Hlavní obsah

Kladno - Ostrava 3:0Kladenský Szabo dvěma góly porazil v dohrávce fotbalové ligy Ostravu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
47. Szabo 1 : 0
54. Szabo (penalta) 2 : 0
77. Semerák 3 : 0

KLADNO

Fotbalisté Kladna se díky jasné výhře 3:0 nad hosty z Ostravy vzdálili sestupovým vodám prvoligové tabulky. Favorizovanému Baníku naopak nevyšel útok až na třetí příčku a zůstává na pátém místě. Za hustého sněžení byli domácí Středočeši aktivnější, za což byli po zásluze po změně stran odměněni dvěma góly Ondřeje Szaboa. Pojistku navíc přidal střídající Josef Semerák po několika vteřinách svého pobytu na hřišti.

Článek

Ostravané dorazili na stadión Františka Kloze s tradičně početnou skupinou věrných fanoušků, kteří vzhledem k mrazivému počasí využívali především pohybové choreografie k povzbuzování svého celku. Fotbalisté odehráli utkání s lépe viditelným oranžovým míčem, který rozhodčí Libor Kovařík zvolil vzhledem k tenké sněhové pokrývce trávníku. Baník se mohl v případě málo reálné výhry o čtyři branky posunout až na třetí místo tabulky před pražskou Spartu, musel se ale obejít bez špílmachra Rudolfa Otepky, který si opykával trest za žluté karty.

Ve třetí minutě poslal kladenský Bořek Dočkal pěkný míč za obranu pro zabíhajícího Cigánka, jeho nabídku před branku ale odvrátila hostující obrana. Fotbalovou kvalitu začátku utkání negativně ovlivnil nepříjemný vítr s padajícími vločkami. V 15. minutě předvedl Baník ukázkovou rychlou kombinační akci, kterou zakončil nepřesnou střelou Václav Svěrkoš.

O pět minut později se málem „gólu z ničeho“ dočkali domácí. David Bystroň totiž nechtěně tečoval slabou střelu Gecova z dálky do protipohybu gólmana Vaška. Ten pak jen s vyděšeným výrazem sledoval dráhu míče, který jen těsně minul pravou tyč jeho branky. Vzápětí v souboji jeden na jednoho vytlačil domácího kanonýra Jiřího Jeslínka z ideální střelecké pozice novic v sestavě Ostravy Petr Pavlík, autor dosavadních pěti branek v sezóně pak pálil vedle.

Ve 36. minutě pálil po kontru do otevřené hostující obrany levačkou z velkého vápna Cigánek, Vašek ale jeho střelu z horního rohu branky bravurně vyškrábl. Vzápětí se již poněkolikáté mezi dvěma obránci prosmýkl aktivní Jeslínek, na poslední chvíli jej zastavil skluz Bystroně. Kladenský štírek vzápětí nemohl na malém vápně ideálně zakončit centr Ondřeje Szaboa, protože byl o pár centimetrů vyšší, než by bylo potřeba.

Szabo skóroval dvakrát během sedmi minut 

Domácí byli za svou aktivitu odměněni dvě minuty po změně stran. Rohový kop rozehrál nadvakrát Dočkal, k míči se dostal na hranici velkého vápna volný Szabo a parádním volejem nedal Vaškovi šanci. V 54. minutě později si mohl Szabou vychutnat gólovou radost podruhé. Kladenský Dočkal byl ve vápně sražen Bystroněm a střelec zápasu se z penaltového puntíku nemýlil. Vzápětí byl frustrovaný ostravský Mičola velice rád, že za zbytečné nakopnutí Zoubeleho po odpískání viděl zblízka jen žlutou kartu.

Domácí byli při chuti, Vaška vystrašil po pěkném průniku i Tomáš Cigánek. V 78. minutě vystřídal na hrotu kladenského útoku Jeslínka Josef Semerák a po pár vteřinách na kluzkém hřišti dorazil do odkryté branky Dočkalovu ideální pobídku ze strany. Vzápětí se málem nechtěně, byť nádherně, trefil Cigánek, jehož centr se snesl přes gólmana Vaška až na tyč. Na druhé straně zahrál v pokutovém území jednoznačně rukou jeden z domácích obránců, rozhodčí Kovařík ale domácím penaltu odpustil.

Svěřenci reprezentačního asistenta Jaroslava Šilhavého se díky překvapivé výhře nad favorizovaným Baníkem posunuli před Viktorii Žižkov na 12. místo, Baník zůstal pátý. Tým Karla Večeři v příštím kole přivítá na Bazalech tradičního rivala Spartu, na kterou momentálně ztrácí tři body. Kladno v 15. kole cestuje do Olomouce k duelu s tamní Sigmou.

SK Kladno - Baník Ostrava 3:0 (0:0)
Branky: 47. a 54. z pen. Szabo, 77. Semerák. Rozhodčí: Kovařík - Filípek, Mencl. ŽK: Bystroň, Mičola (oba Ostrava). Diváci: 1240.
Kladno: Pavlík - Bartoš, Killar, Gross, Kúdela - Gecov - Dočkal (86. Čáp), Zoubele (68. Vršajevič), Szabo, Cigánek - Jeslínek (77. Semerák). Trenér: Šilhavý.
Ostrava: Vašek - Řezník, Bystroň, Tchuř, Pavlík - Rajtoral, Marek, Mičola (58. Varadi), Metelka (58. Magera) - Zeher, Svěrkoš. Trenér: Večeřa.

Reklama

Související témata: