společně a nikdo potají neutíkal. Tohle tady nějakou dobu scházelo,“ vykládal Lukeš.

Baník už na jaře hrál ligu jenom z povinnosti. Nemohl sestoupit, k pohárovým příčkám měl dost daleko, takže mužstvo se vyhnulo jakémukoli tlaku. „Už jsem slyšel, že i to mohlo pak za naše povedené výsledky, ale já to považuji za hospodské kecy. Nechci znevažovat to, jak jsme hráli ve druhé polovině sezóny. Ano, odehráli jsme zápasy, na které se nedalo asi dívat, v globálu jsme však předváděli útočný fotbal a chtěli vítězit. Je na co navázat,“ řekl Lukeš.

Bývalý reprezentant, který se do Baníku vrátil po ne zrovna povedeném angažmá ve finančně trápící se Slavii, jako by chytil v osmadvaceti druhý dech. Když byl na jaře zdráv, táhl ostatní k vítězstvím. „Zdraví je pro mě hrozně důležité. U mě hraje skoro prvořadou roli. Když budu mít natrénováno a vyhnou se mi problémy, pak mě nic už nemůže rozhodit. Jsme připraveni zvládnout i tlak okolí, který se po posílení týmu logicky může dostavit,“ tvrdil.

Vedení klubu během léta kádr doplnilo zkušenými hráči. Lukeš vnímal, že je možná na prahu klíčové sezóny. Zatím toho v kariéře moc nevyhrál. „Úspěch s Baníkem bych si moc přál. Je jasné, že na páté sedmé místo v Ostravě není nikdo zvědavý. I my chceme být v tabulce ještě o něco výš, ale znovu opakuji, že záleží hlavně na zdraví všech hráčů. Pokud se nám vyhnou zranění, můžeme bojovat o poháry. Loni jsme to jasně ukázali,“ uvedl sebevědomě Lukeš.

Kdysi flegmatik, dneska je schopen být na hřišti pořádně slyšet. „Všichni jsme zkušenější, silnější. Zvýšila se i konkurence, věřím však, že trenér bude schopen vybrat tu nejsprávnější sestavu a společně velká očekávání zvládneme. V minulé sezóně nás hrozně mrzelo, že se na konci počítala s Brnem a Plzní minitabulka vzájemných zápasů, kvůli které jsme skončili až pátí. Za jaro jsme si zasloužili lepší umístění. Teď je ale před námi šance to znovu zlepšit. Já věřím, že když budeme hrát dál jako tým a napravíme chyby jiných, pak uspějeme,“ dodal.

Reklama

Související témata: