Hlavní obsah

Jílek sáhl do sestavy a nasazením nového muže nahrál soupeři

Praha

Jsou tahy vydařené i nevydařené. Trenér fotbalové Sparty si může pochválit střídání, žolíci Plavšič i Tetteh dali Českým Budějovicím po gólu. Na výhru však jejich trefy týmu Václava Jílka nestačily. Pod první dvě inkasované branky se podepsal Georges Mandjeck, který ze základní jedenáctky vytěsnil Haška či Krejčího. Letenští tak ve výročním duelu s nováčkem jen remizovali 3:3.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Milan Heča se marně natahuje po střele budějovického Benjamina Čoliče z přímého kopu.

Článek
Fotogalerie

Zařazení kamerunského legionáře do základní sestavy se nečekalo. Role ve středu pole si v poslední době dělili hlavně Kanga, Trávník a Hašek. Do základu se tlačil i mladý Krejčí, který Lvíčatům výrazně pomohl k senzační výhře v Chorvatsku.

Mandjeck se podepsal pod první dva inkasované góly. Před prvním se nechal obrat o míč, před druhým fauloval a přímý kop skončil v síti podruhé...

Jihočeši tak dokonale využili chyb záložníka, který hraje na velké riziko.

„Abych pravdu řekl, spíš jsme se připravovali na Martina Haška. Pro nás bylo i výhodou, že místo něj nastoupil Mandjeck. Dost míčů od něj směřuje dozadu, což jsme využili," nezastírá trenér David Horejš. „Je věc Sparty a jejího trenéra, proč do sestavy sáhl," krčí rameny kouč jihočeského nováčka.

Hráči budou vysvětlovat vlažný úvod

Podle jeho protějšku je sporné zhodnotit, jak by zápas dopadl, kdyby místo Afričana hrál od začátku třeba Krejčí.

„Láďa nastoupil v reprezentaci dvakrát jako stoper, před pauzou mu příliš nevyšlo utkání v Jablonci. Měli jsme své důvody, Georges se vrátil po delší době a v tréninku vypadal dobře. Chtěli jsme do týmu vnést větší kreativitu dopředu. Začal dobře, po chybě předcházející prvnímu gólu se do přestávky dost hledal. Naše očekávání bylo větší," líčí Václav Jílek.

K dispozici však měl i Haška, jehož nevyužil. „Čistě naše rozhodnutí, na základě hodnocení zápasů předchozích i s výhledem, že doma budeme hrát do plné obrany. Mysleli jsme si, že Mandjeck, Kanga a Trávník si s ní poradí líp. Šlo o volbu na očekávaný charakter hry," vysvětluje letenský kouč.

Ačkoliv Sparta hrála výroční duel, 126. narozeniny od založení klubu začala slavit velmi vlažným výkonem.

„Takhle vlažně bychom neměli nastoupit nikdy, tím spíše, když nás přišla povzbudit slušná kulisa! Budeme chtít znát vysvětlení, budeme se v kabině ptát. Vrátili jsme se zase k začátku sezony, takový herní způsob jako v prvním poločase jsme už dlouho nevolili. Až po přestávce jsme se zvedli," prská Jílek.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice