Hlavní obsah

Matějovský: Chci uspět na všech frontách

Radek MalinaPrávo

Kapitán fotbalistů Mladé Boleslavi Marek Matějovský ví, že jeho tým prošel před novou sezónou výraznou proměnou, ale nechce porovnávat. Nicméně věří, že bude Boleslav patřit ke špici ligové tabulky, a v rozhovoru pro deník Právo také vykládal o reprezentaci nebo šancích v Poháru UEFA.

Článek

Fotbalový tým Mladé Boleslavi prošel v létě proměnou. Po delší době se změnili i trenéři. Dušana Uhrina nahradil Luděk Zajíc. Projevila se tahle rošáda na podobě přípravy?

Bylo to hodně podobné a stejně náročné. Myslím, že máme rozhodně z čeho čerpat. Hodně jsme toho během léta naběhali a myslím, že máme velmi slušný základ. Kondiční přípravu jsme absolvovali i pod dohledem bývalého desetibojaře Ryby. Všechno bylo hodně propracované, určitě nám to prospělo. Pochopitelně jsme někdy remcali, ale to je takový standardní proces...

Výrazně se změnil i kádr. Odešli opory jako Abraham, Pecka či Palát, přišli Hrdlička, Voříšek, Kalina a další hráči. Jaký máte pocit ze hry po přípravných zápasech?

Noví kluci jsou hodně kvalitní, hodně šikovní a bereme je jako posily. Už v zimě se spekulovalo, jak se vyrovnáme s odchodem Marka Kuliče. Věřím, že i po takových změnách navážeme na minulý rok.

Na rozdíl od Hrdličky či Voříška má Kalina pouze rok ligových zkušeností. Jak do kádru zapadl? Pamatovali jste si ho vzájemných zápasů?

Myslím, že v kabině neměl nikdo žádný problém. A Vaška jsme si pamatovali hlavně díky jarnímu utkání, v němž nedal tři tutovky. V Kladně byl jedním z nejlepších hráčů a patřil do kvalitnějšího týmu.

Bude nový tým Mladé Boleslavi silnější než minulý?

Nechci to takhle porovnávat. Věřím, že budeme na špici první ligy. Kádr na to rozhodně máme. Každopádně chceme hrát o evropské poháry. Upletli jsme si na sebe bič minulými sezónami. Lidé chtějí úspěch, my také. V předešlém ročníku jsme okusili evropské soutěže a chceme je okusit znovu.

Zatímco před rokem jste okusili i předkolo Ligy mistrů, letos míříte přímo do Poháru UEFA. Co pro vás tahle soutěž znamená?

Moc se těším. Věřím, že projdeme do základní skupiny, kde už je všechno otevřené. Loni nám postup unikl o kousek. Letos bychom rádi došli dál.

Jak velkou motivací je pro vás reprezentace a blížící se mistrovství Evropy?

Budu dělat všechno, abych v národním týmu byl. Jsou tam skvělí hráči, mezi nimiž se stále učíme. Je to velmi pozitivní motivace.

Nezhořkl jste nijak poté, co v létě nevyšel váš přestup do belgických Brugg?

Odchod do Evropy je pro každého hráče dalším krokem v kariéře. I já chci jít dál. Ale neutíkám za každou cenu. S klubem nebudeme hrát nikde na chvostu, ale na čele ligy a v evropských pohárech. Mohu se fotbalově posouvat.

Který ze zmíněných cílů má přednost ve vašem žebříčku priorit?

Žádný. Chci uspět na všech frontách. S klubem v lize i Poháru UEFA. A současně chci trenérovi Brücknerovi ukázat, že mám na národní tým.

Reklama

Související témata: