Hlavní obsah

Limberský za porušení smlouvy s agentem zaplatí milión pokuty

Fotbalista pražské Sparty David Limberský musí zaplatit jeden milión korun jako pokutu svému agentovi Zdeňkovi Nehodovi za porušení smlouvy o zastupování. Záložník uzavřel v létě smlouvu se Spartou bez oficiálního agenta, s nímž měl platnou smlouvu a který přestup z Plzně pro něj připravil. Arbitrážní komise ČMFS hráčův postup zhodnotila jako porušení smlouvy a rozhodla o udělení smluvní pokuty.

Článek

Výrok komise právníci označují za průlom v dosud vedených sporech a za možný precedens, na jehož základě se bude postupovat v podobných případech v budoucnu. Arbitrážní komise vyslala signál, že uzavřené smlouvy s agenty se musejí dodržovat.

"Pomůže to vyřešit podobné případy i do budoucna. Smlouvy s agenty se tak začnou dodržovat přesně podle předpisů ČMFS," reagoval v úterý v rozhovoru pro ČTK na výrok arbitráže advokát Bronislav Šerák, který agenta Nehodu při strahovském jednání zastupoval.

Limberský nedodržel pravidlo o výlučnosti smlouvy s Nehodou, v níž se zavázal ke společnému postupu. Před podpisem kontraktu na Letné chtěl smlouvu s agentem ukončit. Nehoda se obrátil na arbitráž, a ta mu dala za pravdu. Na základě smlouvy s Limberským sice požadoval sankci dva milióny korun, ale i s poloviční sumou je prý spokojen. Miliónovou pokutu a také část poplatků spojených s arbitrážním řízením musí fotbalista složit již do konce letošního roku.

Zda se proti výroku komise hodlá odvolat, Limberský neprozradil. "Já se k tomu nebudu vyjadřovat, řeší to můj právní zástupce pan Kramarič. Já se teď soustředím pouze na fotbal," tlumočil ČTK fotbalistovo stanovisko sparťanský tiskový mluvčí Jakub Otava.

Podle Šeráka vítěz sporu část vysouzené částky věnuje na dobročinné účely. "V tomto případě šlo totiž klientovi zejména o výklad uzavíraných smluv mezi agenty a hráči a stanovisko arbitráže k jejich ukončování. Zatím se klient nerozhodl, na jaké účely přispěje," řekl ČTK Šerák.

Reklama

Související témata: