Hlavní obsah

Rok českého sportu: Totální rok! Tři trofeje a uznání v Evropě

Praha

Jsou nezpochybnitelnými vládci tuzemské klubové scény. A co víc, jejich výkony zahrnula chválou i vyspělá fotbalová Evropa. Fotbalisté Slavie prožili báječný kalendářní rok.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Milan Škoda (vlevo) a Jan Bořil (vpravo) ze Slavie se radují z gólu.

Článek

„Neustále jsme se zlepšovali. I přes odchody klíčových opor jsme se herně posouvali," hodnotí Jindřich Trpišovský spanilou jízdu týmu z Edenu celým rokem.

Už v průběhu jara totiž Pražané přiváděli fanoušky klubu, ale i českého fotbalu jako takového, k extázi. Jakkoliv se zdálo, že po domácí bezbrankové remíze s Genkem v úvodním kole vyřazovací fáze Evropské ligy rychle vyklidí scénu, Pražané v odvetě šokovali jednoznačným triumfem, poté skolili na lopatky favorizovanou Sevillu a ve čtvrtfinále výrazně trápili Chelsea.

„Pořád jsem všude slyšel, že s žádným z těch týmů se nemůžeme rovnat. Technicky určitě ne, ale výkonnostně jsme to dokázali. Náš fyzický fotbal je správná cesta. Když se za účinkováním v Evropské lize ohlédnu, cítím hrdost," rekapituluje trenér.

Na domácí scéně Slavia poněkud „nervózně" prošla z první pozice do premiérové fáze nadstavby, kde potvrdila titul. A vzápětí ovládla i finále tuzemské pohárové soutěže, tudíž slavila po 77 letech double. „Děsně jsme chtěli dva poháry. Dokonalé!" lebedí si Trpišovský.

Sestřih utkání Ligy mistrů Slavia - BarcelonaVideo: O2 TV Sport

Na oslavu výjimečné sezony vznikl osmidílný dokument Totální sezona. Snad právě na jeho počest Pražané přidali třetí trofej za vítězství v Československém Superpoháru, záhy vyřadili Kluž v předkole Ligy mistrů a po dvanácti letech se v Edenu slavil postup mezi evropskou klubovou elitu. Gigantů Barcelony, Interu Milán a Dortmundu se Trpišovského družina nezalekla. Okouzlila odvahou, sebevědomím a houževnatostí, s jakou čelila favoritům.

Nebýt zoufalé koncovky, mohla myslet na postup do jarní pohárové Evropy. „Splnili jsme sen několika generací fanoušků. Je třeba si vážit jakékoliv účasti v základní skupině," zdůrazňuje Trpišovský, jehož tým končil ve skupině čtvrtý s dvěma body. „Nebyla to adekvátní odměna za naše výkony," ví trenér Slavie. I proto vytkl jasný cíl v podobě zopakování postupu.

Aby si mohla Slavia kouzelnou atmosféru letošní Champions League zopakovat, musí nejprve znovu ovládnout domácí scénu. Po podzimní fázi má náskok šestnácti bodů a jsou na nejlepší cestě k obhajobě ligového prvenství. „Dohlédnu na to, abychom nesešli z cesty," má Trpišovský jasné předsevzetí pro nový kalendářní rok.

Reklama

Související témata: