Hlavní obsah

Trenér Sparty Bílek má starosti se složením stoperské dvojice

BAD BLEIBERG

Pořádně zamotanou hlavu ze sestavování obrany má trenér Sparty Michal Bílek. Český fotbalový šampión se v Rakousku chystá na obhajobu titulu a boj o Ligu mistrů. Výsledky i předvedená hra, to je pro kouče týmu radost. Ale jednu velkou vadu na kráse všechno má. Klíčové posty uprostřed defenzívy nedají Bílkovi spát.

Foto: PRÁVO

Trenér Sparty Michal Bílek

Článek

„S defenzívou máme starosti. Nejvíce nás trápí střed obrany,“ přikyvuje hlavou Bílek. Proč si dělá takové starosti? Kapitán a klíčový muž obrany Řepka má pro první dvě kola trest za žluté karty z minulého ročníku, což je problém, mračí se Bílek.

Klidný nemůže být ani při obsazení postu druhého stopera. Mladý Šimůnek je na MS dvacetiletých v Kanadě. Košťál, vytoužená akvizice z Liberce, zatím nedorazil. A Kadlece silně vábí FK Moskva. „Odejde jen tehdy, pokud bude jistý příchod Košťála,“ tvrdí Bílek.

Je si dobře vědom, že obsazení stoperské dvojice v úvodu soutěže bude tvrdým oříškem. „Nemáme problém s tím, že hráči zkoušení na problematických postech by neodváděli kvalitní výkony. Ale trápí nás konečné složení,“ vysvětluje Bílek. Proti bukurešťskému Dynamu zvládl daný post Mareš, v úvahu přichází ještě Kladrubský. „Je použitelný skutečně kdekoliv. Ale jeho místo je spíše na kraji,“ uvědomuje si Bílek.

Šimůnek řídí reprezentaci do 20 let

Šampionát dvacetiletých, kde český tým dotáhl do bojů o medaile jako kapitán a sparťanský klenot Šimůnek, sleduje Bílek pozorně. „Honza hraje velmi dobře. Mužstvo řídí. Bojím se, aby se vůbec vrátil,“ naznačuje trenér Sparty. Jeho kvalitní výkony by mohly vyústit v jeho odchod do některého z evropských velkoklubů. „Ta pravděpodobnost je dokonce velmi vysoká,“ uvědomuje si Bílek.

Na začlenění do sestavy bude mít jediný přípravný zápas. „Je mi jasné, že by zasluhoval volno. Ale v případě nutnosti se bude muset ihned zapojit do přípravy,“ plánuje Bílek.

I s ohledem na zdravotní trable záložníků Koláře, Matušoviče a Pospěcha, stejně jako útočníků Doška, Kuliče či Slepičky, odkládá avizované zúžení kádru. „Termín jsem neurčil. Ale nejpozději při generálce s Hansou Rostock, týden před prvním zápasem ligy s Libercem, musíme být kompletní,“ říká Bílek.

Žofčák se konkurence nebojí

Bílek poukazuje na fakt, že na soustředění v Rakousku se ukázala nutnost širokého kádru. „Když máme pár zraněných, jsme v problémech,“ říká trenér Sparty, který do přípravného zápasu nasadil slovenskou posilu Igora Žofčáka.

„Vzal jsem kopačky, mapu a vyrazil jsem. Dvakrát jsem trošku bloudil, ale jinak byla cesta bez problémů. Po pěti a půl roce v Ružomberku jsem potřeboval změnu. Konkurence ve Spartě se nebojím, ta k takhle velkému klubu patří,“ nedělá si těžkou hlavu slovenský reprezentant.

„Jeho příchodem máme posty zdvojené,“ pochvaluje si posílení kádru Bílek, jehož svěřence ve čtvrtek čeká utkání s 1. FC Köln, v sobotu pak s Fenerbahce Istanbul. Generálka s Hansou Rostock je na Letné na programu 29. července.

Reklama

Související témata: