Hlavní obsah

Sparta klopýtá, trenéru Bílkovi hrozí vyhazov

PRAHA

Trenéru fotbalistů Sparty Michalu Bílkovi hrozí vyhazov. Právu to prozradil dobře informovaný zdroj s tím, že o jeho osudu rozhodne odveta v Odense. Pokud Sparta nepostoupí do základní skupiny Poháru UEFA, s největší pravděpodobností bude kouč, který na jaře dovedl letenský klub k historickému double, odvolán.

Článek

„O ničem takovém klubové vedení nejednalo. Trenér Bílek byl upozorněn, že nese odpovědnost za chování hráčů a realizačního týmu. Podzimním cílem mužstva je postup do základní skupiny Poháru UEFA. O případných následcích nesplnění úkolu zatím vedení nejednalo,“ řekl Právu tiskový mluvčí Sparty Jakub Otava, který přebírá klubovou komunikaci po Lukáši Přibylovi. Ten míří do funkce ředitele v Bohemians 1905.

Od druhého trenérského období Jaroslava Hřebíka Sparta prochází v části podzimu herní a výsledkovou krizí. Tu zpravidla kouč nepřežije. Hřebík byl odvolán v říjnu 2005 po sérii propadáků, které vyvrcholily porážkou v Teplicích. Jeho nástupce Stanislav Griga loni koncem srpna padl po podobné sérii, když poslední kapkou byla prohra v Mladé Boleslavi. Bílkovu židli rozkymáceli v pondělí právě Středočeši. „Uděláme všechno pro to, aby žádná výsledková krize nepřišla,“ slíbil po utkání Michal Bílek.

Nejtvrdší rána přišla s Teplicemi

Vše se mu ale sype pod rukama. Prvním úletem nové sezóny byla letní alkoholická aféra Miroslava Matušoviče, byť se odehrála mimo Prahu. Bílek sám pak byl fyzicky napaden zhrzeným přítelem kolegyně ze Sparty. Klubu, a tedy i trenérovi, ublížil také exces Pavla Horvátha s údajným hajlováním, který disciplinárka potrestala rekordní pokutou 200 000 korun. Navíc v pondělí ráno tvůrce hry onemocněl.

Nejtvrdší ranou byla první porážka a po ní následující skandál v Teplicích, po němž na čas přišel o svého asistenta Horsta Siegla, ale také o oporu obrany a kapitána týmu Tomáše Řepku a Martina Abrahama. Sám ho odnesl pokutou 50 tisíc korun. Týden hrůz pokračoval totálním selháním proti Odense a skončil pondělní porážkou od Mladé Boleslavi.

Co však je pro Spartu horší, že herní projev mužstva uvadá a hráči mají problémy se střílením branek. Marek Kulič se s formou na podzim míjí, Libor Došek po viróze také marně hledá mušku. Obrana je bez Řepky jako stádo bez pastevce.

Sparta měla v pondělí ideální šanci ujmout se vedení v lize. Místo toho selhala. Na to, že si na rozdíl od zápasu se slaboučkým Odense vytvořila proti Mladé Boleslavi víc šancí, se historie ptát nebude. Počítají se výsledky. A ty jsou v posledních třech zápasech mizerné, což je na poměry Sparty pro trenéra smrtelně nebezpečné.

Vedení klubu situaci nezvládá

Teplický skandál se podepsal na výkonech hráčů. Za to, co se děje v kabině, i za chování hráčů mimo ni však nese odpovědnost nejen kouč, ale i vedení klubu. To však i přes finanční páky, které má, situaci nezvládá a dává legrační pokuty. Svádět vše jen na trenéra je zástupný problém. Naopak Bílek by teď potřeboval podporu pro klid na práci. Špatný trenér to rozhodně není. Paradoxně mu škodí úspěch, kterého na jaře dosáhl.

Bílka a jeho tým teď čeká relativně slabá Dukla v Poháru ČMFS, po ní v lize Jablonec, kde Sparta už několik let nevyhrála, a pak Odense... Když to nedopadne dobře, může jít Sparta do derby s novým trenérem, což by také nebylo nic nového. Po nesmyslném vyhazovu Františka Straky v prosinci 2004 se na letenskou lavičku lepí smůla. Nikdo z jeho nástupců nevydržel ani rok. Šestý trenér za necelé čtyři roky by také nebyl dobrou vizitkou klubového vedení.

A kdo by mohl být Bílkovým nástupcem? Možná opět Straka, možná někdo jiný, volný je například Ivan Hašek, třeba by se našla výjimka pro kouče jednadvacítky Vítězslava Lavičku. Prý není vyloučené, že by se Sparta rozhlédla v cizině. Bez angažmá je například Zdeněk Zeman, ale i Lothar Mathäus. Variant je víc, ale jistota jedna: José Mourinho to určitě nebude...

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články