Hlavní obsah

Fotbalisty Budějovic povede František Straka

Novým koučem fotbalistů Českých Budějovic byl jmenován František Straka. Budějovický rodák na lavičce jedenáctého celku první ligy střídá Františka Cipra, který byl kvůli špatným výsledkům odvolán ve středu. Na čtvrteční tiskové konferenci o tom informovalo vedení klubu.

Foto: čtk

František Straka

Článek

"Důvody odvolání trenéra Cipra byly prosté a jednoduché. Z posledních deseti ligových zápasů jsem vyhráli jediný. Ten stav byl bohužel setrvalý, potřebovali jsme mužstvu dát nějaký impulz," prohlásil na tiskové konferenci předseda představenstva Dynama Karel Poborský. Po čtyřech kolech nové sezóny jsou Budějovice na jedenáctém místě tabulky s třemi body. Po úvodní výhře 2:0 doma s Olomoucí následovaly prohry 0:1 ve Zlíně, 1:2 se Slavií a 0:1 v Jablonci.

Poborský přiznal, že odvolat Cipra bylo nejtěžší rozhodnutí v jeho fotbalovém životě. "Trenér Cipro je můj přítel, člověk, který mi několikrát a opakovaně pomohl. Nebylo to nic jednoduchého ho odvolat. Chci mu poděkovat za ty dva roky," připomněl období, během něhož nejstarší trenér ligy pomohl Dynamu zpátky do nejvyšší soutěže.

Poborský oceňuje schopnost vyburcovat 

Osmačtyřicetiletý Straka se vrací k trenérské práci po angažmá v rakouském Tirolu Innsbruck, kde mu byla v dubnu vypovězena smlouva. Dosud nejúspěšnější období zřejmě prožil na lavičce Teplic, s nimiž vyhrál v roce 2003 Pohár ČMFS a následně postoupil až do třetího kola Poháru UEFA. S Dynamem podepsal kontrakt do konce sezóny.

V sezóně 2004/2005 úspěšně koučoval také fotbalisty Sparty, v polovině ročníku byl ale za dosud záhadných okolností odvolán, ačkoliv měl pražský klub v čele tabulky devítibodový náskok. Na Letné tehdy vedl i Poborského, jehož svými svéráznými metodami oslovil. "Vím, jak pracuje. Je to typ trenéra, který dokáže mužstvo vyburcovat, zvednout, a to my v tento okamžik potřebujeme. Trenér Straka je zárukou, že hráči budou hřiště opouštět s propocenými dresy," věří Poborský.

Už v neděli těžký duel s Boleslaví 

Straka se do svého rodiště vrací po téměř třiceti letech. "Odešel jsem v 19 letech, strávil jsem tu dětství, a to byl taky jeden z důvodů, proč jsem nabídku přijal. Abych řekl pravdu, překvapila mě. Udělám vše pro to, abych dokázal mužstvo rozhýbat, což je mi vlastní," prohlásil Straka, jehož prý vedení Dynama poprvé kontaktovalo už v pondělí večer.

Hned po tiskové konferenci nový kouč Jihočechů zamířil na trénink, hned v neděli jeho svěřence totiž čeká těžký zápas proti Mladé Boleslavi. "Je málo času, ale je potřeba udělat nějaký ten impulz," rozloučil se Straka.

Reklama

Související témata: