Hlavní obsah

Olomouc chce být v lize útočná, ale zatím nedává góly

OLOMOUC

Se skromnými plány vkročí do nového prvoligového ročníku fotbalisté Sigmy Olomouc. Klub chce zapomenout na sestupové drama uplynulé sezóny, nový trenér Martin Pulpit hodlá tým do klidného středu tabulky vytáhnout atraktivním herním stylem s třemi útočníky.

Článek

Hanou ještě teď leká boj o holý život v uplynulém ročníku, Sigma se nakonec zachránila s historicky nejnižším počtem bodů, které ve své prvoligové historii vyválčila. Podle předsedy představenstva Jaromíra Gajdy si z toho v klubu vzali ponaučení. "Byl to souběh několika faktorů. Nebylo to ideální z hlediska trenérské práce, v zimě se nám ani nepodařilo doplnění mužstva. Není jiná cesta jak z toho ven než zkvalitnit tým a trenérskou práci," řekl Gajda na dnešní tiskové konferenci.

Nový trenér Pulpit a jeho strategie

Tím, kdo má dát celek do pořádku, je kouč Pulpit. Nástupce Vlastimila Petržely si v Olomouci poprvé v kariéře sedne na prvoligovou lavičku, kam se přemístil z druholigového Sokolova. "Martin Pulpit je zkušený trenér, dvanáct let trénoval v klubech v poměrné těžkých podmínkách. Navíc je to kouč, který pracuje na organizaci hry," podotkl Gajda.

Herní systém je také to, čím se Olomouc oproti jaru odliší nejvíce. Pulpit vyznává rozestavení 4-3-3 a míní ho prosazovat i v Sigmě, přestože její ofenziva v přípravě příliš nebezpečná nebyla. "Potence našich útočníků je špatná. Nejlepší střelec v přípravě Hubník dal tři góly a Vojta Schulmeister, který devětkrát skóroval v lize, ani jeden. Přitom gólů potřebujeme začít dávat více. Loni jich bylo taky málo, a to považuju i za jeden důvod neúspěšné sezóny," řekl Pulpit.

Obrana se podle něj už zlepšila. "Hodně nám v tom pomohli brankář Drobisz i stoper Šuškavčevič, kteří přišli ze Slovácka. Obrana už funguje dobře, ale útočná fáze zůstává problém," přiznal Pulpit. I proto klub na poslední chvíli ještě dnes realizoval příchod ofenzivního levého záložníka Tomáše Kazára z druholigového HFK Olomouc.

Před ním do kádru zamířili ještě Brazilci Bueno s Rossim, na levý kraj obrany Martin Čupr (Pafos) s Dejanem Jurkičem (Örgryte) a příslibem do budoucna je mladý vytáhlý kanonýr Zdeněk Klesnil z divizního Hulína. "Má předpoklady, aby se stal klasickým hrotovým útočníkem ligových parametrů. Ale zatím ho čeká ještě hodně práce," řekl Pulpit.

Problém na hrotu útoku, zraněný Hartig

Muž na hrot útoku, to je momentálně největší starost olomouckého fotbalu. Po zranění Lukáše Hartiga hledání pokračuje. "Jakmile je na hřišti Hartig, náš herní projev je mnohem agresivnější. V poslední přípravě ale třeba Michal Hubník ukázal, že by tuto roli mohl zvládnout také. Uvidíme, jak se to bude dále vyvíjet," podotkl Pulpit.

Byť lékaři Hartigovi předpovídali až šest týdnů bez fotbalu, jeho poraněný stehenní sval by si mohl vyžádat výrazně kratší rekonvalescenci. Podle optimistických prognóz by už příští týden mohl začít s tréninkem, rozhodující slovo však budou mít odborníci.

Už žádné nákupy hráčů

Další nákupy proto Olomouc zatím nemá v plánu. Sportovní ředitel Augustin Chromý tvrdí, že klub za nikoho nedá částku vyšší než šest miliónů. "Na této hranici začínaly ceny za všechny hráče, o které jsme v lize měli zájem. Touto cestou rozhodně nepůjdeme," řekl Chromý.

Výjimkou mohl být slovenský reprezentační útočník Milan Ivana, ale ten při odchodu ze Slovácka přespříliš spekuloval. "Nevyjádřil jednoznačný zájem hrát u nás, proto jsme od toho ustoupili. Jenom přestupní stanici hráčům dělat nechceme," řekl Gajda.

Klub loni hospodařil s obratem 120 miliónů korun, v podobných číslech se podle Gajdy bude pohybovat i letos. Rozpočet je zhruba poloviční. "Možná to bude znít skromně, ale po podzimu bych byl rád, kdybychom byli uprostřed tabulky a v zimě vyhodnotili další cíle," dodal Pulpit.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články