Hlavní obsah

Komňacký: Jablonec je dobrá adresa, ale hráči musí přidat

PRAHA

Fotbalový trenér František Komňacký se po osmiměsíčním dobrodružství v Rostově rád vrací do dění na české fotbalové scéně, kde se ujme místa v Jablonci po odvolaném Luboši Kozlovi. Pětapadesátiletému Komňackému přišla jablonecká nabídka vhod poté, co na začátku týdne ukončil své angažmá v druholigovém ruském klubu SKA Rostov.

Článek

Zkušený kouč se teď těší na novou výzvu, při které hodlá Severočechy co nejdříve vytáhnout od sestupových pozic. Od hráčů ale bude vyžadovat větší zaujetí i pracovitost.

Komňacký se už teď nemůže dočkat toho, až v sobotu po poledni poprvé vkročí do jablonecké kabiny a představí se novým svěřencům. "Jablonec je určitě dobrá fotbalová adresa pro perspektivní práci, trenéři zde až na Luboše Kozla vydrželi pokaždé dlouho. Nutné ale bude, aby na sobě hráči víc pracovali a spravili to, co si nadrobili," řekl Komňacký v pátečním rozhovoru.

Nový jablonecký kouč, který k ligovým titulům v roce 2004 dotáhl Ostravu a o dva roky později i slovenský Ružomberok, o kvalitě jabloneckého kádru nepochybuje. Na druhou stranu však ví, že hráče rychle musí probudit z letargie a sebeuspokojení.

"Musí prostě přidat ve všech směrech. Současné postavení v tabulce je z devadesáti procent právě jejich vina, jen v trenérovi to určitě nebylo," nebral si Komňacký servítky. "Teď musí hráči i sami sobě dokázat, že nejsou žádní srabi, a s nepříznivou situací se chlapsky poprat. Mužstvo je určitě dost silné na to, aby se pohybovalo v lepší polovině tabulky a uhrálo také něco v domácím poháru," věřil Komňacký, který se ve čtvrtek večer Jablonci upsal do konce června roku 2009.

V Rostově už z fotbalu moc radosti neměl

Návrat do české ligy uvítal, působení v Rostově, kam odešel letos v únoru z Ružomberku, mu už mnoho radosti nepřinášelo. "Problém byl v tom, že ambice prezidenta a schopnosti mužstva byly ve značném protikladu. Mužstvo, které jsme měli k dispozici, bylo na úrovni naší třetí ligy. A on chtěl, abychom hráli do desátého místa ve druhé ruské lize," líčil Komňacký.

Komňacký netají, že angažmá v Rusku opouštěl s rozpaky. "Pro mě osobně to nebyl úspěšný rok, ale na druhou stranu zase velmi poučný. Získal jsem spoustu dalších zkušeností," uvažoval Komňacký. "Soutěž sama o sobě byla velmi náročná, hraje se tam 42 zápasů za sezónu, přelétává se od polských hranic až k Japonsku, od Kaliningradu až po Chabarovsk, což je neskutečné. Ani trénovat se tam v sezóně moc nedá. Často se hraje stylem středa-neděle, takže se hodně času věnuje regeneraci," popsal Komňacký nevšední zážitky.

Zpátky v České republice je ale rád, i po domově se mu stýskalo. "Návrat samozřejmě vítám. Pokud člověk netrénuje Chelsea nebo Bayern, tak se každý vrací rád," usmíval se Komňacký. "Jdu sice do Jablonce, který je také celkem daleko od Drnovic, kde bydlím, ale na druhou stranu člověk sedne do auta a za tři hodiny pije s manželkou na balkoně kávu. Není to jako v Rusku, kde jsem se domů nedostal tři měsíce," líčil Komňacký.

Jablonec přišel první, tak dostal přednost před Libercem

Poprvé se mu šéf jabloneckého klubu Miroslav Pelta ozval na začátku tohoto týdne. Komňacký nad nabídkou ani příliš neváhal, i když se mu pak ozvali i funkcionáři sousedního Liberce. Ti zase hledají náhradu za odvolaného Michala Zacha. "Kontakt tam nějaký byl a pokládám si za čest, že mě oslovili. Ale hned jsem je upozornil, že Jablonec mě oslovil jako první a já už dal slovo panu Peltovi. Jablonec se ozval jako první, to rozhodlo," uvedl Komňacký. "Práce v Jablonci mě láká. Když jsme s vedením jednali, tak tam nebylo nic, s čímž bych zásadně nesouhlasil," tvrdil Komňacký.

Premiéru na jablonecké lavičce si odbude příští neděli. Soupeřem Severočechů nebude nikdo jiný než Ostrava, kde Komňacký před čtyřmi lety zažil svoji životní sezónu korunovanou ziskem mistrovského titulu. Už teď nový jablonecký kouč na prestižní duel myslí. "Bude to hodně ostrý a pikantní start. Ostrava hraje o špici, zase tam propukla fotbalová euforie. Netajím se sympatiemi ke klubu, ale teď to jsou soupeři a uděláme všechno pro to, abychom je porazili," dodal Komňacký.

Reklama

Související témata: