Hlavní obsah

Šmicra nadchl rodící se stánek Slavie

PRAHA

Nová posila fotbalové Slavie Praha Vladimír Šmicer si byla ve čtvrtek prohlédnout výstavbu nového stadiónu ve Vršovicích. Stavbyvedoucí Michal Přibyl ho nejdříve seznámil s plánem stavby a poté ho celým stadiónem provedl. Někdejší hráč Liverpoolu byl výstavbou nadšen. Ve starém Edenu kopačky oblékl naposledy před jedenácti lety, kdy se Slavií získal mistrovský titul.

Článek

"Takhle to tady vůbec neznám," prohlásil  Šmicer zhruba uprostřed stadiónu. Rozhlížel se po okolních tribunách. Všechny čtyři jsou již vystavěny do konečné výšky, jen schody do poloviny chybí. Až na posledním schodu tribuny prohlásil: "Dole jsem si říkal, že to není zas tak veliké, ale odsud je to obrovské. To bude nádherné, to bude nádherné," pochvaloval si záložník.

V poslední době se rozšířily zvěsti o možném prvním zápase na novém stadiónu proti Spartě. "To by bylo nejlepší," rozplýval se Šmicer. "Nejprestižnějším zápasem celé sezóny otevřít stadión. Už by se nám konečně přestali smát, že nemáme svůj stánek," usmíval se muž, který do světového fotbalu odcházel právě ze Slavie. "Bylo by nádherné je tady přivítat a porazit je," dodal. Ke konci prohlídky se k tématu vrátil: "Jen musím Řepkovi říct, aby byl klidný, aby nás neházel mezi diváky," smál se.

Hráči na dosah a bez plotů 

"Kolik metrů budou diváci od lajnové čáry?" zajímal se pod jednou z tribun. Dotkl se tak novinky. Na českých stadiónech není zvykem sedět blízko k fotbalovému trávníku. V Edenu bude divák sledovat hru pouhých šest metrů od autové čáry. Ve výhledu nebudou fanouškům překážet ani kovová zábradlí. Například v Anglii je tento jev naprosto běžný, uvidíme, jak se ujme u nás. "Fotbal má být zábavou pro lidi. Ne aby pár jedinců kazilo ostatním zážitek," řekl k tomu vítěz Ligy mistrů. Jako řešení by navrhoval tvrdší zákroky proti těm, kdo narušují průběh utkání.

Na otázku na jaký stadión nejraději vzpomíná odpověděl Šmicer bez váhání. "Na liverpoolský Anfield Road, ten byl srdeční. Pak se hezky vzpomíná třeba na fantastickou atmosféru na Nou Campu v Barceloně. Těch devadesát tisíc lidí dokáže dostat člověka do varu." Líbí se mu ale i ten, který se právě staví. "Co jsem zatím měl možnost vidět, tak musím říct, že se úplně vyrovná evropským stadiónům. Bude to komfort pro hráče i pro diváky. Z každého místa by mělo být dobře vidět," pochvaloval si. "Už jsem ani nedoufal, že si tady zahraju," prohodil nostalgicky.

"Tak povolení už máme," smál se spolu s novináři na konci prohlídky Šmicer. "Tak hlavně, že už se staví."

Reklama