Hlavní obsah

Společné snídaně, sestřihy tréninků. Slovenský Guardiola už mění Plzeň!

Robert NeumannSport.cz

Tempo, tempo, rozléhá se tréninkovým areálem fotbalové Plzně. Limberský, Hubník a spol. se notně potí, po ostré rozcvičce pendlují mezi kuželi. Nová éra Viktorie včera začala, kouč Adrián Guľa se ujal vlády nad českým vicemistrem. Nové jsou i metody, které se do hráčů pokusí napumpovat. Jaké novinky slovenský kouč v Plzni zavádí, co se chystá změnit?

Foto: Vlastimil Vacek

Nový kouč fotbalové Plzně Adrián Guľa na úvodním tréninku zimní přípravy.

Článek
Fotogalerie

Shrnuto do dvou vět: plzeňští fanoušci uvidí podobný fotbal, jako byli zvyklí za úspěšného kouče Pavla Vrby – kombinační, ofenzívní. Změny však pocítí kabina, Guľa je totiž zastáncem moderních technologií.

„Že bych byl něčím zaskočený, to úplně ne. Ale trenér nám už představoval nějaké nové technologie. Jejich snahou je posunout výš nejen tým, ale i celý klub. Důležité je, aby nám to pomohlo a přineslo výsledky," řekl po úvodním tréninku zimní přípravy kapitán Jakub Brabec.

Foto: Vlastimil Vacek

Nový kouč fotbalové Plzně Adrián Guľa na úvodním tréninku zimní přípravy.

Konkrétně se jedná o systém, který před lety využíval v Liberci tehdejší sportovní manažer Slovanu Jan Nezmar. Guľu tenkrát vábil k Nise. Námluvy sice nedopadly, slovenský kouč se však zhlédl v Nezmarově technologii, kterou následně pořídil do Žiliny. A doplnil ji k obrazu svému.

Individuální plán na míru

Propracovaný systém pokryje informačně všechny atributy v klubu. Od kabiny, přes skauting, zdraví hráčů, až po tréninkové záležitosti. Je možné, že si i Plzeňští budou vést jakési deníky. Údaje o tom, jak se cítí nebo jak se stravovali, budou posílat na společný server. Guľa informace vyhodnotí. Bezprostředně po trénincích obdrží hráči jejich sestřih, v posilovně bude mít každý z nich na míru ušitý individuální plán. Kouč poskytne svěřencům zpětnou vazbu i po utkání, v podobě statistik jejich výkonů.

Čtyřiačtyřicetiletý trenér najímá také specialisty různého druhu, například mentálního kouče. Sleduje jediný cíl: posouvat hráče dál. Inspiraci čerpá u renomovaných světových trenérů, i proto dostal přezdívku „Slovenský Guardiola".

„Je velký pracant, puntičkář, se smyslem pro detail. To se odráží ve všech činnostech. Od analýzy zápasů, individuálních výkonů, přes životosprávu až po fyzioterapii. S hráči řeší i sebemenší detail, který by jim mohl pomoct. Navíc se neustále vzdělává," podotýká trenér pražské Dukly Roman Skuhravý. S Guľou si jsou blízcí názorově i lidsky, studovali spolu profilicenci.

Foto: fcviktoria.cz

Nový plzeňský trenér Adrián Guľa.

Novinkou pro viktoriány jsou také společné snídaně. Ty už kdysi v Plzni zavedl Guľův krajan Roman Pivarník, v kabině se však nesetkaly s přílišným nadšením. Guľa však výtečně ovládá psychologii, své myšlenky umí týmu správně podat.

Získá si Limberského a Hubníka?

Jednou ze zásadních otázek je, jestli pro své myšlenky získá celou kabinu, která je v Plzni specifická. Pověstné jádro, které Viktorii drželo ve zlaté éře, je sice odchody jeho členů oslabené, nicméně někteří „bardi" v čele s Davidem Limberským a Romanem Hubníkem zůstali.

Ve vzduchu visí otazník, jestli s nimi dokáže navázat společnou řeč. Guľa má navíc pověst kouče, který rád pracuje s mladými hráči. Na druhou stranu není tajemstvím, že při angažmá v Žilině se jeho filosofie nejlépe chopili tři nejzkušenější fotbalisté.

Od Guľy si v Plzni mnohé slibují. Právem, platí za velkého odborníka, jsou za ním vidět výsledky. Se Žilinou dokázal před třemi lety vyhrát slovenskou ligu. Ovšem i tam měl pomalejší rozjezd, který bývá daní za jeho způsob práce. Od vedení Žiliny dostal časový prostor, který mu splatil následující sezonu titulem. Klíčové tedy bude, jestli bude mít trpělivost i management Viktorie, jejíž financování je závislé z velké části na bonusech z evropské scény.

Reklama

Související témata: