Hlavní obsah

FAČR a LFA se zasadí, aby video bylo od léta u všech zápasů

Fotbalová asociace ČR a Ligová fotbalová asociace, která řídí profesionální soutěže, se společně zasadí o to, aby od příštího ročníku první ligy byl na všech osmi zápasech kola videorozhodčí (VAR). Zároveň chtějí technologii využít v jarním závěru tohoto ročníku ve všech čtyřech utkáních baráže. Obě asociace o tom informovaly ve společném memorandu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Královec studuje video před nařízením penalty pro Spartu.

Článek

"FAČR dlouhodobě avizuje podporu rozvoje systému VAR a jsem rád, že se vzájemné debaty s LFA nad tímto tématem přesunuly nyní ke společnému a zcela konkrétnímu cíli. Je jasně definovaný: dostat systém VAR plošně na všechna utkání nejvyšší soutěže. Věřím, že se nám díky koordinované snaze obou asociací podaří tento cíl v poměrně krátkém časovém období naplnit," uvedl v memorandu předseda FAČR Martin Malík.

Videorozhodčí v současnosti asistuje u čtyř z osmi utkání jednoho ligového kola, na jaře by měl být rozšířen a nasazen do pěti duelů. Někteří zástupci klubů kvůli tomu, že technologie není ve všech zápasech, zpochybňují regulérnost soutěže. Video navíc v závěru minulé sezony chybělo při baráži o první ligu, po které se cítily poškozeny druholigové kluby Jihlavy a Brna.

"Pevně věřím, že se nám společnými silami brzy podaří najít optimální technické řešení pro nasazení VAR do všech osmi zápasů kola a tím dosáhneme dlouhodobého záměru LFA, která stála u zrodu projektu jako jedna z prvních na světě. Pracujeme na tom už několik sezon a jsem rád, že takto deklarujeme společný záměr a cíl i s FAČR," řekl předseda LFA Dušan Svoboda. "Současně také pracujeme na tom, abychom měli videorozhodčí na všech čtyřech utkáních baráže ještě v probíhajícím ročníku," dodal.

Na nasazení videorozhodčího do všech osmi utkání by se mohla podílet O2 TV Sport, která vysílá první ligu. Její výkonný ředitel Marek Kindernay na začátku prosince na sociální síti uvedl, že stanice dokončuje nabídku pro FAČR a LFA na zajištění systému pro všechny zápasy kola. Zároveň podle něj O2 TV Sport začne v jarní části ve svých přenosech využívat kalibrovanou čáru pro posuzování ofsajdů. Školení sudích pro práci s videem bude mít nadále na starosti fotbalová asociace, pod kterou spadá komise rozhodčích.

Reklama