Hlavní obsah

Pelta končí ve svazových službách, vrací se do Jablonce

JABLONEC NAD NISOU

Fotbalovému klubu v Jablonci bude znovu šéfovat Miroslav Pelta. Funkcionář, který naposledy působil ve vysoké funkci ve svazové marketingové společnosti STES, od 1. srpna nastupuje na plný úvazek znovu do Jablonce, kde je místopředsedou klubového představenstva. Svůj návrat oznámil na pondělní předsezónní tiskové konferenci severočeského klubu.

Článek

Podle Pelty nastal čas, aby se věnoval klubu, který kdysi do první ligy přivedl a z nějž před devíti lety odešel. Tehdy si ho Vlastimil Košťál přizval ke spolupráci po svém příchodu do Sparty Praha.

V zákulisí se sice mluvilo o jeho vlivu na chod jabloneckého fotbalu, ale Pelta spojení své osoby s klubem dlouho oficiálně odmítal. "Jenže nastala situace, že se musím věnovat naplno práci v klubu. Dnešní situace regionálních klubů není jednoduchá, musím vložit veškerou svou energii sem," prohlásil Pelta před novináři a doplnil, že ve STES končí v úterý 31. července.

Zabezpečit chod klubu na jablonecké úrovni je podle Pelty stále složitější. "Hodně nám dříve pomáhalo město a já věřím, že to tak zůstane i v budoucnu. Ale potíže mají někteří věrní sponzoři, a tak musím výpadek zajistit někde jinde. Nechci to zakřiknout, ale do neděle by mohl přijít silný sponzor," věří jablonecký šéf, podle kterého se podaří prodat i název stadionu, podobně jako třeba v případě Sparty.

Jablonec patří mezi nejbohatší kluby v lize

Jablonec patří mezi ekonomicky nejsilnější české kluby, což v pondělí potvrdil i Pelta: podle něj loňské výdaje vystoupaly na 117 milionů korun. "Na provoz klubu musíme zabezpečit tak 80 miliónů korun, ale další peníze jdou do nákupu hráčů. Ty si ale musíme získat prodejem jiných, podobně jak jsem na to byl zvyklý ve Spartě. V Česku tak klub prostě fungovat musí; za sto miliónů prodám, za pětadvacet nakoupím," uvedl s nadsázkou Pelta.

Ekonomiku klubu prý nemůže ohrozit ani případná drahá cesta k utkání předkola Poháru UEFA. "Nějaká cesta letadlem nás nemůže ohrozit, jen se trochu děsíme toho, kdo nás může v pohárech potkat. Stále ale existuje možnost, že budeme mezi nasazenými, a tím by naše postupové naděje byly vyšší," uvedl Pelta s výhledem na nejbližší úkol, kterým je postup do hlavní části Poháru UEFA.

Reklama

Související témata: