Hlavní obsah

Chovanec: Fanoušci mají někdy pravdu

Prezident fotbalové Sparty Praha Jozef Chovanec se v posledních dnech zabývá dolaďováním záležitostí, které jsou potřebné před začátkem nové ligové sezóny. V případě, že tým nepostoupí do Ligy mistrů, se neobává zásadních finančních problémů. Pochvaluje si spolupráci s trenérem Bílkem, mládežnickou líheň na Strahově i nové posily.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Jozef Chovanec na tiskové konferenci Sparty

Článek

Máte před začátkem nové sezóny hodně práce?

Nyní jsme v období starostí, protože kontrolujeme finální fázi před soutěží, ale doufám, že během ní nám přibudou spíše radosti.

Jak vypadá takový režim prezidenta Sparty?

Snažím se co nejvíce času trávit na stadiónu, abych byl nápomocen trenérovi. A také odpovídám na dotazy lidí zvenčí, i na otázky fanoušků.

Jaké jsou nejčastější otázky fanoušků?

Jestli postoupíme do Ligy mistrů. Jestli vyhrajeme ligu. Jsou tak trochu všetečné, ale mně to nevadí. Rád poslouchám názory, fanoušci mají někdy pravdu. A fotbal hrajeme pro lidi, proto musíme brát jejich názory a nebát se i tvrdších dotazů a hlavně jim říkat pravdu.

Jak se vám spolupracuje s trenérem Bílkem?

Velmi dobře. I s předcházejícím trenérem, panem Grigou, se mi spolupracovalo dobře. I když byla naše práce krátká, věřím, že byla na dobré úrovni. Trenérský kádr se nedávno posílil i o Horsta Siegla, takže sice pracujeme v úzké skupině, ale ve prospěch Sparty.

Bude pro Spartu znamenat velký finanční problém případná neúčast v Lize mistrů?

Samozřejmě by bylo příjemné se do Ligy mistrů dostat. Jednak kvůli sportovní, ale i ekonomické stránce. Kdyby to nevyšlo, určitý problém by to znamenalo, ale rozhodně ne zásadní, takový, který by nás dokázal přibrzdit ve splnění cílů, které jsme si stanovili před sezónou.

Která z letních posil se vám nejvíce líbí?

Zaměřili jsme se na posílení mužstva zejména mladými hráči. Nechceme, aby Sparta pouze vyprodávala, jak k tomu docházelo v minulosti, obě situace musí být vyvážené. Podle mě by bylo nespravedlivé jmenovat jednotlivce. Ale domnívám se, že trenér získal kvalitní hráče a budeme v očekávání, jak se posily představí.

Jak vypadá vaše mládežnické středisko na Strahově?

Je jedno z nejlepších v Evropě. Začínáme odtud vyžadovat fotbalisty pro A tým. První vlaštovkou je Ondra Bíro, kterého budou určitě následovat i další hráči. Tím získává naše práce smysl a my už nebudeme muset talentované mladé hráče kupovat z jiných klubů.

Jak se vám líbili mladíci na mistrovství světa do dvaceti let?

Už před začátkem turnaje jsem tomu týmu věřil. S několika odborníky jsem se shodl na tom, že se naši mladíci umístí do čtvrtého místa. Nesouhlasím s tím, že se český fotbal hroutí. I reprezentace do devatenácti let se probojovala na mistrovství Evropy, což je úspěch.

Jaký názor máte na seniorskou reprezentaci?

Nedávno jsem mluvil s panem Brücknerem a zdál se mi trochu zaražený. Snažil jsem se mu dodat optimismu. Měli bychom ukončit ten hon na trenéra. V této situaci to není vhodné. Pevně věřím, že se na mistrovství Evropy dostaneme. Máme k tomu všechny předpoklady. I kvalifikaci máme rozjetou dobře.

Reklama

Související témata: