Hlavní obsah

Budějovice - Ml.Boleslav 2:2Horejš zachránil kouči Strakovi při premiéře v Budějovicích bod

MinutaMin. Tým Hráč Akce
19. Voříšek (vlastní) 1 : 0
30. Kysela 1 : 1
66. Rajnoch 1 : 2
90. Horejš 2 : 2

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Kapitán David Horejš zařídil Českým Budějovicím v zápase s Mladou Boleslaví až v nastavení remízu 2:2 a uchránil tak před porážkou nového trenéra Františka Straku, který v týdnu nahradil odvolaného Cipra. Dynamo v pátém ligovém kole vedlo vlastním gólem Voříška, ale hosté zásluhou přesných hlaviček Kysely a Rajnocha skóre otočili. V závěru pak přišli o druhou výhru za sebou, naopak Jihočeši zlomili sérii tří porážek.

Článek

Na obnovenou premiéru kouče Straky v české lize bylo zvědavo čtyři a půl tisíce diváků a těm impulzivní trenér, jenž se po třiceti letech vrátil do svého rodiště, připravil hned v úvodu nového angažmá několik překvapení. Jen na střídačce zůstal špílmachr Vozábal, tradiční stoper Homoláč se vysunul do středu pole, kde vytvořil dvojici defenzivních záložníků s Hílkem. V útoku operoval samotný Radzinevičius.

Nabuzené Dynamo vletělo do utkání ve velkém stylu. Už ve druhé minutě hosté na poslední chvíli zblokovali Jungrovu střelu. Středočeši se po deseti minutách vzpamatovali a sami zahrozili hlavičkou Mendyho, který přišel v týdnu z Mostu. V 17. minutě se k přímému kopu postavil Brunclík a obrana Dynama div že si nevstřelila vlastní gól.

Co se nepovedlo domácím, "dokázal" o pár sekund později Voříšek. Jungr uvolnil Plocka a jeho nebezpečný centr dezorientovaný hostující bek nešťastně hlavičkoval za Millera. Boleslavští reagovali vysunutím Mendyho k osamocenému útočníkovi Kyselovi, ale bylo to opět Dynamo, které se mohlo radovat. Ve 27. minutě Radzinevičius kolmicí vysunul aktivního Plichtu, ale ten sám před Millerem neuvěřitelně minul. Jihočechy tak stihl trest. Po půlhodině hry si na centr Sedláčka naskočil Kysela a hlavou přeloboval Kučeru.

Budějovice útočily i ve druhém poločase

Strakovi svěřenci vstoupili i do druhého dějství náporem, z něhož však vytěžili jen Homoláčovu střelu nad. Další vzrušení nachystali hráči divákům na Střeleckém ostrově až po hodině hry. Nejprve Kučera reflexivně vyrazil Kyselův pokus zblízka a za čtyři minuty pak před prázdnou brankou promáchl střídající Adamec přihrávku Radzinevičiuse.

A domácí nevyužitá tutovka opět přišla draho. V 66. minutě se opakovala situace před prvním gólem Mladé Boleslavi s tím rozdílem, že šťastným střelcem byl hlavičkující Rajnoch. Jihočeši zařadili na vyšší rychlostní stupeň. V 72. minutě aktivní Černý našel Radzinevičiuse, jehož ostrý pas jen těsně nezasáhl klouzající Adamec.

Závěr duelu se proměnil v nervózní řež s množstvím tvrdých zákroků. Jihočeši zběsile bušili do boleslavské obrany, ale pět minut před koncem mohli z brejku inkasovat definitivní k.o., kdyby sám před Kučerou zachoval chladnou hlavu Kalina. Když už se zdálo, že si Boleslav odveze všechny body, po závaru se zmocnil míče Horejš a jako správný kapitán ve třetí nastavené minutě srovnal. Kouč Straka si tak mohl užít děkovačku s diváky.

Straka: Musím svým hráčům poděkovat

Trenér František Straka při své další premiéře u nového týmu opět neprohrál, ale vzhledem k průběhu utkání bral bod všema deseti. "Musím svým hráčům poděkovat, že celých 94 minut jeli nadoraz. Pořád jsem je burcoval, změnili jsme systém a vyplatilo se," radoval se Straka před zaplněným tiskovým střediskem.

"Ukázali, že jsou schopni konkurovat i mančaftům, které mají jiné cíle než my. I když jsme ztratili body, může nás dnešní remíza nakopnout v dalších utkání," prohlásil Straka o nedělním utkání a poklonu vysekl svým svěřencům především za první poločas. "Kdybychom dali ve velké šanci na 2:0, bylo by to o něčem jiném. Zničehonic jsme pak dostali vyrovnávací gól po chybě celé obrany, a to Boleslav vrátilo do zápasu," posteskl si Straka, který připravil systém s dvěma defenzivními záložníky.

"Věděli jsme o jejich síle v záloze. Kombinace s Matějovským jsou smrtící. Rajnoch dneska odehrál super zápas, možná by se mohl na něj podívat i reprezentační trenér," pokračoval Straka.

O ještě větší spokojenost ho připravila hluchá dvacetiminutovka okolo 60. minuty. "Najednou jsme byli u všeho pozdě. Upřímně se zítra zeptám hráčů proč a budu chtít slyšet jejich upřímnou odpověď," prohlásil emotivní kouč. Zápas mu prý ukázal, co zlepšit. "A těm věcem, které byly nedostačující, se teď budeme věnovat před zápasem s Kladnem. Otázka na posily padne, záleží, zda bude vyslyšena vedením," uvedl Straka, za nímž se na jih Čech přijeli podívat i přátelé z Německa.

Zajíc chtěl tři body

Jeho protějšek Luděk Zajíc byl rozladěný. "Ve druhém poločase jsme měli čtyři gólové příležitosti a skórovali jen jednou, což nás stálo tři body. Kdybychom utekli na 3:1, domácí by to už nezvrátili," posteskl si Zajíc, který se na své hráče zlobil za úvod.

"Vzhledem k okolnostem, které v týdnu provázely Dynamo, jsme očekávali, že domácí vstoupí do utkání namotivovaně a agresivně. Přesto, že jsme se na to připravovali, tak se nám to nepodařilo zachytit. Byli jsme nedůrazní a z toho pramenila inkasovaná branka," uvedl Zajíc.

Dynamo České Budějovice - FK Mladá Boleslav 2:2 (1:1)
Branky: 18. vlastní Voříšek, 90.+3 Horejš - 30. Kysela, 66. Rajnoch. Rozhodčí: Královec - Zlámal, Čecháček. ŽK: Hílek - Matějovský, Miller. Diváci: 4486.
Sestavy:
Č. Budějovice: Kučera - Plocek, Horejš, Hunal, Šmíd (46. Žižka) - Homoláč, Hílek - Plichta (63. Adamec), Jungr (69. Stráský), Černý - Radzinevičius. Trenér: Straka.
Ml. Boleslav: Miller - Voříšek (77. Holub), Rolko, Kopic, Brunclík - Sedláček, A. Mendy, Rajnoch, Matějovský, Poláček (46. Kalina) - Kysela (87. Hrdlička). Trenér: Zajíc.

Reklama