Hlavní obsah

Obžalovaní v liberecké korupční kauze byli osvobozeni

Liberecký okresní soud ve čtvrtek zprostil obžaloby trojici obžalovaných z korupce v kauze fotbalového klubu Slovan Liberec. Bývalý sportovní ředitel klubu František Mysliveček byl zproštěn obžaloby z uplácení, rozhodčího Václava Zejdu a svazového delegáta Christose Čanaklise zprostil soudce Richard Skýba obžaloby z přijímání úplatku.

Foto: PRÁVO/Aleš Honus

Bývalý sudí Václav Zejda (vlevo) byl obžalován i v korupční kauze druholigových Vítkovic.

Článek

Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Podle policejního vyšetřování Zejda obdržel od Myslivečka 50 000 korun za ovlivnění prvoligového zápasu mezi Libercem a Zlínem v březnu roku 2004 ve prospěch domácího Slovanu a Čanaklis dostal dalších 20 000 korun.

"V policejních odposleších není žádný důkaz, že by se Mysliveček se Zejdou a Čanaklisem dohodli na úplatku ještě před zápasem Liberec - Zlín. Možná naštvu policisty, ale když věděli, kde se chystá Mysliveček úplatek předat, měli ho při tom chytit," zdůvodnil rozsudek Skýba.

Zápas se nehrál ani o sestup, ani o postup

Soudci není z odposlechů kromě jiného jasné, co mohl při utkání Liberec - Zlín takzvaně "ošetřit" delegát Čanaklis. "Zápas se nehrál ani o sestup, ani o postup a navíc skončil jasně 3:0 pro Liberec," dodal soudce. V zápase šlo Liberci o udržení šance na účast v Poháru UEFA. Nakonec obsadil šesté místo a do pohárové Evropy se nedostal.

Součástí spisu se stala také videokazeta se záznamem střetnutí Liberce se Zlínem. "Je z ní jasné, že rozhodčí ani delegát nemuseli zápas vůbec ovlivňovat. Slovan vyhrál bez problémů a kromě dvou šancí Zlína na začátku byl po celých devadesát minut lepší. Rozhodčí a delegát však měli úplatek obdržet proto, aby Slovanu pomohli, kdyby se pro něj utkání vyvíjelo nepříznivě," řekl ČTK již dříve státní zástupce.

Státní zástupce navrhoval pro Myslivečka podmíněný trest osm měsíců na tři roky, peněžitý trest 150 000 korun a zákaz práce ve fotbale na dva a půl roku. Pro Zejdu žádal podmíněný trest rok vězení se zkušební dobou čtyři roky, peněžitý trest 250 000 korun a zákaz práce ve fotbale na šest let. Pro Čanaklise chtěl podmíněný trest rok vězení, peněžitý trest 200 000 korun a zákaz práce ve fotbale na tři roky. Ani jeden z obžalovaných a ani jejich advokáti se ke čtvrtečnímu vyhlášení rozsudku nedostavil.

Půlmiliónová pokuta

Disciplinární komise fotbalového svazu na základě vlastního vyšetřování odebrala Liberci šest bodů v tabulce první ligy v sezóně 2004/05. Klubu udělila půlmiliónovou pokutu. Mysliveček dostal dvouletý zákaz činnosti ve fotbale a pokutu 100 000 korun.

Rozhodčí Zejda figuruje i v dalších korupčních aférách. Letos v květnu mu odvolací senát ostravského krajského soudu potvrdil sedmiměsíční podmíněný trest s dvouletou zkušební dobou a pokutu 130 000 korun za ovlivňování zápasu Opavy s Vítkovicemi a u soudu v Kroměříži čelí obžalobě kvůli přijímání úplatků v korupční aféře kolem bývalého uherskohradišťského klubu 1. FC Synot. Zproštěním obžaloby naopak pro něj skončilo podezření z úplatku od 1. HFK Olomouc.

Reklama

Související témata: