Hlavní obsah

Bohemians 1905 - Žižkov 2:2Oslabený Žižkov neudržel na Bohemians dvougólové vedení

MinutaMin. Tým Hráč Akce
23. Švancara 0 : 1
33. Bukač 0 : 2
84. Turtenwald 1 : 2
90. Slezák 2 : 2

PRAHA

V druhém pražském derby nové sezóny se střetli domácí Bohemians 1905 se žižkovskou Viktorií. Utkání se zdálo být dlouho jednoznačnou záležitostí, hosté vedli o dvě branky a směřovali k druhé výhře v podzimní části fotbalové Gambrinus ligy. Po dvou vyloučeních se ale hosté dostali pod obrovský tlak Klokanů a byli šťastní za vydřený bod po remíze 2:2.

Článek

Hostující Viktoria nastoupila s několika změnami v sestavě. Ty se dotkly především děravé defenzívy červeno-bílých, která dovolila soupeřům v prvních čtyřech kolech jedenáctkrát skórovat. Na levý kraj obrany se postavil Francouz Joussef Moughfire, v jejím středu pak nahradil Labanta mladíček Kropík. V zeleno-bílém dresu Bohemians se od začátku představili Jan Moravec a Vít Turtenwald na úkor Jiřího Rychlíka s Martinem Kotyzou.

Oba tradiční kluby se v nové sezóně vrátily po pauze do nejvyšší soutěže. Poslední vzájemný souboj si tedy odbyly na jaře ve druhé lize. V duelu dvou jistě postupujících tehdy dominovali Klokani, kteří zvítězili 4:1.

Oba týmy potřebovaly po mizerném začátku sezóny nutně bodovat. To v začátku dokazovali aktivní hrou především domácí borci. Trenér Klokanů Zbyněk Busta musel už ve čtvrté minutě provést změnu ve své jedenáctce, na oboustranně tvrdou hru doplatil Michal Pávek. Jeho místo zaujal Lukáš Adam a hned v desáté minutě mohl být v Ďolíčku hrdinou. Nesměl by však svou střelu z dobré pozice ve vápně poslat vedle tyče Bartalského branky. V nadějné situaci se vzápětí ocitl i Lukáš Matůš, žižkovský Besta jej ale dokázal na poslední chvíli zablokovat.

Po platonickém tlaku domácích udeřila hostující Viktoria. Kapitán Luděk Stracený uvolnil na křídle Kušníra, ten poslal prvním dotekem přesnou přihrávku před branku na kanonýra Švancaru a ten se z penaltového puntíku nemýlil. Bohemians branka nabudila k ještě většímu náporu, ale veterán Karel Rada hlavičkoval po centru na vzdálenější tyč v záklonu vysoko nad.

Ve 32. minutě předvedl krásné fotbalové představení žižkovský útočník Švancara. Nejprve se proháčkoval přes tři domácí hráče, kteří si spíš museli připadat jako atrapy na tréninkovém hřišti a poté míč naservíroval před branku Bukačovi. Šestadvacetiletý forvard nedal Sňozíkovi šanci a poslal hosty do dvoubrankového vedení.

Žižkov dohrával v devíti mužích 

Bohemians mohli snížit dvě minuty po přestávce, Kunášek ale tváří v tvář Bartalskému selhal. Slovenský brankář vytáhl proti prudké ráně vynikající zákrok a vyrazil míč na roh. Vzápětí se dobrou šancí prezentoval i Žižkov, Kučera svou ránu z dálky otřel o břevno Sňozíkovy branky.

V 54. minutě přidělal vrásky na čele kouče hostů Grigy francouzský fotbalista Moughfire, který uviděl po faulu na polovině hřiště z ruky rozhodčího Matějka druhou žlutou kartu a utkání pro něj předčasně skončilo.

Od té chvíle se hra odehrávala především na polovině žižkovské Viktorie. Paradoxně se ale mohli radovat hosté. Akci dvou hráčů na osamoceného Sňozíka ale zastavil sporný verdikt pomezního rozhodčího, který odmával ofsajd. Blízko kontaktnímu gólu byl vzápětí Adam, jeho přízemní ránu však dokázal s vypětím všech sil zastavit Bartalský. Namále měl žižkovský gólman i v 76. minutě, kdy se sám za obranou ocitl Michal Ordoš. Ani střídající útočník ale nedokázal zlomit prokletí Bohemians, kteří tak zůstávali stále v nové sezóně s nulou na kontě vstřelených branek.

Klokani v závěru prolomili střelecké prokletí

V 79. minutě už hrála Viktoria bez dvou mužů v poli. Za faul na Adama si druhou žlutou kartu vykoledoval kapitán Stracený. Klokani výhodnou přesilovku zužitkovali již za pět minut, prvním střelcem klubu po návratu do první ligy se stal Vít Turtenwald, který z pár kroků hlavou trefil odkrytou branku soupeře. Ten si mohl vzápětí svůj gólový účet zdvojnásobit, nepřehodil ale ležícího Bartalského.

Domácí dál svírali svého soupeře, žižkovský brankář ale čaroval a co nepochytal, zahodili samotní hráči v zeleno-bílých dresech. Vytoužený bod vystřelil Bohemians v nastaveném čase kapitán Slezák, který se osamocený na malém vápně nemýlil. V Dolíčku vypukly bujaré oslavy velkého návratu v takřka ztraceném utkání, hosté zaplatili ztrátou dvou cenných bodů za svou nedisciplinovanost.

Bohemians 1905 - Viktoria Žižkov 2:2 (0:2)
Branky: 84. Turtenwald, 90+2 Slezák - 23. Švancara, 33. Bukač. Rozhodčí: Matějek - Kordula, Večeřa. ŽK: Kunášek - Kučera, Moughfire, Bartalský, Stracený. ČK: 54. Moughfire, 79. Stracený. Diváci: 6016.
Bohemians 1905: Sňozík - Marek, Rada, Turtenwald, Šmarda - Moravec, Slezák, Pávek (4. Adam), Kunášek (56. Rychlík) - Matůš (46. Ordoš), Polodna. Trenér: Busta.
Viktoria Žižkov: Bartalský - Kučera, Kropík, Besta, Moughfire - Kušnír, Novotný (83. Šťastný), Procházka, Stracený - Bukač (57. Tinga), Švancara (80. Bažík). Trenér: Griga.

Reklama

Související témata: