Hlavní obsah

Sparta - Bohemians 1905 3:1Sparta porazila bezzubé fotbalisty Bohemians a je druhá v GL

MinutaMin. Tým Hráč Akce
30. Zeman 1 : 0

David KadlecSport.cz

Druhé pražské derby během 24 hodin nabídl program 13. kola fotbalové Gambrinus ligy. Domácí Sparta si v pondělí s týmem Bohemians 1905 zopakoval dvanáct dní starý duel v Poháru ČMFS. Letenští si především díky zlepšenému výkonu po změně stran připsali na své konto tříbodový zisk za výhru 3:1. Na druhém místě tabulky momentálně ztrácejí na vedoucí Slavii čtyři body, zelenobílí jsou stále předposlední.

Článek

Oba pondělní soupeři se v lize naposled utkali v květnu 2003 a vršovické utkání skončilo po napadení rozhodčího fanouškem skandálem. Na zeleném trávníku vyhrála Sparta 2:1, po dodatečné kontumaci v její prospěch mohla slavit mistrovský titul. Stejné týmy svedl dohromady los podzimní části Poháru ČMFS, po bitvě staré pouhých dvanáct dní se radovali z výhry 2:0 Letenští. Svěřenci trenéra Bílka se po špatném období zvedli - do té doby bezzubá ofenzíva Sparty dokázala v posledních čtyřech zápasech soupeřům nasázet 14 branek.

Bílek mohl do základní jedenáctky poslat svého uzdraveného klíčového muže Pavla Horvátha. Dvaatřicetiletý špílmachr v minulém týdnu značnou měrou pomohl týmu jako střídající hráč k důležitému vítězství na hřišti francouzského Toulouse v Poháru UEFA. V zahajovací sestavě domácích se i trochu překvapivě na levé straně zálohy představil teprve osmnáctiletý Martin Zeman. Sportovní manažer hostí Zbyněk Busta zvolil taktiku na jediného vysunutého útočníka, kterým byl kapitán Dalibor Slezák.

Fotbalová liga - 13. kolo
Liberec - Most2:1
Branky: 11. Dort, 17. Blažek - 45.+3 Toleski z penalty.
Olomouc - Jablonec1:1
Branky: 10. vlastní Fukal - 55. Nulíček.
Ostrava - Brno2:1
Branky: 26. Bystroň, 86. Magera - 58. Besta.
Zlín - Kladno4:0
Branky: 60. Zbožínek, 70. Vidlička, 75. Žůrek, 83. Malár.
Plzeň - Mladá Boleslav2:0
Branky: 29. Jarolím, 45. Fillo.
Teplice - České Budějovice4:2
Branky: 5., 31. a 45+2. Verbíř, 52. Fenin - 2. Černý, 12. Mrkvička.
Žižkov - Slavia1:1
Branky: 90.+1 Kalod - 69. Pudil.
Sparta - Bohemians 19053:1
Branky: 30. Zeman, 54. Horváth (pen.), 70. Došek - 80. Ordoš.

Prvních dvanáct minut příliš vzrušujících okamžiků nepřineslo, za zmínku stojí jen nepříliš nebezpečný pokus Kuliče mimo a výborní hostující fanoušci. První gól měl na noze ve 13. minutě hrdina posledních sparťanských zápasů Karol Kisel, po ideální přihrávce od Limberského se ale osamocený ve výhodné pozici trestuhodně ukopl. Slovenský záložník si několikrát během utkání mohl vychutnat skandování svého jména v podání hrdel hostujících fanoušků, v zelenobílém dresu totiž několik let působil.

Ve 25. minutě domácí gólman Grigar tísněný vyboxoval centr "klokanů“ jen k Niklovi, jeho pokus o dobytí odkryté branky si ale označení střela snad ani nezasloužil. Ve 30. minutě se již letenští fandové dočkali, když hostující gólman Sňozík pouze vyrazil nebezpečný centr Pospěcha, který za jeho záda dorazil i přes enormní snahu obránců svým prvním ligovým gólem v životě Zeman. Hráči Bohemians sice také měli několik náznaků nebezpečných akcí, slibně se rodící situace ale nedokázali přetavit v ohrožení sparťanské branky.

Sparta po změně stran svého soupeře "přejela"

Po změně stran fauloval brankář hostí Radek Sňozík sparťanského kanonýra Libora Doška a Horváth se v 54. minutě z penaltového puntíku nemýlil. Poté obránce Rada nevybíravě udeřil Doška při souboji loktem do obličeje, rozhodčí Matějek si toho ale nevšiml. Sparťanský dlouhán se rozhodl odpovědět fotbalově, jeho střelu z nadějné pozice ale Sňozík kryl a Kisel poslal dorážku nad branku soupeře. Hostující gólman si v 69. minutě poradil také s tutovkou Kuliče, rozhodčí však chybně přiřkli Spartě roh a po něm se trefil nehlídaný Došek hlavou. Domácí kanonýr se tak sedmým gólem v sezóně dotáhl na čelo tabulky kanonýrů.

Fotbalisté Bohemians se dočkali branky v 80. minutě. Pěknou akci zelenobílých vyšperkoval přesným centrem od levé postranní čáry Kunášek, který našel hlavu střídajícího Ordoše a ten nedal Grigarovi šanci. Hostům narostla křídla, ale vstřelit kontaktní gól se jim už nepodařilo. Zvýšit naopak mohl domácí kapitán Pospěch, který neproměnil stoprocentní šanci ze stejného místa jako před ním Kulič. Sparta se po výhře 3:1 posunula na druhé místo prvoligové tabulky, na odvěkého rivala Slavii ztrácí 4 body. Bohemians stále patří předposlední příčka.

Sparta Praha - Bohemians 1905 3:1 (1:0)
Branka: 30. Zeman, 54. Horváth z penalty, 70. Došek - 80. Ordoš. Rozhodčí: Matějek - Zlámal, Slavík. Diváci: 8433.
Sparta: Grigar - Pospěch, Řepka, Kadlec, Limberský - Kisel, Horváth (83. Sylvestre), Kladrubský, Zeman (58. Matušovič)- Došek (73. Slepička), Kulič. Trenér: Bílek.
Bohemians: Sňožík - Lukáš, Marek, Rada, Kunášek - Moravec (64. Kotyza), Morávek (82. Adam), Nikl, Hašek, Bartek - Slezák (56. Ordoš). Trenér: Hradecký.

Reklama

Související témata: