Hlavní obsah

Ostrava se může dál vyhřívat na prvním místě, hraje doma

PRAHA

Fotbalisté Baníku Ostrava si po víkendu mohou dál užívat vedení v ligové tabulce. Z trojice klubů s plným počtem bodů mají totiž jako jediní výhodu domácího prostředí, navíc na Bazaly přijede Liberec, který v této sezóně ještě nedal gól. Proti němu se postaví nejproduktivnější ligový útok, který ve dvou zápas nastřílel sedm branek. Druhá Slavia hraje v Českých Budějovicích a třetí Teplice v Mostě.

Článek

Třetí kolo otevře v sobotu od 17:00 zápas Sparty se Zlínem. Obhájce titulu si bude chtít spravit chuť po prohře s Arsenalem a remíze v Plzni. Kouč Michal Bílek čeká hlavně na probuzení svých střelců. "Musíme se dát rychle dohromady a na Arsenal zapomenout. Zlín je při vší úctě soupeř, s nímž bychom doma neměli mít problémy," řekl Bílek.

Vstup do nové sezóny se však Zlínu nečekaně vydařil. Trenér Pavel Hoftych už bude mít k dispozici i novou posilu Vladimíra Malára, který bude mít proti svému bývalému klubu jistě mimořádnou motivaci. "Sparta potvrdila svou kvalitu i proti Arsenalu. I když má zatím stejně bodů jako my i skóre 1:0, tak je favoritem," řekl Hoftych.

Baník bez Svěrkoše a Lukeše, ale už s Otepkou

Baník bude v sobotu večer proti Liberci hájit vedení v tabulce bez dvou pilířů. Dvouzápasový trest za červenou kartu dostal Svěrkoš a zraněného Lukeše už uprostřed zálohy zastoupí nová posila z Příbrami Otepka. Baník nad Libercem doma nevyhrál už sedm let. "Bude to složité, protože Liberec je určitě pod velkým tlakem," řekl trenér Karel Večeřa.

Liberečtí před cestou na půdu rozjeté Ostravy věří, že konečně smůlu protrhnou. "Bude to pro nás velká zkouška, ale už druhý poločas zápasu proti Bohemians ukázal, kudy vede cesta k úspěchu. Nesmíme z toho slevit, ale musíme být efektivnější v zakončení," nabádal hráče trenér Michal Zach.

Loňský nováček Kladno, který zatím nezískal ani bod, přivítá letošního nováčka ze Žižkova, který naopak překvapil senzační výhrou v Mladé Boleslavi. "Samozřejmě jsme si vědomi toho, že bychom již potřebovali vyhrát. Tlak si ale žádný nepřipouštíme, hráči jsou v pohodě a odhodlaní uspět," řekl kladenský trenér Jaroslav Šilhavý. Míní, že soupeř má výhodu v tom, že jeho celek je dlouho pohromadě a je zkušenější.

Hostující kouč Stanislav Griga si je prý vědom, že Kladno je bez bodu hlavně zásluhou nepříjemného losu. "Určitě bude jeho motivace o to větší. My budeme chtít navázat na dobrý výkon z Mladé Boleslavi, ale pokud chceme myslet na body, tak se musíme vyvarovat chyb z domácího souboje s Brnem," připomněl Griga čtyři inkasované góly z minulého kola.

Slavii se v Budějovicích daří

Pražská Slavia naopak ještě v této sezóně gól nedostala a do Českých Budějovic pojede v neděli povzbuzena překvapivou výhrou na hřišti Ajaxu Amsterodam v předkole Ligy mistrů. Na jihu Čech se jí navíc daří, vyhrála tam poslední čtyři zápasy. Sílu soupeře si uvědomuje i kouč Dynama František Cipro. "Psychicky je Slavia hodně nahoře, výhra na Ajaxu jí ještě víc zvedla sebevědomí. Navíc budou vpředu posílení o Ivanu a Šmicra," upozornil Cipro, který už bude moci využít posilu z druholigové Příbrami Tomáše Hunala. Nejistý je start špílmachra Vozábala.

Trenér Slavie Karel Jarolím brzdí euforii. "Musíme zapomenout na odvetu s Ajaxem a musíme se plně koncentrovat na ligu. Jihočeši jsou v domácím prostředí velmi silní, ale chtěli bychom zopakovat výsledek z posledního kola minulého ročníku, který nás posunul na druhé místo tabulky," připomněl klíčovou jarní výhru 2:1.

Plzeňští před týdnem sebrali body Spartě, ale na první výhru stále čekají. Přestože s Brnem už tři zápasy neprohráli, zůstává trenér Stanislav Levý opatrný. "Brno má fazonu. Měl jsem možnost vidět jeho zápas na Žižkově a je to opravdu velice silné mužstvo," varoval Levý.

Brněnští fotbalisté by rádi složili reparát za nevydařenou domácí premiéru se Zlínem, která skončila bezbrankovou remízou. "Ale Plzeň bude ještě horším a mnohem nepříjemnějším protivníkem. Hlavně proto, že umí udeřit z protiútoků," řekl trenér Petr Uličný. Vítěznou sestavu ze zápasu se Žižkovem nechce měnit. Připraven naskočit do hry však už bude uzdravený útočník Wagner.

Most překvapil pohlednou hrou

Podceňovaný Most v úvodu ligy překvapil pohlednou hrou, která mu ale zatím vynesla jen bod. Litovat mohou Severočeši především vyhecovaného duelu v Ostravě, po němž dokonce podali protest proti rozhodčímu. "Teď už se ale o tom zápase nebavíme. Hráčům to vyháníme z hlav, musíme se soustředit, abychom líp zvládli utkání s Teplicemi. Pro diváky to bude zajímavý zápas, na jedné straně Toleski, na druhé Fenin," připomněl trenér Robert Žák elitní střelce obou týmů.

Teplice se skvěle odpíchly do sezóny a po dvou odehraných zápasech je hřeje stoprocentní bodový zisk. Kouč Petr Rada však nabádá k ostražitosti. "Vstup do ligy se nám sice povedl, ale v euforii určitě nejsme. Do konce soutěže je strašně daleko a my máme pořád co zlepšovat a odstraňovat nedostatky," řekl Rada. Důležité prý bude, aby se jeho hráči soupeři vyrovnali v agresivitě.

Zbývající dva zápasy 3. kola Bohemians 1905 - Sigma Olomouc a Jablonec - Mladá Boleslav se budou hrát až v pondělí.

Program 3. kola Gambrinus ligy:
Sparta Praha - Tescoma Zlín18. 8. 17:00
Baník Ostrava - Slovan Liberec18. 8. 19:00
SIAD Most - FK Teplice19. 8. 17:00
SK Kladno - Viktoria Žižkov19. 8. 17:00
FC Brno - Viktoria Plzeň19. 8. 20:00
České Budějovice - Slavia Praha19. 8. 20:15 (ČT4)
Bohemians 1905 - Sigma Olomouc20. 8. 17:15 (ČT2)
FK Jablonec - FK Mladá Boleslav20. 8. 19:00

Reklama