Hlavní obsah

Sparta mění název stadiónu, cíle pro sezónu však ne

PRAHA

Pražská Sparta vstoupí do nové fotbalové sezóny jako obvykle s nejvyššími cíli. Jak pro českou ligu a Pohár ČMFS, tak i pro pohárovou Evropu. Pod vedením trenéra Bílka absolvovali letenští letní přípravu ve Špindlerově Mlýně i Rakousku a v devíti přípravných zápasech odešli pouze jedenkrát poraženi.

Článek

Novinkou je změna strategického partnera pro domácí stadión, který ponese nové jméno.

„Jsem maximálně spokojený s přístupem hráčů v přípravě i s doplněním kádru. Pracovali, jak jsem si představoval, a všichni bojují o základní jedenáctku,“ pochvaloval si kouč Michal Bílek dění v letní přestávce a výhružně směrem k soupeřům dodal: „Jsme určitě silnější než loni.“ Na podzim by si přál především vítězit a navázat na kvalitní hru z konce jarní části minulého ročníku. „Utkání, která jsme odehráli především v Rakousku, ukázala naší sílu a hlavně pokrok,“ chválil svůj tým Bílek.

Předseda představenstva Sparty Daniel Křetínský vyhlásil pro sezónu 2007/08 jasný cíl v podobě obhajoby titulu v Gambrinus lize a úspěchu v domácím poháru. Cíle pro poháry evropské jsou rozděleny v závislosti na štěstí při losu třetího předkola Ligy mistrů. Pokud bude soupeř přijatelný, přeje si vedení postup do milionářské soutěže, v opačném případě se spokojí s postupem do čtvrtfinále Poháru UEFA. „Jinak budeme zklamáni,“ řekl na úterní předsezónní tiskové konferenci se zdviženým prstem Křetínský.

Křetínský soupeře nehodnotil 

Na dotaz, jakého soupeře by ve třetím předkole Ligy mistrů bral jako přijatelného, se mladý manažer zdráhal odpovědět, měl k tomu své důvody: „Když jsem jel na losování LM poprvé, zdálo se mi, že Lyon je přijatelný soupeř. Nakonec jsme dostali pět gólů, proto raději nebudu hodnotit přijatelnost soupeřů.“

Klub s tradiční žluto-modro-červenou trikolórou v letním přestupovém období notně posiloval. „Řekli jsme, že bude posilovat kádr o kvalitu, ale hlavně perspektivu. To se nám povedlo a zvýšili jsme konkurenci v družstvu,“ liboval si Křetínský nad příchody mladíků Šimůnka, Kúdely, Kladrubského, Limberského, Petržely či Slováků Kozáčika s Žofčákem. Jen mladoboleslavský Abraham se dá z nových posil označit jako hotový hráč. „Kádr je momentálně širší než je potřeba, někteří hráči ještě odejdou na hostování,“ dodal letenský boss.

Jedničkou mezi tyčemi bude Poštulka

Jediným výrazným oslabením sparťanského kádru byl odchod dlouholeté brankářské jedničky Jaromíra Blažka do německého Norimberku. Na důležité místo v sestavě bylo hned několik kandidátů, mezi nimi brankářská jednička jednadvacítky Zdeněk Zlámal, či přes svůj nízký věk velmi zkušený slovenský gólman Matúš Kozáčik, který přišel v týdnu ze Slavie. Trenér Bílek se ale nakonec rozhodl pro zkušenost v podobě zimního navrátilce z Teplic Tomáše Poštulky.

Držitel double z poslední sezóny vyměnil sponzora arény, jehož jméno ponese stadión na Letné. Automobilový koncern Toyota vystřídala minimálně na dva roky světová finanční společnost Axa. „Spojení s Axou je dobrým signálem pro celý český fotbal, je to globálně známá finanční značka,“ řekl ke spolupráci předseda představenstva a viceprezident Sparty Daniel Křetínský.

Axa již v minulosti sponzorovala anglickou Premier League, fotbalový velkoklub však zatím ne. Letenský klub si, jak informoval se spokojeným úsměvem Křetínský,  po finanční stránce oproti éře s Toyotou polepší. Svojí smlouvu o spolupráci prodloužila i sázková kancelář Fortuna, která navíc od nové sezóny vypisuje několik sázek se Spartou přímo spjatých. Jedná se například o tip na to, kolik dá a dostane letenský tým gólů, zda získá double, jestli na lavičce klubu vydrží celý ročník trenér Bílek či sázka na průměrný počet diváků na domácích zápasech Sparty.

Reklama

Související témata:
Axa