Hlavní obsah

Jablonec - Sparta 0:2Trvalou převahu Sparty v Jablonci zužitkoval dvěma góly Kisel

MinutaMin. Tým Hráč Akce
82. Kisel 0 : 1
90. Kisel 0 : 2

Sparťanští fotbalisté v neděli večer přerušili nevydařenou sérii a v 8. kole první ligy vyhráli v Jablonci 2:0. Obhájce titulu měl po celý zápas výraznou převahu, kterou korunoval dvěma góly v závěru utkání Karol Kisel. Sparta poskočila na třetí místo v tabulce, Jablonec zůstal na 13. místě s pouhými šesti body.

Článek

Sparta měla před zápasem problémy se složením středu hřiště, kde jí chyběli z různých důvodů Řepka, Abraham, Horváth i Hušek, ale nakonec trenér Bílek po čase vsadil na ofenzivní vlohy Sylvestreho, kterého měl doplňovat univerzál Kladrubský. V domácí sestavě příliš překvapení nebylo, objevilo se v ní hned pět bývalých hráčů Sparty.

Hosté v posledních dvou ligových zápasech prohráli a v úvodní půlhodině prokazovali hlavní příčinu: spalovali totiž jednu šanci za druhou. Jen v první desetiminutovce se zastřelovali Kisel a dvakrát Kulič, ale střelecky selhali, stejně jako hlavičkující Brezinský ve 13. minutě.

Domácí začali zakřiknutě, ale s přibývajícím časem dávali najevo, že se nespokojí pouze s remízou. Ve 20. minutě se probil do šestnáctky odvážně Svátek, ale brankář Poštulka včasným vyběhnutím gólu zabránil, o dvě minuty později jen sledoval, jak Hloušek hlavičkuje mimo.

Pak se ale znovu jiskřilo před domácí brankou, kde dvakrát zachraňoval jablonecké barvy pravý obránce Fukal, ve 34. minutě v další jasné šanci selhal Kisel, jehož hlavička mířila těsně mimo.

Došek nastřelil hlavičkou tyč

I v druhém poločase začala Sparta aktivněji, ale až téměř po hodině hry se znovu začaly rýsovat možnosti na obou stranách. Jako první se ohlásil v 57. minutě tvrdou ranou jablonecký Fukal, jenže jeho někdejší spoluhráč Poštulka byl na místě. Hůře se vedlo vzápětí na druhé straně Špitovi, který už nedosáhl na Doškovu hlavičku, jenže domácím v tomto případě pomohla pravá tyč.

Sparťanskou nemohoucnost vstřelit gól krátce poté potvrdil Rezek, ke kterému se snášel polovysoký míč, jenže místo gólové rány svou střelou málem založil domácí brejk. A přišla ještě větší příležitost, když se řítil v 68. minutě sám na Špita kanonýr Došek, jenže jeho přízemní rána minula jak brankáře, tak branku.

Nápor hostujícího týmu v těch chvílích vrcholil, ovšem stále mu chyběla odměna v podobě rozhodujícího gólu. Ten ale nakonec přišel: v 81. minutě našel Kulič v šestnáctce aktivního Kisela a jeho hlavička přinesla zaslouženou výhru, kterou si sparťané už pohlídali. Navíc slovenský reprezentant přidal v nastaveném čase po přímém kopu i druhý gól.

Kozel: Ztráty mě bolí

Jablonecký kouč Luboš Kozel se i po nedělním utkání nemohl radovat a jeho situace na lavičce Severočechů se zdá být kritická. Jeho tým dlouho držel proti favoritovi vyrovnaný stav utkání, ale nakonec se radoval lepší soupeř. "Chtěli jsme hrát aktivně a podle mého se nám to dlouho dařilo, i díky nám se hrál kvalitní zápas. Výsledek ale významně poznamenaly dva vynucené odchody našich hráčů - po nich už jsme nebyli tak nebezpeční," komentoval průběh Kozel, který se prý ale domníval, že svěřenci uhrají alespoň bod.

Opak byl ale pravdou, v závěru se jablonecká defenziva definitivně zhroutila. "Po neproměněné šanci Doška jsme se domnívali, že to nejhorší je už za námi, ale Sparta v závěru svůj nápor dokázala dotáhnout," řekl Kozel, který odmítal dotazy, zda se ještě udrží ve své premiérovém prvoligovém angažmá. "To nejsou dotazy na mě, samotného mě naše ztráty bolí nejvíc," prohlásil mladý kouč. Tvrdí, že nedostal žádné ultimátum, jak se objevilo v médiích.

Sparťanský trenér Michal Bílek se radoval ze hry a vítězství, naopak nespokojen byl znovu se střeleckou potencí týmu. "Od počátku jsme byli lepší, měli hodně šancí, ale podle mého jich až příliš nekončilo gólem. I dnes se potvrdily naše problémy s koncovkou," připomněl kouč, že ani tříbodový zisk ho neukolébá.

Důležité prý bylo, že duel zvládla narychlo a improvizovaně sestavená středová řada, kterou řídil dispečer Ludovic Sylvestre a záda mu kryl ještě lépe Jiří Kladrubský. "Byla to nakonec dobrá volba, zápas zvládli velmi dobře a oba prokázali, že na těchto postech máme dobrý záskok," pochvaloval si letenský kouč.

Hrdinou utkání se stal Karol Kisel, i když ještě chvíli před koncem měl stejně jako Libor Došek pověst hlavního spalovače. "Je dobře, že jsme to nakonec zlomili. Ale určitě to nebyla náhoda, náš tlak byl vytrvalý, zápas jsme měli zcela ve své režii. Jen škoda, že jsme nedali první gól ještě dříve, protože pak by domácí dopadli mnohem hůře," tvrdil dvoubrankový střelec a připomněl, že výhra je důležitá i směrem ke čtvrteční pohárové odvetě v Odense.

Jeho kolega Ludovic Sylvestre si užíval, že po čase je zpovídán jako důležitá součást sparťanského kádru. Jeho odchod z Letné se zdál ještě nedávno nevyhnutelný, ale dnes kvalitně nahradil nemocného Pavla Horvátha, přestože dříve při svých startech dostával spíše defenzivní úkoly. "Je mně jedno, co mi dal trenér za úkol. Pro mě je nejdůležitější, že mohu hrát a být pro tým důležitý, což se mi snad dnes podařilo. To vítězství jsme už moc potřebovali," prohlásil někdejší záložník Barcelony, s níž se před rokem dokonce radoval z mistrovského titulu.

FK Jablonec - Sparta Praha 0:2 (0:0)
Branky: 81. a 90+3. Kisel. Rozhodčí: Matějek - Pelikán, Košec. ŽK: Vácha, Baranek - Zabavník, Kisel, Kolář. Diváci: 4150.
Jablonec: Špit - Fukal, Zábojník, Homola, Hamouz - Baranek, Klapka (62. Valenta), Vácha, Štěpán (46. Stožický) - Svátek, Hloušek. Trenér: Kozel.
Sparta: Poštulka - Pospěch, Brezinský, Kadlec, Zabavník - Kisel (90+4. Limberský), Kladrubský, Sylvestre, Rezek (62. Kolář) - Došek, Kulič (90. Slepička). Trenér: Bílek.

Reklama

Související témata: