Hlavní obsah

Chovanec může být v klidu. Šéf fotbalu mu věří, k defenestraci na Strahově v zimě nedojde

Praha

Excesů a všelijakých přehmatů a úletů rozhodčích přinesla uplynulá kola fotbalové ligy spoustu. Sama komise rozhodčích to ostatně sama týden co týden přiznává. Teď naposledy po pátečním zápase na Letné, kde Sparta měla v duelu s Českými Budějovicemi kopat ještě jednu penaltu navrch, nebo třeba po utkání v Teplicích, kde přišla naopak k pokutovému kopu neoprávněně Ostrava a domácí zase vstřelili gól z ofsajdu, který neměl platit. A o červené pro provinilce Jeřábka nemluvě. Předseda komise Jozef Chovanec ale může být v klidu. Šéf českého fotbalu mu dál věří.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Emanuel Marek zkoumá videozáznam během utkání Sparta - České Budějovice.

Článek

V kuloárech se sice v posledních týdnech spekulovalo, že Chovanec a jeho lidé v komisi nejspíš nepřežijí zimu, na Strahově ovšem defenestrace komise rozhodčích nehrozí.

„V tuto chvíli má naši důvěru," potvrdil šéf českého fotbalu Martin Malík, že v nejsledovanější strahovské komisi k žádné kádrové obměně nedojde, natož aby snad za přehmaty svých podřízených zaplatil hlavou Chovanec.

„Docházím pravidelně na jednání ligového výboru, scházím se s předsedou Ligové fotbalové asociace Dušanem Svobodou, hledáme řešení k nápravě, protože problém sudích a jejich chyb mě hodně zaměstnává," nepopřel přitom Malík, že i jeho současný stav na domácí ligové scéně trápí.

A nejde jen o sudí na hřišti, ale i o videorozhodčí u monitorů, od kterých si aktéři utkání i fanoušci slibovali, že s jejich přispěním omylů, úletů a do očí bijících chyb ubude. Opak je však spíše pravdou...

„Hledáme řešení k nápravě stavu. Okamžitá, ale i řešení dlouhodobá, protože solidní fungování komise rozhodčích je nutností pro ligové kluby, fotbalovou asociaci i celý český fotbal. Začíná to školením rozhodčích, jejich připraveností a pokračuje třeba osvětou, jak má být nasazován a využíván systém VAR, protože UEFA přišla s novými představami a požadavky. Musíme přijít s opatřeními, aby se situace výrazně zlepšila, i když je jasné, že půjde o proces dlouhodobý a hlavně komplexní," připomíná Malík, musí jít o systémové řešení.

Jenže právě to má své úskalí spočívající v nedostatku rozhodčích. Nedostává se jich ve velkém fotbale, až žalostně málo je jich pak dole v krajích a okresech. A chtějte pak sudí trestat. Zkuste je sankcionovat. Vyřaďte je třeba na čtvrt roku z listiny jako v Německu, aby pocítili i finanční dopad svých přehmatů.

V tuzemských poměrech řešení prakticky nemožné. Na ligové scéně rozhodčí po excesu a evidentních chybách sice skončí, ale v druhé lize pokračuje dál. Anebo účinkuje alespoň v mládežnických soutěžích. Za rozhodování zápasu sice nevydělá tolik, jako když odřídí ligové střetnutí, zato jich zvládne za víkend víc. A je na svém...

„Samozřejmě že když se některý rozhodčí dopustí chyby, a třeba dokonce opakovaně, musíme být schopni vynést citelné tresty. Jenže s tím bezprostředně souvisí nedostatek rozhodčích," přiznal první muž českého fotbalu Martin Malík.

„Podcenili jsme situaci, celé dlouhé roky ji nikdo systémově neřešil a nevěnoval jí pozornost, což se teď projevuje. Proto se i v této sféře musíme posunout vpřed. To abychom neříkali jen A, ale mohli vyřknout i B, tedy jak situaci řešit," naznačil mezi řečí, že jistá opatření se na Strahově chystají, a až se je podaří naplnit, přijde doba, kdy i tresty a sankce budou citelnější.

Reklama