Hlavní obsah

Letnímu přestupovému období kraloval navrátilec Šmicer

PRAHA

Letní přestávka po skončení minulého ročníku nejvyšší fotbalové soutěže zažila obvyklý kolotoč hráčských změn na soupiskách účastníků Gambrinus ligy. Vedle tradičně aktivní mistrovské Sparty se letos hodně činil její odvěký pražský rival Slavia. Tomu se podařil největší přestupový úlovek v podobě návratu stříbrného medailisty z EURO 96 Vladimíra Šmicra.

Článek

Čtyřiatřicetiletý Šmicer dlouho zvažoval setrvání v zahraničí, nakonec se ale rozhodl pro návrat do klubu, z něhož vedly jeho první kroky do světového fotbalu. Slavia tak možná získala vítězný typ hráče, který jí v minulých letech scházel. Šmicer se může pochlubit vítězstvím v Poháru UEFA, prvenstvím v Lize mistrů a mnoha úspěchy v reprezentaci. ´Sešívané´ naopak opustil kapitán a syn trenéra Karla Jarolíma, Lukáš. Mezeru by po něm měl zacelit nadějný Volešák, který přišel z Letné. Opačným směrem zamířil slovenský gólman Matúš Kozáčik, jedničku mezi tyčemi našli slávisté ve zkušeném Vaniakovi, jenž přestoupil z Mostu.

Spartě, která v minulé sezóně dokázala jako první klub v české historii získat takzvaný double, by měli v obhajobě dobytých pozic pomoci zejména nadějní mladíci. Novými tvářemi v klubu jsou mimo jiné Slovák Žofčák, kapitán úspěšné dvacítky Šimůnek, Jiří Kladrubský z Českých Budějovic a někdejší kapitán Plzně Limberský. Jako jediný hotový hráč přišel Martin Abraham z Mladé Boleslavi. Mezeru po odchodu ikony klubu Jaromíru Blažkovi do Norimberku se snaží zacelit také velezkušený Tomáš Poštulka. Brankáře jednadvacítky Zdeňka Zlámala naopak sparťané pustili do Liberce.

Severočeši angažovali dalšího člena stříbrné party z ME 96 Radka Bejbla. Zkušenost do talentovaného týmu by měl vnést i obránce Miroslav Holeňák, který se do Liberce vrátil z Rakouska. Dres Slovanu budou od nové sezóny oblékat i dva noví nadějní Brazilci Hudson a Jales.

Matějovský zůstal v Mladé Boleslavi 

Ligu opustil úřadující král střelců Luboš Pecka z Mladé Boleslavi, který se upsal německých druholigovým Cáchám. Do středočeského klubu naopak zdarma přišel slávistický odchovanec Tomáš Hrdlička, dále pak srdce kladenského klubu Václav Kalina a na půlroční hostování jako součást Abrahamova transferu do Sparty Petr Voříšek. Boleslavi se navíc podařilo udržet reprezentanta a žádaného kapitána Marka Matějovského.

Na jih Čech z třetího týmu uplynulého ročníku přestoupil gólman Pavel Kučera, který během minulé sezóny prohrál souboj o post brankářské jedničky s Miroslavem Millerem. Trenér Českých Budějovic František Cipro tak ukončil několikaměsíční trápení s hledáním toho pravého muže mezi tři tyče. Nyní jej čeká ještě těžší úkol - nahradit Karla Poborského, který ukončil aktivní kariéru. Snad i proto se po zimním přestupu do Mostu nečekaně vrátil záložník Martin Vozábal.

O další velký návrat se postaral Jablonec, který po jedenácti letech přivedl do mužstva Luďka Zelenku z Brna, který je momentálně nejlepším aktivním ligovým střelcem. Ten by měl na hrotu nahradit Petra Smíška, jehož si do nového angažmá v Teplicích odvedl trenér Rada. Prezident teplického klubu František Hrdlička bude na letošní přestupové období jistě ještě dlouho vzpomínat, za prodej kanonýra Džeka do Wolfsburgu a Tomáše Jirsáka do polské Wisly Krakov inkasoval okolo 125 miliónů korun.

Přesto se žádných zvučných jmen, která by kádr obohatila, kouč Rada nedočkal. V týmu se naopak podařilo udržet stříbrného medailistu z nedávného MS 20 v Kanadě Martin Fenin. Z týmu odešel na půlroční hostování i Dušan Tesařík, který zamířil do Ostravy.

Petr odešel do Parmy z třetí ligy

Baník Ostrava posiloval v letní přestávce velice vehementně. Klub sice opustil Pavel Besta, který se stal největší posilou pražské Viktorky, a také nejlepší střelec slezského celku uplynulé sezóny David Střihavka, ale po čtyřech letech se do klubu vrátil Václav Svěrkoš. Tým posílil i defenzivní řady příchodem dalšího navrátilce - Reného Bolfa. Úspěšného brankáře z MS dvacítek Radka Petra, který v A-týmu neodchytal jediný zápas a v loňské sezóně hrál ve třetí lize, si zase vyhlédla italská Parma.

Avšak fenomén odchodů českých hráčů do ciziny se začíná kompenzovat fotbalisty ostatních národností, kteří přicházejí do Gambrinus Ligy. Zářným případem je Most, v jehož týmu je šestnáct cizinců. Na soupisce Mostu nalezneme hráče z celé Evropy, Severní i Jižní Ameriky. Zajímavým příslibem jsou olomoucké posily z Brazílie - záložník Daniel Rossi a útočník Daniel Bueno. I na obranný post sehnal nový trenér Martin Pulpit, který se pokusí vyšplhat s týmem na vyšší příčky v lize, hráče ze zahraničí, Černohorce Darka Šuškavčeviče.

I na trenérský post se vrací muž z ciziny. Stanislav Griga převzal kormidlo u druhého pražského celku v kariéře, tentokrát u Viktorie Žižkov. Trenér Vladimír Skalba, jenž klub přivedl do nejvyšší soutěže, zaujal pozici asistenta trenéra. Do klubu přišli i dva zahraničí fotbalisté, oba záložníci - Francouz Youssef Moughfire a Brazilec Tinga.

Pozitivní pro českého diváka je fakt, že se do českých klubů vrací hráči, kteří nabrali zkušenosti v nejprestižnějších evropských soutěžích, a i to, že se u nás stále vychovávají nadějné talenty, jak nás o tom přesvědčil výběr fotbalistů do dvaceti let na nedávno skončeném mistrovství světa v Kanadě.

Reklama