Hlavní obsah

Špatná viditelnost přinesla štěstí ostravskému Baníku

PRAHA

Pondělní dohrávka fotbalové Gambrinus ligy domácímu Žižkovu mnoho radostných chvil nepřichystala. Nejenže borci v bílo-červené kombinaci prohráli 0:2 s Ostravou, ale o další porci starostí se postaral vyhořelý jistič zdroje elektrické energie. Kvůli tomu mohla Česká televize rozjet svůj přenos až se zpožděním. Světla na stadiónu navíc rozbřeskla jen pár okamžiků před tím, než by bylo utkání pro malou viditelnost přerušeno.

Článek

Vše začalo zhruba 40 minut před naplánovaným výkopem. Vyhořelý jistič mimo žižkovskou arénu způsobil přerušování v dodávce energie pro viktoriánský stánek a pro domácí pořadatele začal souboj s časem. „Policie razila cestu zacpanými pražskými komunikacemi pracovníkům energetické firmy, aby mohli závadu co nejrychleji odstranit,“ uvedl technický delegát utkání Karel Fischer a dodal: „Musím přiznat, že zbývaly pouhé minuty do přerušení zápasu.“

A jak by situace v případě neobnovení dodávky proudu pokračovala? „Především chci zdůraznit, že problém viditelnosti je plně v kompetenci hlavního rozhodčího,“ řekl Fischer a pokračoval: „Ten by mohl utkání přerušit až na šedesát minut.“ Vzhledem k tomu, že za závadu nenesl vinu pražský klub, který dělal údajně vše pro její odstranění, dohrávka 8. kola by se poté opakovala v náhradním termínu.

Trenér Ostravy Karel Večeřa si v druhém poločase stěžoval na podmínky, ve kterých museli fotbalisté na trávníku bojovat a dožadoval se přerušení utkání. „Nechtěl jsem, aby rozhodčí Jech ukončil utkání. Chtěl jsem, aby rozsvítil,“ dušoval se s nadsázkou po zápase Večeřa a dodal: „Uprostřed hřiště to tolik nevadí, ale pro oba gólmany to muselo být hrozné.“ Jeho týmu ale snížená viditelnost nakonec možná dopomohla k rozhodující brance, o kterou se postaral obránce David Bystroň obětavým skluzem do pasu od pravé postranní čáry.

Výhru pojistil navrátilec Svěrkoš 

Střelec Bystroň se po zápase svěřil novinářům, že si takřka neregulérních podmínek ani nevšiml. „Vůbec jsme to nevnímali, takže jsme ani netušili, jak velké komplikace to utkání přináší,“ řekl šťastný střelec. Jeho branka jakoby odstartovala vlnu pozitivní energie a nad hlavami radujících se ostravských fotbalistů se rozžehly vysoko zavěšené lampy umělého osvětlení. Po Bystroňově gólu se domácí sice snažili tlačit před brankáře Petra Vaška, byla to z jejich strany ale spíš taková křeč.

„Po inkasované brance jsme začali hrát pouze na tři obránce. Nebyl jsem ale spokojený s přínosem střídajících hráčů pro tým,“ komentoval závěr zápasu kouč Žižkova Stanislav Griga. Důležité tři body pro ostravský Baník pojistil v poslední minutě základní hrací doby navrátilec do sestavy Václav Svěrkoš. Pokus obávaného střelce a navrátilce z německé bundesligy přeskočil díky šťastnému odrazu o nerovnost na trávníku domácího gólmana Petera Bartalského. Svěrkoš tak po týdnech bez fotbalu, nejprve kvůli disciplinárnímu trestu a poté těžké angíně, opět zažil radostnou chvilku.

Švancara litoval neproměněných šancí i žluté karty 

Domácí trenér Griga i přes porážku neměl svým svěřencům co vytknout. Snad až na jediné, mizernou koncovku. „Byli jsme, stejně jako proti Liberci, vyrovnaným soupeřem týmu, který hraje o nejvyšší příčky. První liga je o proměňování šancí,“ řekl bývalý kouč severočeského Slovanu a pražské Sparty. Jako hlavní spalovač se v pondělí předvedl nejlepší hráč domácích Petr Švancara. „Samozřejmě si to vyčítám, měl jsem tři šance,“ kál se žižkovský ´Mercedes´.

Klíčová postava Viktorie dostala po střetu s Bystroněm ve vápně za filmování čtvrtou žlutou kartu v ročníku a jedno kolo nesmí hrát. „Ke kontaktu došlo. Mohlo se to pískat, ale nepískalo. Nechápu ale žlutou kartu za filmování. Myslím, že je to od rozhodčích alibismus,“ vykládal Švancara sklesle. Tvrdil také, že má zřejmě u rozhodčích nálepku, kvůli níž se na něj zákroky před brankáři nepískají a naopak inkasuje přísná napomínání.

Bystroň se o inkriminovaném okamžiku bavil daleko diplomatičtěji: „Od hodnocení zákroků je na hřišti rozhodčí. Ten faul neodpískal, tak to asi nedovolený zákrok nebyl. On hrál rukama, já taky. Bylo to vzájemné.“ Řízný obránce byl také rád, že Baník zvládl tíhu toho, že ostatní týmy z čela tabulky vyhrály a jeho mužstvo s nimi dokázalo díky třem bodům z Prahy udržet kontakt. „V minulém kole proti Olomouci jsme ten tlak neunesli, tentokrát naštěstí ano,“ radoval se Bystroň.

Reklama

Související témata: