Hlavní obsah

Slavia zdolala Bohemians 1905, Baník deklasoval Bystrc

PRAHA

Ve středečním přípravném utkání dvou vršovických mužstev vyhráli fotbalisté Slavie na Strahově nad Bohemians 1905 1:0. Pro českého vicemistra to byla generálka před zápasem druhého předkola Ligy mistrů, v němž se ve středu 1. srpna červenobílí utkají nespíše se Žilinou.

Článek

Bohemians odehráli v úterý večer zápas v německé Jeně, přesto na nich v úvodu únava příliš vidět nebyla a duel byl vyrovnaný. V dobré šanci neuspěl Bálek, jehož střelu nadvakrát chytila nová posila Vaniak. Na druhé straně se střela Brabce otřela o břevno. Ve 32. minutě se ale míč po rohu Kalivody dostal k Brabcovi a ten nekompromisní střelou skóroval.

Ve druhém poločase se poprvé ve slávistické sestavě objevil Ivana, o jehož přestupu klub jedná. I když domácí trenér Jarolím udělal několik změn v sestavě, jeho tým měl podstatně více ze hry, ale do vážnějších šancí se nedostal. A když skončila hlavička Gaúcha po centru Ivany těsně vedle, stav zápasu se již nezměnil.

Baník deklasoval třetiligovou Bystrc 

Fotbalisté Baníku Ostrava deklasovali v předposledním přípravném utkání Bystrc 11:0. Třetiligový soupeř dostal osm gólů už v první půli, po třech brankách si připsali Róbert Zeher s Františkem Rajtoralem.

Bez zraněných Bolfa, Marka a Varadiho postavil favorit do prvního poločasu to nejlepší, co má momentálně k dispozici a byl k neudržení. Hosté vysokému tempu soupeře nestačili, u všeho byli pozdě a Baník se hlavně přes křídla lehce dostával do šancí, které snadno také proměňoval.

Fotbalem se bavil hlavně Rajtoral, jenž si za 35 minut připsal hattrick. Drtivá převaha Ostravy povolila po přestávce. Kouč Karel Večeřa prostřídal sestavu a bez největších opor už Baník v ofenzivě tak nebezpečný nebyl. "Spokojenost musím vyjádřit hlavně s prvním poločasem, to byla z naší strany kvalita v útočné fázi. Z druhé půle jsme trochu zklamaný. Nevím proč, ale hráli jsme na půl plynu. Přesto si myslím, že i takový zápas, pokud k němu hráči přistoupí tak, jak mají, nás může posunout dále," řekl novinářům trenér Večeřa.

Posledním zápasovým testem před ligovým začátkem na hřišti Bohemians 1905 bude pro výběr trenéra Večeři v neděli od 18 hodin na Bazalech zápas proti Púchovu.

Olomouc remizovala s Hradcem Králové

Fotbalisté Olomouce vyšli ve středeční přípravě proti Hradci Králové střelecky naprázdno a s druholigovým klubem doma remizovali 0:0. Sigma navíc přišla o útočníka Lukáše Hartiga, který už po pěti minutách ze zápasu odstoupil se svalovým zraněním a jeho start v podzimní ligové premiéře je vážně ohrožen.

I v průběhu svého dnešního krátkého působení měl Hartig největší šanci celého prvního poločasu, ale v koncovce se neprosadil. Efektivita v útočné fázi trápí jedenáct dnů před začátkem ligy kouče Martina Pulpita zatím asi nejvíce. Domácí měli většinu utkání pod kontrolou, scházely však příležitosti a gólové vyjádření. Po obrátce zahodili své možnosti ještě Bueno a především Bajer.

"Největší rezervy máme určitě ještě v útočné činnosti. Měli jsme tři čisté šance, ani jednu jsme bohužel nedokázali proměnit. Aby toho nebylo málo, tak se nám zraní Hartig. Nevypadá to dobře, ale chytřejší budeme po magnetické rezonanci," řekl ČTK asistent trenéra Jiří Fryš.

Olomouc sehraje před ligovým startem už jen jedno utkání, v neděli se v Ostravě utká s divizní zálohou Baníku.

Klatovy v přípravě potrápily prvoligové Teplice

Téměř celý poločas vydrželi fotbalisté divizních Klatov vzdorovat tlaku Teplic a srazila je až branka z přísně nařízené penalty. Ve středečním přípravném utkání v Blšanech vyhrály Teplice 2:0, na Verbířovu penaltu navázal po poločase brankou po střele z otočky Rilke.

"Klatovy nás potrápily, ale asi je to dobře, alespoň si nebudou hráči myslet, že to půjde samo. Byl to ale velmi kvalitní soupeř," řekl ČTK teplický trenér Petr Rada. Svůj tým kritizoval za hru plnou nepřesností, ale zároveň připomněl, že mužstvo šlo do zápasu po dopoledním tréninku a odpoledním fotografování.

V utkání vyzkoušel dalšího hráče z Balkánu, pětadvacetiletého srbského útočníka Ivana Periče. Hráč, který údajně působil v Arsenalu Kyjev a dalších ukrajinských mužstvech, ale na hřišti tápal a Radu příliš nezaujal. "Momentálně nemá na to, aby naskočil do ligy, uvidíme, co s ním uděláme," prohlásil Rada.

Zlín prohrál v přípravě s Kroměříží 0:3

Fotbalisté Tescomy Zlín prohráli v přípravném utkání na domácím stadiónu se Slavií Kroměříž nečekaně vysoko 0:3. Zlín se trápil a jeho kombinacím chyběla lehkost.

Kroměříž s několika bývalými zlínskými hráči v sestavě pojala utkání prestižně, zkušenějšího protivníka předčila v důrazu, pohybu i napadání. V závěru úvodního poločasu otevřel skóre přesnou střelou do horního růžku Dobeš.

Po změně stran využil Třasoň zaváhání obránců Zlína a přidal druhý gól. I když Zlín srovnal krok, v koncovce se neprosadil. Naopak v závěru zápasu se dostal odražený míč k Dobešovi, jenž přidal třetí branku.

Kladno uhrálo cennou remízu s Bielefeldem

Kladenští fotbalisté v prvním přípravném utkání na soustředění v Německu uhráli cennou remízu 1:1 s Bielefeldem. Bundesligový klub vedl, ale Středočeši ještě před poločasem vyrovnali z penalty.

Zápas začal s více než půlhodinovým zpožděním, protože rozhodčí se zdrželi na přeplněné dálnici. Kladno začalo zakřiknutě, domácí měli navrch a brzy vedli. Hosté se pak zvedli a po faulu na Jeslínka vyrovnal Šelicha.

I po pauze měli domácí navrch, ale Kladenští je do šancí už nepouštěli, přičemž měli i možnosti. Zachariáš střílel z úhlu těsně mimo, Čáp pálil zblízka před brankou pravačkou nad. V sestavě soupeře nechyběli Češi Petr Gabriel a Radim Kučera, který dnes v klubu prodloužil smlouvu do roku 2009.

Trenér Jaroslav Šilhavý byl s utkáním spokojen. "Hlavně v obranné fázi jsme předvedli velice kvalitní výkon. Zápas nesl znaky ligové generálky, soupeř byl velmi kvalitní a hrálo se v dobré kulise, kterou vytvořily asi tři tisícovky diváků. Mohli jsme nakonec i vyhrát, přesto bych si představoval ještě lepší přechodovou fázi do útoku," uvedl kouč na klubovém webu.

Slavia Praha - Bohemians 1905 1:0 (1:0)
Branka: 32. Brabec. Rozhodčí: Ochotnický. Diváci: 2206.
Slavia Praha: Vaniak - Dřížďal (77. Volešák), Šourek, Brabec, Hubáček (28. Aračič) - Kalivoda, Švec (65. Belaid), Tavares, Šmicer (46. Ivana) - Vlček, Šenkeřík (65. Gaúcho).
Bohemians 1905: Havránek - Marek, Rada (46. Pávek), Lukáš, Šmarda (46. Růžička) - Kunášek, Hašek, Slezák (46. Adam), Rychlík - Matúš, Bálek (63. Škoda).
Baník Ostrava - Dosta Bystrc-Kníničky 11:0 (8:0)
Branky: 3., 17. a 87. Zeher, 9., 37. a 44. Rajtoral, 16. Tchuř, 25. Magera, 30. Lukeš, 57. Mišinský, 84. Svěrkoš. Rozhodčí: Viščor. Diváci: 450.
Sestava Ostravy: Buček - Řezník, Cigánek, Bystroň (46. Ricka), Tchuř (46. Čoupek) - Rajtoral (46. Mucha), Metelka, Lukeš (46. Mišinský), Tesařík - Zeher, Magera (46. Svěrkoš).
Sigma Olomouc - Hradec Králové 0:0
Sestava Olomouce: Drobisz - Randa (68. Jindřišek), Šuškavčevič, Škerle, Jurkič - Bajer, Rossi, Onofrej (60. Rýdel) - Hubník (46. Janotka), Hartig (5. V. Schulmeister, 46. Bueno), Petr (46. Pulkert).
FK Teplice - Klatovy 2:0 (1:0)
Branky: 38. Verbíř z pen., 58. Rilke.
Sestava Teplic: Belic (46. Slavík) - Kaufman (46. Merzič), Krmaš (46. Lukáš), Klein, Rosa (61. Kaufman) - Verbíř (46. Hašek), Sabou (46. Ljevakovič), Doležal, Koukal (46. Gašparík) - Kroupa (46. Smíšek), Perič (46. Rilke).
Tescoma Zlín - Slavia Kroměříž 0:3 (0:1)
Branky: 38. a 79. Dobeš, 64. Třasoň.
Sestava Zlína: Baránek (46. Kořínek) - Vidlička (60. Pazdera), Zbožínek, Švach (66. Řihák), Penner - Kraus, Vrtělka (65. Zapletal), Zúbek (46. Elšík), Vyskočil (55. Konečník) - Bača, Šmahaj.
Arminia Bielefeld - SK Kladno 1:1 (1:1)
Branky: 19. Zuma - 25. Šelicha z pen.
Sestava Kladna: Pavlík - Gross, Farbák, Killar, Hoffmann - Dočkal (73. Williams), Hlava, Šelicha, Cigánek (79. Čáp) - Zachariáš (76. Zoubele), Jeslínek (67. Kabele).

Reklama