Hlavní obsah

Šimůnek nad přestupem váhal, teď už téměř balí kufry

PLZEŇ

Jen stěží by si mohl dvacetiletý český fotbalista Jan Šimůnek vysnít lepší okamžiky, než které provází jeho kariéru v posledních týdnech. Z mladíka, který je léta označován za velký talent českého fotbalu, se během měsíce stal nejžádanější hráč na českém přestupním trhu, za kterého je ochoten Wolfsbrug vyplatit astronomickou sumu blížící se 150 miliónům korun.

Článek

K přestupu dojde zřejmě již v neděli, a tak stoper už ani nenastoupil do sobotního duelu mistra v Plzni.

Ještě na konci května se o Šimůnkovi vědělo jen to, že jde o sparťanského mladíka, který se rozehrává v Kladně. Jenže jeho jméno se stalo středem pozornosti během mistrovství světa dvacítek, kde dovedl tým až ke stříbrným medailím. Po návratu následovalo slavnostní uvítání, rychlý přechod do sparťanské základní sestavy, prodloužení smlouvy a nakonec podle všeho i odchod do Německa. I kvůli němu nakonec může přijít o pondělní setkání na Pražském hradě, kde by se měl úspěšný tým představit prezidentu Václavu Klausovi.

Dvacetiletý Šimůnek se před novináři stále ostýchá naplno vyjádřit své názory, ale poslední hektické týdny na něm nezanechávají žádné stopy. Jako by se předpokládalo, že slavný šampionát v Kanadě skončí šťastným koncem v podobě přestupu, a fotbalista na to byl připraven.

O přestupu debatoval s tátou a Pavlem Kukou

Ovšem až do čtvrtka Šimůnek o chystané transakci vůbec nic nevěděl. "Ve čtvrtek jsem v klidu prodloužil ve Spartě smlouvu a chystal se na sobotní zápas v Plzni," popsal den, v němž se měla zlomit jeho kariéra. Jenže pak za ním přijel bývalý reprezentant Pavel Kuka, který je sportovním ředitelem agentury ISM, která mladíka zastupuje.

"Můj manažer pan Paska mi odpoledne jen nenápadně naznačil, že by něco mohlo přijít, ale ještě nic neprozradil. Pavel Kuka ale přijel s konkrétní nabídkou a dlouho jsme o tom diskutovali," popsal upřímně čtvrteční večer, po kterém následovala dlouhá noc plná úvah.

"Nejdříve jsem váhal, ale Kuka a poté i můj otec řekli, že to je dobrá příležitost, která by se neměla pouštět," řekl. "Jenže jak to dopadne, to sám ještě nevím, mluvíme jen o nabídce, kluby se ještě nedomluvily," upozornil novináře v sobotu večer po duelu v Plzni.

Němčinu Šimůnek ovládá obstojně

Kuka i otec, někdejší hráč Slavie a Bohemians, dobře vědí, proč nerozhodného mladíka od přestupu nezrazují. Jednak jde o sumu, za kterou přestupují jen skutečné hvězdy, jednak po něm hodně touží trenér Felix Magath, který potřebuje rychle zalátat díru v obraně. Právě Magathovo úsilí hraje velkou roli při rozhodování. "Vždy je lepší, pokud o hráče má zájem trenér," uvedl Šimůnek, který si během posledních dnů už stačil prostudovat na klubovém webu, s kým bude vysedávat v kabině.

Důležité při rozhodování ale bylo i to, že mladík umí velmi dobře německy. Jako žák na začátku své kariéry totiž působil ve Švýcarsku, kde měl jeho otec angažmá. "Německy proto umím obstojně, ale už dlouho používám spíše angličtinu. Ale samozřejmě, že i tohle hrálo svou roli," svěřil se Šimůnek, jehož odchod nemohou někteří sparťanští fandové strávit, protože viděli v mladíkovi nového Tomáše Řepku, s nímž měl Šimůnek nastupovat na podzim v rudém dresu.

Současně ale i oni vědí, že za tak vysokou sumu neodcházely do ciziny ani větší letenské hvězdy. Takovou nabídku by nedokázal odmítnou s výjimkou ruských a ukrajinských klubů asi žádný východoevropský tým. "Až mě překvapilo, jaké hvězdy odcházely za menší sumy, než by Sparta mohla dostat za mě," prohlásil na závěr upřímně stoper, který možná už za týden bude bavit diváky v bundeslize.

Reklama

Související témata: