Hlavní obsah

Sparta je v krizi, trápí ji především koncovka

PRAHA

Poslední český fotbalový mistr vstoupil do nové ligové sezóny velmi dobře. Po pěti odehraných kolech se ale šlapající stroj Sparta zadrhl. Výsledek? Prohra v Teplicích 1:2, navrch s nechutným nesportovním chováním hráčů a trenérů v nastaveném čase, bezbranková remíza po mizerném výkonu s dánským Odense a pondělní porážka na vlastním trávníku od Mladé Boleslavi 0:1.

Článek

Utkání v Teplicích ovlivnil nepřesný rozhodčí Radek Kocián, na kterého si sparťanské vedení stěžovalo. To nicméně neopravňovalo kapitána Tomáše Řepku k agresivnímu chování, jež vyústilo jeho atakem na televizní kameru. Za své počínání dostal mírný trest v podobě stopky na sedm soutěžních utkání a směšnou finanční pokutu od klubu ve výši 150 tisíc. Jakožto uznávaný vůdce letenské kabiny ale nebude moci dalších patnáct měsíců navléknout kapitánskou pásku.

Trenér Michal Bílek tak musel společně se sparťanským vedením vyřešit otázku, koho jmenovat novým šéfem fotbalistů. Řepka měl dva zástupce - Pavla Horvátha a Zdeňka Pospěcha. Bílek si přál Horvátha, vedení logicky Pospěcha. Horváth na sebe totiž negativně upozornil hajlováním při utkání na Žižkově. Disciplinární komise jeho počínání odměnila pokutou 200 tisíc korun. „Naším kapitánem zůstává Tomáš Řepka,“ řekl vzdorovitě novinářům Bílek v pátek po bezzubém výkonu proti dánskému Odense v 1. kole Poháru UEFA.

Pospěch tak v pondělní dohrávce 7. kola Gambrinus ligy zažil premiéru s kapitánskou páskou na paži. Jezdil sice celý zápas, jak je jeho zvykem, podél pravé postranní čáry, k vytouženému vítězství a postupu na průběžnou vedoucí pozici v tabulce to ale nestačilo. „Tento zápas jsme měli zvládnout. Chtěli jsme být po tomto kole první, takže jsme každopádně nespokojení,“ litoval po utkání Pospěch, který si svou velkou premiéru představoval jinak.

Bílek se v pátek dušoval, že jeden nepovedený výkon neznamená, že by Sparta padala do krize. Jeho svěřenci sice podali v pondělí solidní výkon, ale po špatném úvodu sezóny zvedající se Mladé Boleslavi to nestačilo. Středočeši vyhráli gólem bývalého sparťana Radima Holuba 1:0 a nedokázali tak vyhrát již ve třetím utkání za sebou.

Diváci z ochozů mizí

Co je příčinou špatných výsledků? „Je to pořád to samé. Měli jsme mnoho brankových příležitostí, ale nedokázali jsme se prosadit,“ čertil se po pondělní dohrávce Bílek. „Musíme dát gól, v tom to je. Vypracujeme si hodně šancí, ale neproměníme je. Až se nám to podaří, bude se nám hrát lépe,“ potvrdil jeho slova kapitán Pospěch. Stejného názoru je i zkušený Marek Kulič. Ten si sypal popel na hlavu, sám totiž neproměnil dvě vyložené šance: „Dnes nás moje střelecká nemohoucnost stála body.“

Sparta teď vítězství potřebuje víc, než kdy jindy. Ne snad kvůli postavení v tabulce, kde je odehráno teprve sedm kol, ale především kvůli návštěvám v ochozech Axa arény. Vedení se podařilo během jara výrazně zvýšit průměrnou návštěvnost, která neklesala ani na začátku nové sezóny. Zlom přineslo Horváthovo hajlování - následující domácí duel proti Olomouci shlédlo 4438 platících návštěvníků.

Po incidentu v Teplicích přišlo na Pohár UEFA 7247 diváků a zápas proti Boleslavi sledovalo už jen 6011 věrných příznivců. Jarní výhru Sparty 4:1 nad stejným soupeřem přitom vidělo plných 14 116 letenských fandů. Obě utkání se přitom hrála v takřka stejných podmínkách - za slunečného počasí, v pondělí od čtvrt na šest před televizními kamerami.

Probuzení v poháru proti Dukle

Kulič vidí problém kostrbatého a neúčinného herního projevu Sparty i v absencích klíčových spoluhráčů. „Nehrají nám tři hráči základní sestavy, čímž je to pro nás určitě těžší,“ mínil reprezentační útočník. Kouč Bílek nadále síle týmu věří a doufá, že k vzestupu mu pomůže některá proměněná šance, která jeho svěřencům pomůže nalézt ztracené sebevědomí.

Pokusit se o to Letenští mohou proti druholigové Dukle, s níž se utkají ve čtvrtek v rámci 3. kola domácího poháru. V neděli pak zavítají na jabloneckou střelnici, kde je čeká 8. díl nového ročníku Gambrinus ligy.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice