Hlavní obsah

Sparta? Po zisku double hlavně průšvihy

Jedna pohroma za druhou se valí na fotbalovou Spartu. Od zisku historického double počítá letenský klub jen nepříjemnosti. Podle očekávání mu cestu do Ligy mistrů zavřel Arsenal, průšvihy opilého Matušoviče, zbitého kouče Bílka nebo hajlujícího Horvátha korunovali sparťané nedělním běsněním v Teplicích. Zda Řepkovi s Abrahamem utne tipec disciplinárka, se uvidí ve čtvrtek.

Článek

Když na konci května Sparta vyhrála pohár a o pár dní později slavili historický double nikdo netušil, že to na delší dobu bude její poslední radost.

Vše odstartovalo začátkem července, kdy si víkendovou cestu domů zpestřil alkoholem Miroslav Matušovič. V opilosti napadl slovně i fyzicky policisty, které pro rušení nočního klidu přivolali občané a skončil v Havířově na záchytce. „Udělal jsem chybu. Omlouvám se za své jednání a jsem připraven nést následky. Takto se profesionální fotbalista nechová," kál se poté na sparťanských stránkách záložník.

Třiadvacátého srpna byl ve vršovické pizzerii Ristorante Topo Maschio napaden trenér Sparty Michal Bílek. Tento incident údajně neměl s fotbalem nic společného, přestože Bílek byl na schůzce se zástupci klubového marketingového oddělení. „Bohužel jsem se připletl k incidentu, který se týkal jiného účastníka schůzky,“ nechal se slyšet Bílek v klubovém prohlášení po incidentu. S poraněným nosem musel Bílek na ošetření do Vinohradské nemocnice, poté podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

Horváth se omlouval

Ještě do konce srpna čelila Sparta dalšímu skandálu. Při derby na Žižkově šel Pavel Horváth uklidňovat rozvášněné fanoušky, při čemž dvakrát krátce zvedl pravici. Horváth vyfasoval od disciplinární komise pokutu 200 tisíc, po zasedání DK odmítl, že jeho konání mělo fašistický podtext. „Zpětně to považuji za nešťastné gesto, které ale rozhodně nebylo myšleno se špatným úmyslem. Pokud se kohokoliv dotklo, moc se za to omlouvám a mrzí mě to,“ omlouvalo sparťanské prohlášení čin svého záložníka.

Vše vyvrcholilo nedělním běsněním sparťanů v Teplicích. Ty se proti mistrovi loučily s trenérem Vlastislavem Marečkem, který podlehl rakovině. Místo pietní vzpomínky na konci zápasu sparťané neudrželi nervy na uzdě, vykázáni na tribunu byli trenér Bílek s asistentem Sieglem, červenou kartu dostali Tomáš Řepka a Martin Abraham.

Sparta se snaží bojovat proti rasismu na stadiónech a chce fotbalové prostředí kultivovat. Nad jednáním některých jejích zaměstnanců v posledním čtvrtroce lze ale jen zakroutit hlavou. Disciplinární komise by ve čtvrtek měla běsnícího kapitána letenských tvrdě potrestat. Pokuta od klubu 150 tisíc korun je vzhledem k Řepkově příjmu směšná.

Reklama

Související témata: