Hlavní obsah

Budějovice - Slavia 1:2Slavia rozhodla o výhře v Českých Budějovicích za osm minut

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Kalivoda 0 : 1
8. Šenkeřík 0 : 2
52. Vozábal 1 : 2

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Fotbalisté Slavie Praha mají i po třetím kole první ligy na svém kontě plný bodový zisk. Třetí výhru vybojovali v neděli v Českých Budějovicích, když domácí Dynamo porazili 2:1 brankami v úvodních osmi minutách. Budějovice stačili již jen snížit a ukončili tak neprůstřelnost slávistického brankáře Vaniaka, který v dresu Slavie inkasoval poprvé po 531 minutách.

Článek

V barvách domácích se poprvé objevil po přestupu z Příbrami zkušený stoper Hunal, ale ani on nezabránil dvěma gólům v úvodních osmi minutách. Již ve čtvrté minutě Šmicer po zbytečné ztrátě domácího Hílka posunul míč na Kalivodu a ten z dvaceti metrů trefil nádherně růžek domácí branky.

Na hrotu slávistického útoku se pohyboval osamocený Vlček, ze záložní řady jej ale doplňovali Šenkeřík, Šmicer, Kalivoda i Janda. V osmé minutě předvedli hosté velice pěknou akci. Vlček zatáhl míč po levé straně, Šmicer jeho přihrávku s velkým přehledem pustil na zcela volného Šenkeříka a ten stejně nádherně technickou střelou vymetl druhý růžek Kučerovy branky.

Absence domácích obránců Peroutky a potrestaného Horejše byla podstatně patrnější jak absence zraněných slávistů Šventa s Latkou. Ve 28. minutě se Vlček po pasu protáhl mezi oběma domácími stopery a sám se řítil na Kučeru, ale místo střely hledal zpětnou přihrávkou spoluhráče. Na druhé straně byl sám před Vaniakem z protiútoku Radzinevičius, slávistického gólmana obstřelil, ale branku minul. Ještě před přestávkou měl na kopačce třetí gól Janda. Pohotově se zbavil svého strážce, ale jeho ránu z otočky Kučera skvěle vyrazil na roh.

Vozábal ukončil Vaniakovu neprůstřelnost 

V kabině domácích o přestávce kouč Cipro asi hodně zvýšil hlas a do druhého poločasu jakoby nastoupilo zcela jiné mužstvo. Místo ustrašené jedenáctky byli na trávníku rázem bojovníci s dostatečným pohybem a to rychle přineslo úspěch. Střídající Plichta našel těsně za hranicí šestnáctky Vozábala, a ten propálil po zemi Vaniaka, který kapituloval v lize za Slavii poprvé.

To domácí povzbudilo a v 54. minutě Plicha střelou z dálky hodně vystrašil Vaniaka. Domácí hýřili bojovností a překvapivě hostující hráče přitlačili do obrany. Šmíd v 74. minutě centrem za celou obranu Slavie našel Vozábala, ten ale míč netrefil.

Domácí ve snaze vyrovnat otevřeli hru a to byla voda na mlýn pro brejky Slavie. V 80. minutě Šenkeřík po jednom z nich dal míč do dobré šance Vlčkovi, ten ale těsně minul. O tři minuty později uchoval naději pro domácí brankář Kučera, který výtečně vytěsnil trestný kop Volešáka na roh. Ani přes závěrečný zoufalý nápor ale Budějovice nesrovnali.

Cipra potěšil výkon v druhém poločase 

Jako zápas dvou rozdílných poločasů zhodnotil střetnutí českobudějovický trenér František Cipro. "V tom prvním jsme hráli špatně. Rozhodlo prvních deset minut, kdy jsme po chybách ve středu hřiště dvakrát inkasovali a prohrávat proti Slavii 0:2 je složité. Soupeř nás přehrával, škoda šance Radzinevučiuse v závěru poločasu, mohlo to být jiné," řekl Cipro.

"Ve druhém poločase to bylo o něčem jiném hlavně z naší strany. Kdyby Vozábal dal druhý gól, tak by to bylo ještě zajímavé, Slavie se v závěru jen bránila," pokračoval Cipro, který byl spokojen s hrou dvou nových hráčů Bíra i Hunala. "Splnili očekávání, zpočátku se rozehrávali, pak hráli výborně," dodal Cipro.

Především bodů z trávníku soupeře si cenil slávistický kouč Karel Jarolím. "Ty jsou vždy dobré. Pomohlo nám, že se zápas pro nás dobře vyvíjel. Byli jsme nebezpeční hlavně v prvním poločase, kdy skóre mohlo být i vyšší. Do druhého poločasu jsme šli s tím, že domácí nemají co ztratit. Chtěli jsme být aktivní, nic nepodcenit, protože lze v takovém případě o vše přijít," řekl Jarolím.

"Bohužel jsme po přestávce přestali běhat ve středu hřiště a domácí měli dost prostoru a snížili. Měl jsem obavy, proto jsme vystřídali. Přišel defenzivnější Švec a Volešák, kteří hru ve středu vyztužili. Po náročném programu se ani moc nedivím, že nám v závěru docházely síly, ale jsem rád, že jsme to ustáli a vyhráli," dodal.

Dynamo České Budějovice - Slavia Praha 1:2 (0:2)
Branky: 51. Vozábal - 4. Kalivoda, 8. Šenkeřík. Rozhodčí: Franěk - Filípek, Mencl. ŽK: Adamec, Bíro - Brabec, Švec. Diváci: 5987.
Č. Budějovice: Kučera - Plocek, Hunal (76. Stráský), Homoláč, Šmíd - Bíro (84. Hrbáč), Hílek, Vozábal, Černý - Radzinevičius, Adamec (35. Plichta). Trenér: Cipro.
Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Dřížďal (21. Hubáček) - Kalivoda (62. Švec), Tavares, Šmicer (72. Volešák), Janda -Vlček, Šenkeřík. Trenér: Jarolím.

Reklama