Hlavní obsah

Jablonec - Liberec 1:2Severočeské derby přineslo tři body fotbalistům Liberce

MinutaMin. Tým Hráč Akce
20. Blažek 0 : 1
30. Nezmar 0 : 2
61. Svátek 1 : 2

JABLONEC NAD NISOU

Pondělní televizní dohrávka 12. kola fotbalové Gambrinus ligy přinesla v pořadí již 27. severočeské derby mezi Jabloncem a hosty z nedalekého Liberce. Na promrzlém trávníku se odehrály dva rozdílné poločasy. V tom prvním nevycházela Jablonci taktika centrovaných míčů a Liberec dvakrát snadno skóroval. Druhý poločas byl naopak ve znamení tlaku domácích, kteří však dokázali pouze snížit na 1:2.

Článek

Na pikantnosti derby ještě přidala osoba Luboše Kozla, který byl po nedávném odvolání od fotbalistů Jablonce povolán do služeb tradičního rivala. V Liberci nyní působí jako asistent bývalého kouče jednadvacítky Ladislava Škorpila. Pod vedením staronového trenéra se Slovan konečně v lize chytnul - dokázal urvat tři body v Boleslavi a jeden dosud suverénní Slavii. Proti Jablonci mohl navíc od začátku nastoupit kapitán týmu Tomáš Janů, který od 2. kola léčil zraněnou patu.

V úvodu zápasu zahrozily oba týmy ze vzduchu, liberecký Jan Nezmar, ani klubko domácích hráčů ale míč v nebezpečnou hlavičku nepřetavili. V prvních deseti minutách byli domácí aktivnějším celkem, jejich snahu o centrované míče do vápna ale spolehlivě řešila obrana soupeře v čele s brankářem Zdeňkem Zlámalem. Radovat se naopak mohli hosté v 15. minutě. Po vysunutí od Ivana Hodúra se za zády jabloneckých obránců pokusil Nezmar najít stříleným přízemním centrem na brankové čáře Jana Blažka, toho ale včas předstoupil Milan Fukal.

Liberec získal pevnou půdu pod nohama i vedení v zápase v 19. minutě. Postaral se o to Blažek, který využil Papouškovo přiťuknutí hlavou a nedůslednost domácí obrany k přesné střele levačkou z penaltového puntíku. Ve 30. minutě se navíc hlavičkou po rohovém kopu prosadil Jan Nezmar a rozdíl ve skóre byl již dvougólový. Vzápětí to ještě zpoza vápna zkusil skákavou střelou Hodúr a jeho střela minula jen těsně pravou tyčku Špitovy branky.

Domácí se snažili tlačit dopředu, ale rozhodli se pro vzdušné nálety, které neměly patřičný efekt. Pět minut před poločasem mohl sice neobsazený stoper Fukal hlavičkou vstřelit kontaktní gól, jeho pokus po centru z rohového kopu ale postrádal potřebnou razanci. Neúspěšně si počínal ve 44. minutě i jeho spoluhráč Filip Klapka, který sám před Zlámalem namířil svůj volej mimo tyče liberecké branky.

Derby bylo utkáním dvou rozdílných poločasů 

Druhý poločas začalo domácí mužstvo platonickým náporem. O první vzruch na trávníku se postarala standardní situace Slovanu v 58. minutě. Nejprve několik hostujících hráčů jen těsně minulo povedený centr do vápna, poté museli být ošetřováni Nezmar se Špitem po vzájemné srážce. Hostující kanonýr se vrátil na hřiště přesně ve chvíli, kdy se Jablonec dočkal vytoužené branky. Ideální přiťuknutí od Zelenky přetavil ve snížení technickou střelou střídající Jan Svátek. Domácí ještě zvýšili obrátky, aktivitou hýřili především střelec branky a útočník Zelenka.

Slovan musel v 84. minutě vynuceně střídat svého špílmachra Hodúra kvůli svalovým potížím, ale jeho spoluhráči už závěr severočeského derby zvládli. Liberec se díky pondělní výhře vyhoupl na jedenáctou příčku ligové tabulky a drží pod trenérem Škorpilem neporazitelnost. Domácím patří stále čtrnáctá pozice s dvoubodovým náskokem na poslední Most.

FK Jablonec 97 - Slovan Liberec 1:2 (0:2)
Branky: 61. Svátek - 19. Blažek, 30. Nezmar. Rozhodčí: Franěk - Kordula, Handlíř. ŽK: Krejčí, Valenta (oba Jablonec). Diváci: 3925.
Jablonec: Špit - Flachbart, Homola, Fukal, Krejčí - Baranek, Eliáš (37. Svátek), Loučka, Hloušek - Klapka (72. Valenta), Zelenka. Trenér: Komňacký. Diváci: 3925.
Liberec: Zlámal - Šinglár, Košťál, Petrouš, Janů - Frejlach (67. Dohnálek), Bílek, Hodúr (84. Bejbl), Papoušek - Nezmar, Blažek (77. Dort). Trenér: Škorpil.

Reklama

Související témata: