Hlavní obsah

Ten, který ukázal na Guľu. Líbí se mi jeho filosofie, říká sportovní manažer Viktorie

Estepona

Když se vedení fotbalové Plzně rozhodovalo, koho angažovat za odcházejícího Pavla Vrbu, sportovní ředitel Zdeněk Psotka měl jasno: Adrian Guľa. „Bavili jsme se o něm, když padala jména nástupců. Těch, kteří vyznávají podobný herní styl jako pan Vrba, není tolik. Adrian tohle splňuje," říká Psotka.

Foto: FCVP

Sportovní ředitel fotbalové Plzně Zdeněk Psotka na hotelu ve španělské Esteponě.

Článek

S Guľou se znají přes deset let. Poprvé se setkali v Olomouci, kde slovenský trenér studoval profi licenci. Okamžitě si padli do noty. „Líbila se mi jeho filosofie. Způsob, jakým se pod ním prezentovaly Trenčín i Žilina. Tedy ofenzívně," uvádí Psotka, jenž byl tím, kdo Guľu kontaktoval jako první.

„Zeptal jsem se ho, jestli si angažmá v Plzni dokáže představit. Reagoval pozitivně," přiblížil sportovní ředitel Viktorie, který do Viktorii přišel v létě 2016. Původně do pozice sportovního ředitele mládeže.

Foto: fcviktoria.cz

Trenér Adrian Guľa během utkání Plzně ve Španělsku.

V čem jsou s Guľou na jedné vlně? „Aktivní bránění, napadání. V ofenzívě varianty postupného i rychlého protiútoku. Způsob rozestavění, typologie hráčů na jednotlivé posty. Razíme spíš filosofii vstřelení většího počtu branek. Shodneme se i na typu fotbalu, který se nám ve světě líbí," vypočítává Psotka.

Blízké mu jsou také technologie, které Guľa využívá. Například systém GPS, který zaznamenává pohyb hráče při tréninku nebo v zápase i jeho intenzitu, zavedl u plzeňské mládeže už před třemi lety. „Není to však spásné, pouze součást projektu, pomocný prvek. Hráče v pěti, deseti procentech připraví lépe. Netvrdíme, že máme patent na rozum. Ve světě se ale jedná o běžnou věc. Před deseti lety jsem byl na stáži v Chelsea, GPS měl kdejaký dorostenec," prohlašuje Psotka, jehož těší, že příchod 44letého Guľy přinesl pozitivní vítr. Hráči jezdí při tréninku jako pily, někdy je snahy dokonce příliš.

„Každá změna na lavičce přináší impuls. Pamatuju si, když se do Plzně vracel Pavel Vrba. Hráči neskutečně fungovali, měli motivaci se ukázat. Teď prvních čtrnáct dnů byli až přemotivovaní, jeli na dotaz. Navíc je cítit energie trenérů. První dny byly o nastavení velké intenzity, ale i o poznání, že každý trénink směřuje k tomu, čím se chceme prezentovat na hřišti," tvrdí Psotka s tím, že náročný herní model je jedinou cestou, jak dobýt zpět pozici české jedničky, kterou v posledních měsících převzala Slavia.

Propast mezi sešívanými a zbytkem české ligy se notně rozevřela. V čem Plzeň zaspala? „Rozdíl v hráčské kvalitě nebyl až takový. Zásadní byla hladovost, chtění. Do Slavie přišli kluci, kteří chtěli získat titul, dostat se do Ligy mistrů. V Plzni tohle všechno bylo," myslí si někdejší kouč Olomouce.

Západočeši ovšem nedisponují zdaleka takovými finanční prostředky, jako červenobílí. Je vůbec možné je za takové konstelace dohnat? „Také se psalo, že se Slavia nemůže vyrovnat Interu Milán, nebo Plzeň Realu Madrid. V daný zápas v daném období se i těmto gigantům vyrovnat dá. Pracovitost, připravenost, to je ta správná cesta," tvrdí Psotka. „Ale souhlasím, rozpočet Slavie je obrovský. Dovolila si mít v kádru dvacet hráčů, z toho šestnáct kategorie top. Tak široký kádr nejvyšší kvality v Plzni nebyl," dodává plzeňský funkcionář.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Faul! Plzeňský útočník Tomáš Chorý se kácí k zemi...

Připouští, že Slavia v posledních letech vyfoukla Plzni několik hráčů, o které měla zájem. Astronomickým částkám nemohla konkurovat. „V určitou dobu byla Plzeň dominantní z hlediska ekonomického i ve sportovní strategii. Dokázala na českém trhu nabídnout výborné podmínky. Jenže Sparta a Slavia najely na diametrálně odlišné ceny hráčů, leckdy přemrštěné. Posledním příkladem je olomoucký stoper Zima. Mám ho rád, je to výborný fotbalista, znám ho odmala. Ale takové peníze za hráče, který má odehrané dva ligové zápasy? Do takového rizika určitě nepůjdeme," má jasno Psotka.

Reklama

Související témata: