Hlavní obsah

Teplice - Plzeň 1:0Teplice porazily Plzeň gólem, který už ani nečekaly

MinutaMin. Tým Hráč Akce
86. Klein 1 : 0

Fotbalisté Teplic porazili v utkání 8. ligového kola Viktorií Plzeň 1:0. O jedinou branku domácích se postaral hlavou stoper Klein, ačkoli už jeho tým v té době dohrával bez vyloučeného stopera Lukáše. Ani výhra ale nezajistila Teplicím návrat na první místo ligové tabulky, na němž je zásluhou lepšího skóre vystřídala Slavia.

Článek

Domácí chtěli svým příznivcům vynahradit překvapivé vyřazení z poháru na hřišti druholigové Olomouce, ale po lehkosti, s níž do sezóny vstupovali, nebylo Na Stínadlech ani památky. Naopak radovat se mohli aktivní hosté z Plzně.

Už v šesté minutě si naskočil na centr z levé strany Krbeček a i když hlavičkou zblízka trefil jen náruč brankáře Slavíka, sílu svého mužstva naznačil více než výmluvně. Plzeň dokázala v úvodu utkání důraznou defenzivou a dobrým pohybem zcela překazit útočné ambice Teplic a sama se přímočarými kombinacemi dostávala do šancí.

Po jedné takové akci vletěl do šestnáctky Jarolím a míč napálil do horního růžku domácí branky, radost mu ale záhy zhatil zdvižený praporek signalizující ofsajd. Ještě více vrásek ale nadělala domácím 18. minuta. Plzeňský stoper Rada se našel zpětnou přihrávkou nabíhajícího Jarolíma, jehož střelu k tyči Slavík vyboxoval na roh.

Teprve tato šance dokázala domácí probudit z pasivity, jenže i když přidali na pohybu a důrazu, do větších šancí se stále nedostávali. Nejlepší možnost změnit skóre měl v 31. minutě explzeňský Smíšek, ale jeden z mála nadějných centrů do sítě neusměrnil.

Druhá půle byla podobná té první

Podobný obrázek nabídla i větší část druhého poločasu. Plzeňským se dařilo kouskovat hru taktickými fauly, zdržováním a dobře fungujícím ofsajdovým systémem. Brankáře Daňka nedonutil zasahovat ani odvážný volej z levé nohy Fenina.

Vše zajímavé se vešlo až do poslední čtvrtiny utkání. V 67. minutě prošel až na pravý roh šestnáctky Verbíř, našel nabíhajícího Fenina, ale nejlepší teplický kanonýr ze sedmi metrů nastřelil jen brankáře Daňka. Za dvanáct minut se teplický kapitán Verbíř dostal do velké šance sám, ale dopadl podobně.

S ambicemi domácích to pak vypadalo ještě hůře. V 82. minutě totiž stoper Lukáš inkasoval druhou žlutou a Plzeň proti trojčlenné obraně domácích začala vystrkovat růžky. Po dvou minutách přesilovky pálil Trapp z osmnácti metrů do břevna a domácí odvraceli i další útoky jen se štěstím.

Teplice se paradoxně dočkaly gólu, až když byly samy pod tlakem. V 86. se postavil kousek za půlící čarou k přímému kopu Doležal a jeho centr poslal hlavou do sítě stoper Klein. V nervózním závěru už domácí výhru uhájili.

Rada: Z Plzně už jsme měli komplex

Jen těžko se zápas hodnotil trenérovi Plzně Stanislavu Levému. "I takhle krutý a brutální umí být fotbal. Podali jsme velmi kvalitní výkon a v Teplicích sahali po bodech, i když domácí po zásluze vedou tabulku. Musím vyseknout kompliment svému mužstvu, odvedlo tu velmi dobrý výkon," řekl na tiskové konferenci Levý.

Jeho protějšek Petr Rada přiznal, že se na zápas s nepříjemným soupeřem netěšil. "Už ze zápasů s Plzní máme komplex a já i hráči jsme se trochu obávali. V prvním poločase soupeř kontroloval hru a do šancí nás nepouštěl," prohlásil Rada a litoval i velkého množství ofsajdů, do nichž se jeho mužstvo dostávalo.

Ještě hůře mu bylo v 82. minutě, kdy se poroučel ze hřiště po druhé žluté kartě Lukáš. "Ve druhém poločase jsem hráče upozorňoval, že Plzeň nemá co ztratit, a nabádal je k vyššímu nasazení. Už se zdálo, že nás vyloučení Lukáše srazí. Bylo nepříjemné, ale i já musím složit svým hráčům kompliment - za vůli po vítězství, kterou prokázali. Bylo to pro nás šťastné vítězství, ale i taková potřebujeme," uzavřel své hodnocení Rada.

Přerušení smolné série ocenil i teplický kapitán Pavel Verbíř. "Nebyl důvod k panice, ale museli jsme si říct, co udělat jinak. O to víc jsem rád za tohle vítězství, i když bylo vydřené," prohlásil Verbíř.

FK Teplice - Viktoria Plzeň 1:0 (0:0)
Branka: 86. Klein. Rozhodčí: Jílek, Pospíšil, Jiřík. ŽK: Ljevakovič, Lukáš, Verbíř, Kroupa, Slavík - Šmejkal, Rada. ČK: 82. Lukáš (Teplice). Diváci: 4600.
Teplice: Slavík - Kaufman, Lukáš, Klein, Merzič - Verbíř, Doležal, Ljevakovič, Gašparík (46. Štohanzl) - Fenin (88. Rosa), Smíšek (76. Kroupa). Trenér: Rada.
Plzeň: Daněk - Šmejkal (88. Smejkal), Rada, Halama, Smola (90. P. Knakal) - Fillo, Krbeček, Trapp, Šíma - Jarolím, Psohlavec. Trenér: Levý.

Reklama

Související témata: