Hlavní obsah

Bílek vidí v osmnáctiletém Zemanovi budoucnost fotbalové Sparty

Fotbalová Sparta se na Letné marně v prvním poločase pondělní dohrávky Gambrinus ligy pokouší o zteč branky Bohemians. Ve 30. minutě přichází zčista jasna vedoucí branka úřadujícího mistra. Hrdinou okamžiku, a podle hostujícího stopera Karla Rady i celého utkání, se nestává žádný ostřílený domácí borec, nýbrž osmnáctiletý mladíček Martin Zeman. Jeho přínos si pochvaloval i sparťanský kouč Michal Bílek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Mladíček Martin Zeman ze Sparty se raduje z prvního gólu v Gambrinus lize do sítě Bohemians 1905

Článek

Talentovaný záložník do pondělí nepoznal, jaké to je nastoupit v základní sestavě prvoligového mužstva. Trenér Sparty Michal Bílek ale dal proti „klokanům“ Zemanovi důvěru na levém kraji středové řady na úkor ostřílenějšího Miroslava Matušoviče. „Dozvěděl jsem se to ráno. Byl jsem samozřejmě nervózní, ale když se začalo hrát, tak to ze mě spadlo,“ popisoval své pocity po zápase Zeman.

Za důvěru se trenérovi odvděčil již po půl hodině hry, kdy za záda ležícího gólmana Radka Sňozíka přízemní střelou vrátil odražený míč. Ten do vápna nejprve centroval tak trochu symbolicky ostřílený obránce a zároveň kapitán letenského týmu Zdeněk Pospěch. Pomohl tak svému o deset let mladšímu spoluhráči k první ligové brance v životě.

Zeman: Pocity jsou nádherné

„Pocity jsou to nádherné, v prvním ligovém zápase od začátku jsem hned vstřelil branku. Doufám, že to bude ještě lepší,“ radoval se stabilní člen juniorských reprezentací. Spoluhráči mu připravili klasický „přijímací“ rituál, a tak do zápasu vyběhl prostovlasý. „Můj sestřih nasvědčuje, že mě kluci vzali. Je to paráda,“ radoval se Zeman bezprostředně po souboji s Bohemians 1905.

Další obvyklá procedura jej za premiérovou trefu čeká již v nejbližších dnech. „Kluci mi už říkali, že to budu mít drahé,“ uvědomoval si radostnou povinnost příspěvku do společné kasy letenské kabiny. Že není individualistou potvrdil i v hodnocení přínosu svého gólu pro celý tým: „Chtěli jsme za každou cenu vyhrát, což se nám povedlo a doufám, že takhle budeme pokračovat dál.“

Zeman do pondělí sbíral minuty v letenském dresu pouze jako střídající hráč, naposledy nastoupil na pět minut při čtvrtečním vítězném vystoupení českého mistra v Toulouse v rámci základní skupiny Poháru UEFA. „Vytáhli jsme ho z béčka. V několika minulých zápasech se jevil velmi dobře,“ chválil svého svěřence Bílek a dodal: „Tentokrát dostal šanci od začátku a na tento den určitě nikdy nezapomene. Je budoucností Sparty.“

Reklama

Související témata: