Hlavní obsah

Rozsudek nad Myslivečkem, Zejdou a Čanaklisem padne 6. září

LIBEREC

Rozsudek nad bývalým sportovním ředitelem fotbalového Slovanu Liberec Františkem Myslivečkem, rozhodčím Václavem Zejdou a svazovým delegátem Christosem Čanaklisem padne u Okresního soudu v Liberci ve čtvrtek 6. září ve 13:00.

Foto: PRÁVO

Václav Zejda

Článek

Podle státního zástupce měl Zejda obdržet od Myslivečka zhruba 50 000 korun za ovlivnění prvoligového zápasu Liberec - Zlín ve prospěch domácího Slovanu a Čanaklis dalších 20 000 korun. Při úterních závěrečných řečech obhájci požadovali, aby soudce Myslivečka, Zejdu a Čanaklise zprostil obžaloby.

Státní zástupce navrhl pro Myslivečka podmíněný trest osm měsíců na tři roky, peněžitý trest 150 000 korun a zákaz práce ve fotbale na 2,5 roku. Pro Zejdu žádal podmíněný trest rok vězení se zkušební dobou čtyři roky, peněžitý trest 250 000 korun a zákaz práce ve fotbale na šest let. Pro Čanaklise chtěl podmíněný trest rok vězení, peněžitý trest 200 000 korun a zákaz práce ve fotbale na tři roky. Ani jeden z obžalovaných se k úternímu hlavnímu líčení nedostavil a nechali se zastupovat svými advokáty.

Odposlechy jsou podle advokáta zkreslené a protiprávní

Odposlechy použité při procesu považuje Zejdův advokát Karol Hrádela za zkreslené, protiprávní a protiústavní. Soudce neměl žádný důkaz proti Zejdovi, který by ho v květnu 2003 opravňoval k povolení odposlechů, vysvětlil Hrádela. Advokát konstatoval, že již tři roky marně žádá, aby mohl slyšet všechny policejní záznamy Zejdových telefonických hovorů. "Potřebujeme vědět, jestli nejsou uměle vytvořené nebo v nich nejsou úmyslně vynechané důležité pasáže," řekl již dříve Hrádela.

Podle Myslivečkova i Čanaklisova advokáta neexistuje žádný důkaz, že by Mysliveček před utkáním nabídl delegátovi úplatek. "Jsme přesvědčeni, že všechny kauzy s fotbalovými úplatky skončí u Ústavního soudu," prohlásil v úterý v Liberci Čanaklisův advokát.

Zejdovi a Čanaklisovi hrozí za přijetí úplatku až dva roky vězení, Myslivečkovi za podplácení rok vězení. Soudce jim může udělit také peněžité tresty od 2000 korun do pěti miliónů a zakázat práci ve fotbale. Zejda dostal letos v květnu u Krajského soudu v Ostravě za ovlivnění zápasů Vítkovic s Drnovicemi a Opavy se Sigmou Olomouc podmíněný trest sedm měsíců vězení s dvouletou zkušební dobou a peněžitý trest 130 000 korun. Liberecký soudce by mu 6. září mohl uložit souhrnný trest za obě úplatkářské aféry.

S vyplacením úplatku byly potíže

Utkání Liberec - Zlín se hrálo 1. března 2004. Jak vyplynulo z policejních odposlechů, Mysliveček měl s vyplacením údajného úplatku Zejdovi a Čanaklisovi značné potíže. "František se dostal do problémů. Řekl, že má pro vás dvacetník (v hantýrce rozhodčích a funkcionářů 20 000 korun), a skutek utek," prohlásil v rozhovoru s Čanaklisem Zejda. "Já to nedělám schválně, jsem v tomhle v pr.... poprvý, to se mně ještě nikdy nestalo, jsem v minusu jak hovado," tvrdil Mysliveček Zejdovi.

"Domnívám se, že jsem úplatek nepřijal. Nedostal jsem ani žádnou nabídku a nikdy jsem s ní nesouhlasil," hájil se loni v říjnu na začátku hlavního líčení Zejda. Mysliveček odmítl vypovídat, Čanaklis tehdy k soudu nedorazil. Obžaloba vychází především z 15 odposlechů telefonických hovorů, v nichž se spolu domlouvají nejen Mysliveček, Zejda a Čanaklis, ale i další osoby, spjaté tehdy s prvoligovým fotbalem. Jde výhradně o lidi z Prahy.

Zejda i Čanaklis mluvili o zápase Liberec - Zlín také s hlavní postavou fotbalové úplatkářské aféry, bývalým sportovním ředitelem Viktorie Žižkov Ivanem Horníkem. Čanaklise Horník požádal, ať Zejdu v Liberci při zápase se Zlínem takzvaně podrží. "Je to (Zejda) dobrej kluk, není to žádnej dobytek, když tam něco uhraje, tak se podělí," řekl Horník Čanaklisovi.

První odposlech pochází z 25. února 2004, poslední policií zachycený rozhovor se uskutečnil 30. března. Jak stojí v obžalobě, Mysliveček sehnal peníze na úplatky v prostředí mimo oficiální struktury klubu. "Po Jablonci se mně přerušil kanál. Když to (utkání Liberce s Jabloncem) ten člověk uviděl, řek, že se na to může vy...., hledám teď kanál aspoň na pohár," vysvětloval Mysliveček Zejdovi.

"Kanálem" měla být reklamní agentura

V derby s Jabloncem Slovan pouze remizoval 0:0 a vzdálily se mu evropské poháry. "Pohárem" Mysliveček mínil Pohár ČMFS, kde Liberec čekalo úspěšné čtvrtfinále s Blšany a později vypadl v semifinále se Spartou. V souvislosti s "kanálem" mluvil Mysliveček o "reklamce", tedy zřejmě o nějaké reklamní agentuře. O jakou firmu šlo, policisté nezjistili.

Disciplinární komise fotbalového svazu odebrala Liberci kvůli Myslivečkově snaze o podplácení rozhodčího Zejdy a delegáta Čanaklise šest bodů v tabulce první ligy v sezóně 2004/05. Klubu udělila půlmiliónovou pokutu. Mysliveček za pokus o ovlivnění utkání se Zlínem dostal dvouletý zákaz činnosti ve fotbale a pokutu 100 000 korun.

Obžalobě kvůli přijímání úplatků čelí Zejda také u soudu v Kroměříži, kde figuruje v úplatkářské aféře Synotu. Rozsudek tam padne pravděpodobně v druhé polovině září. Zejda přijímání úplatků popírá. Pro Zejdu skončila úspěšně kauza, jež se týkala údajného úplatku od 1. HFK Olomouc. Bývalý rozhodčí v ní byl zproštěn obžaloby.

Reklama

Související témata: