Hlavní obsah

V Plzni nehodlají opustit dobyté pozice a tajně sní i o pohárech

PLZEŇ

Plzeňští fotbalisté nechtějí v nové sezóně opustit pozice, na které se dostali v úspěšném minulém ročníku, kdy se vyhoupli na šesté místo v lize. Západočechy největší úspěch posledních let namlsal a těsně před startem nejvyšší soutěže, kterou zahájí v neděli v Mostě, znovu myslí na umístění v horní polovině tabulky. Tajně sní i o evropských pohárech.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

"Nechceme už bodovat jen v některých zápasech, abychom mysleli jen na záchranu, jak tomu bylo v minulých letech. V každém zápase se chceme prát o maximální úspěch. Nehodláme se sice vytahovat, ale ani se schovávat," prohlásil na čvrteční tiskové konferenci předseda představenstva plzeňského klubu Ladislav Valášek.

Podle něj má tým na to, aby se pral o umístění v širší špičce. "Víme, že minulý úspěch, který pro nás znamenal historickou sezónu, negarantuje ten příští. Ale kádr i klub jsou stabilizované, a proto si můžeme klást vysoké cíle," řekl Valášek, podle kterého bude Viktoria v ligovém ročníku hospodařit s částkou těsně převyšující 50 miliónů korun.

Plzeň příliš změn v kádru neudělala

Plzeňský klub neprožil nijak bouřlivé léto, jak tomu bylo v minulých letech při velkých obměnách v kádru. Kouč Stanislav Levý musel oželet jen odchod kapitána Davida Limberského, jehož zlákal do pražské Sparty explzeňský kouč Michal Bílek. "Ale bez Davida jsme odehráli už závěr minulé sezony a dokázali jsme, že jej můžeme nahradit. Na jeho místě může alternovat třeba Procházka," nastínil Levý, kdo může po Limberském zacelit mezeru na pravém kraji obrany.

Viktoria ještě do své pražské žižkovské jmenovkyně uvolnila záložníka Radka Pilaře, jinak své klíčové hráče udržela. I když se zahraniční zájemci točili kolem talentovaných mladíků: brankáře Michala Daňka, ofenzivního středopolaře Martina Filla a útočníka Tomáše Krbečka.

Fillo s Daňkem prodloužili smlouvy

"Pro klub to je výborná vizitka. Je to známka toho, že děláme fotbal dobře. Ale jsem rád, že se nerozpadla naše osa," podotkl Levý. Klíčoví plzeňští hráči totiž v klubu zůstali, na konkrétní jednání o jejich prodeji podle Valáška nedošlo. A gólman Daněk s Fillem navíc ve Štruncových sadech prodloužili smlouvy o dva roky až do léta 2009.

Plzeň i proto nebyla na přestupovém trhu příliš aktivní, pro vedení klubu bylo hlavní udržet páteř úspěšného mužstva. Viktoria při posilování vsadila hlavně na talentované mládí: z Teplic přestoupil jednadvacetiletý útočník Vítězslav Brožík a z Příbrami devatenáctiletý zadák Jan Halama. Do Plzně z Mladé Boleslavi zamířil i záložník Lukáš Vaculík, ale ten je po operaci ramena a nejméně měsíc ještě nebude moci naskočit do hry. Z hostování v Blšanech se vrátili i obránce Jakub Süsser a útočník Michal Smejkal.

Pokud ještě někdo přijde, bude to hráč do základní jedenáctky

Není ale vyloučeno, že do konce přestupního termínu Plzeň získá na hostování některého hráče z pražské Sparty či Slavie. "Kdyby ale někdo měl přijít, tak by šlo vyloženě o hráče do základní sestavy. Máme kádr už tak dost široký, nemělo by cenu, aby ho někdo další pouze rozšiřoval. Ale kdyby měla přijít opravdová posila, tak bychom se tomu samozřejmě nebránili," vysvětlil Levý.

Ten musel v generálce na ligový start s Herthou Berlín strávit čtyřbrankový debakl. "Výsledek sice nevypadá dobře, ale jinak byly i ohlasy z Německa na náš výkon velmi pozitivní. Myslím, že jsme připravení výborně," dodal Levý, který si v přípravě nejvíc cení výhry nad účastníkem Ligy mistrů Olympiakosem Pireus.

Plzeň povede do ligových bojů místo Limberského nový kapitán. Trenér Levý i mužstvo za nového lídra zvolili nejzkušenějšího hráče šestatřicetiletého zadáka Martina Müllera. "Loni jsme si na sebe ušili velký bič, ale letos budeme makat tak, aby i nová sezóna byla pro nás i fanoušky tak atraktivní jako ta minulá," slíbil Müller.

Reklama

Související témata: