Hlavní obsah

Rekordní přestup na světě. Slávistický šéf Tvrdík potvrdil, že Souček už patří Kladivářům

Londýn/Praha
Aktualizováno

Přestupová sága roku je u konce. Slávista Tomáš Souček už patří anglickému West Hamu United, což na twitteru potvrdil šéf klubu z Edenu Jaroslav Tvrdík. "Podepsáno. Nadšení i smutek zároveň. Tomáš nám bude hrozně chybět jako kapitán, hráč i člověk. Bude těžké ho nahradit. Je to skvělá vizitka Slavie i českého fotbalu," stvrdil, že kapitán českého mistra bude na jaře hostovat na Ostrovech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Tomáš Souček, Vladimír Coufal a David Hovorka po utkání s Barcelonou.

Článek

Spekulace kolem odchodu kapitána mistrovského celku z Edenu tudíž končí, naděje trenéra Jindřicha Trpišovského a slávistických fanoušků, že by si snad Souček mohl odchod rozmyslet a zůstat, rovněž.

Tomáš Souček bude na jaře hostovat v barvách Kladivářů. A pokud se West Ham v Premier League zachrání, uplatní Hammers opci obsaženou ve smlouvě a Souček do londýnského klubu přestoupí.

Může se v tom případě stát nejdražším českým hráčem, který kdy zamířil do zahraničí. Překonal by rekord Tomáše Rosického, který v lednu 2001 přestoupil ze Sparty do Dortmundu za 504 milionů korun.

Za hostování do konce sezony zaplatí West Ham Slavii 113 milionů korun, za případný Součkův přestup dalších  408 milionů korun.

"Byl jsem ve Slavii strašně šťastný. Říkal jsem si, co může být ještě lepšího, hraní ve Slavii mi umožnilo prorazit do nároďáku a nemohl jsem být po fotbalové a osobní stránce šťastnější. Vyskytla se ale tahle velká výzva, já jsem před sebe dal pro a proti a rozhodl jsem se, že tu výzvu chci přijmout," řekl pro klubový web Souček.

Slavia je připravena i na eventualitu, že by West Ham v létě opci neuplatnil a Součka nekoupil. V tom případě by za svého kapitána požadovala ještě vyšší částku.

„Pro každého dalšího zájemce na transfer by to již nebylo 15 milionů eur výstupní doložky, ale cena po dohodě se Slavií. Nejen West Ham, ale i další zájemci o hráče byli ochotni nabídnout výrazně více než 15 milionů eur," potvrdil Tvrdík v tuto chvíli samozřejmě navýsost spokojený, jak jednání s Kladiváři dopadla.

"Podepsáno. 4,5 plus 16,2 plus další náležitosti. Nadšení i smutek současně. Tomaš nám bude hrozně chybět jako kapitán, hráč i člověk," napsal Jaroslav Tvrdík na twitteru. "Bude ho těžké nahradit. Je to skvělá vizitka Slavie i českého fotbalu!" přidal a děkoval manažerovi Součka Pavlu Paskovi.

"Absolutní profesionál. Velká osobní satisfakce."

Nejvyšší slávistický boss přidal vzápětí další příspěvek na svůj účet. Lehce ironický...

"Probrali jsme to a myslíme si, že je nyní ten pravý čas k tomu zkusit si cizinu. Zvlášť když se jedná o anglickou ligu, kterou já mám odmala úplně nejradši. Chci si tím prožít svůj sen. Faktory pro odchod tak převážily i skutečnost, že odcházím z milované Slavie," komentoval odchod z vršovického klubu Souček.

Kouč Hammers David Moyes může být tedy spokojen. Po Součkovi toužil i proto, že chce, aby West Ham konečně změnil přestupovou politiku a přestal s nákupem starších hráčů.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský o odchodu Tomáše SoučkaVideo: O2 TV Sport

„Říkám: Stop. Přivádějme mladé hráče, o kterých si myslíme, že vyrostou v budoucí internacionály. Přestaňme naopak s nákupy těch, kteří jen zacelují mezery," narážel třeba na třiatřicetiletého kolumbijského záložníka Carlose Sáncheze vydělávajícího ve West Hamu týdně kolem 65 000 liber, kterého se klub marně snaží prodat.

Stejné je to ostatně s bývalým záložníkem Arsenalu Jackem Wilsherem sužovaného neustálými zraněními.

Foto: Profimedia.cz

Trenér West Hamu David Moyes

Proto si Moyes vyhlédl několik mladých hráčů, které by rád do klubu přivedl. Touží po dvaadvacetiletém Rasmusi Kristensenovi ze Salzburku, a pokud by se ho snad nepovedlo angažovat, alternativou by mohl být Joakim Maehle z Genku.

„Podobnou filosofii a politiku jsem uplatňoval i v Evertonu, kde jsem neměl moc peněz na utrácení. Proto bylo vždy mým cílem přivést mladého hráče s perspektivou dalšího prodeje. Chci proto, aby podobná vize byla vlastní i West Hamu. Přivádět mladé, perspektivnín a hladové hráče, kteří jsou lační, aby se naše mužstvo zlepšovalo. Je to moje vize a pokud dostanu příležitost, dosavadní přestupovou politiku změním."

Čtyřiadvacetiletý slávistický kapitán Tomáš Souček do přestupové filosofie Moyese plně zapadá.

„Sledoval jsem ho během celé sezony. Viděl jsem ho dvakrát v zápasech proti Anglii, stejně jako ve všech zápasech Ligy mistrů. Dal některé neuvěřitelné góly, hlavně hlavou. Navíc u něho existuje fotbalová rovnováha... Pokud budeme potřebovat, může hrát hlouběji, když budeme chtít, je možné ho využít jako útočícího záložníka," vysvětloval Moyes, proč o Součka tolik stojí.

Je mu přitom jasné, že nákup Součka nemůže být spojován, natož pak podmíněn prodejem Declana Riceeho.

Foto: Profimedia.cz

David Moyes se může těšit na novou posilu Tomáše Součka

„Bude potřebovat čas, aby se usadil. Aby někdo očekával, že přivedeme v lednu hráče, který začne okamžitě nastupovat, změní celou sezonu a všichni z něho budou ohromeni, to by musel být někdo přímo z Premier League. Anebo ještě lépe rovnou Messi," zažertoval trenér Moeys a hned dodával, že za současné situace Kladivářů musí pracovat s celým hráčským kádrem a dostat z něho to nejlepší, aby se odpoutal od čáry ligového ponoru.

Třeba už dnes večer v ligovém duelu s Liverpoolem, který se hraje na londýnském Olympijském stadionu. Právě tam našel West Ham svůj nový domov, který je teď i domovem Tomáše Součka

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava