Hlavní obsah

Slavia nezdolala oslabenou Boleslav, Sparta remizovala v Ostravě

PRAHA

Fotbalisté Slavie v 15. kole Gambrinus ligy pouze remizovali na Strahově s Mladou Boleslaví 1:1 po brankách hostujícího Rajnocha a slávistického Pudila. Na první příčce už mají pouze dvoubodový náskok před Teplicemi. V zápase Baníku se Spartou se diváci gólu nedočkali, utkání skončilo 0:0. Teplice rozhodly zápas proti Bohemians po deseti minutách, v nichž se trefili Štohanzl a Mareš. Domácí Plzeni v zápase s Českými Budějovicemi zajistil bod za remízu proměněnou penaltou v 90. minutě Marek Jarolím. V dopoledním utkání vyhrála Viktorie Žižkov s Jabloncem 2:0. Trefili se Moughfire a Kalod.

Článek

Vedoucí Slavia přivítala na Strahově Mladou Boleslav. Domácí byli v úvodu zápasu aktivnější. Na přelomu 9. a 10. minuty nebezpečně střílel levou nohou Vladimír Šmicer. Pižanowski ale jeho ránu skvělým zákrokem kryl. Stejně jako největší šanci Pražanů v první půli. Po rohovém kopu zůstal stoper Suchý ve vápně soupeře zcela osamocen, nebezpečnou hlavičku mu vykryl hostující gólman. Ten si poradil i s dorážkou Gebre Selassieho.

Po úvodní čtvrthodině se začali osmělovat i boleslavští. V devatenácté minutě předvedl individuální průnik do trestného území soupeře reprezentant Marek Matějovský, který přihrál do vyložené šance Kyselovi. Jeho střelu instinktivně vyrazil nohou Vaniak. V minutě třicáté se už ale hosté dočkali. Voříškův centr ze standardní situace tečoval Jan Rajnoch a poslal Boleslav do vedení. O tři minuty později dostal druhou žlutou kartu exslávistický Hrdlička. Tu první ale pár minut předtím inkasoval za faul, který provedl Rajnoch.

Ve druhé půli opět čaroval mladoboleslavský brankář Petr Pižanowski. V 51. minutě vyrazil střelu Ivany a zlikvidoval i dorážku Šenkeříka. O pár minut později už ale nestačil na zakončení Daniela Pudila, kterého do sóla vyslal Zdeněk Šenkeřík. Pudil svůj nájezd proměnil a stanovil konečný výsledek zápasu na 1:1. V nastaveném čase totiž pouze nad pálil střídající Volešák. Slavii se tak smrskl náskok na čele ligové tabulky před druhými Teplicemi na dva body, Boleslav zůstala desátá.

V zápase Baníku a Sparty gól nepadl

Souboj pátého Baníku a třetí Sparty byl největším tahákem nedělního programu Gambrinus ligy. Sparta se chtěla pokusit navázat na herní projev z utkání Poháru UEFA proti Spartaku Moskva. Už ve třinácté minutě mohl skóre otevřít hostující Horváth, jeho střelu ale Vašek zlikvidoval. O další tři minuty později zachránil ostravský tým od gólu Petr Čoupek. Miroslav Matušovič totiž přehodil brankáře Vaška a domácí obránce vyhlavičkoval míč, který se snášel do branky.

Na začátku dvacáté minuty o sobě dali vědět fanoušci Baníku, kteří se snažili dostat do sektoru Pražanů. Kvůli dělobuchům a zásahu policie rozhodčí Jílek na několik minut přerušil utkání. Po změně stran se pokračovalo v pohledném fotbalu. Sparťané i nadále pálili vyložené šance. Ve 49. minutě našel centr Miroslava Matušoviče Pospěcha, který ve vyložené šanci Vaškovu branku přestřelil. Podobně se vedlo o pár minut později i Horváthovi.

V 55. minutě se osmělili i domácí. Nejdříve šli Svěrkoš s Otepkou proti jedinému obránci. Z celé situace ale vytěžili pouze rohový kop. Po jeho exekuci se k míči dostal Čoupek, kterého nejdříve vychytal Grigar, svůj druhý pokus zamířil ostravský fotbalista nad bránu. V 78. minutě hostující gólman vychytal střelu Svěrkoše po podařeném individuálním průniku. Ani jedna z šancí nakonec nevedla ke gólu, oba týmy získaly po bezbrankové remíze jeden bod.

Teplice rozhodly v první desetiminutovce

Skvělý vstup do utkání se povedl domácím Teplicím v zápase proti pražským Bohemians 1905. Po 39 vteřinách zápasu Jakub Mareš vnikl z levé strany do pokutového území a Jan Štohanzl poslal domácí do vedení. Mareš sám zařídil druhý gól ve Sňozíkově brance. Po samostatném nájezdu na hostujícího gólmana zvýšil na 2:0 pro Teplice.

I nadále byli fotbalisté ze severu Čech aktivnější a hlavně fotbalovější. Reprezentačního útočníka Martina Fenina, který nemohl kvůli karetnímu trestu do zápasu nastoupit, skvěle zastoupil Mareš, který zařídil oba góly a i ve zbytku prvního poločasu byl na hřišti hodně vidět. Z týmu Bohemians nejvíce hrozil Michal Ordoš.

Druhý poločas začali aktivněji Klokani, jejich snaha ale nevyústila v žádnou vyloženou šanci. Náskok mohl naopak zvýšit domácí Petr Lukáš, jeho hlavička těsně minula branku hostí. Přesto hosté pokračovali v obléhání teplické branky. Haškův pokus z přímého kopu postrádal razanci. Dvě minuty nato zabránil ve skórování Ordošovi Rosa, který na brankové čáře zastoupil již překonaného brankáře Slavíka. Když se neujala ani hlavička Nikla, prohráli fotbalisté Bohemians 1905 v Teplicemi 0:2. Pražané zůstávají na posledním místě tabulky, Teplice se znovu vyšvihly na druhé místo o bod za Slavii, která hraje od 20:15 s Mladou Boleslaví.

Plzeň vyrovnala na konci zápasu

Skvělou formu z posledních čtyř zápasu, v nichž získali plný počet bodů, chtěli fotbalisté Viktorie Plzeň potvrdit v domácím zápase s Českými Budějovicemi. Jenomže hosté jim překazili plány už ve čtrnácté minutě. Po chybě v domácí obraně se k míči na malém vápně dostal Jiří Peroutka, který nedal domácímu brankáři Daňkovi šanci a otevřel skóre zápasu.

Po inkasované brance se domácí favorit pustil do útočení, ale fotbalisté Viktorie působili nervózním dojmem. Do konce prvního poločasu se jim vstřelit gól nepodařilo. Druhou půli začali domácí stejně, jak skončili tu první - tlakem. V 51. minutě spálil obrovskou šanci Martin Psohlavec. Západočechům se nakonec vyrovnat podařilo. Nejdříve dostal v 84. minutě druhou žlutou a následně i červenou kartu Hunal a o pět minut později si domácí vybojovali pokutový kop, který proměnil Marek Jarolím a zařídil tak dělbu bodů.

Žižkov brankami Moughfireho a Kaloda porazil Jablonec

V utkání dvou týmů, které musí řešit spíše sestupové starosti přivítala Jablonec na stadiónu pod vysílačem místní Viktoria Žižkov. Hosté byli v úvodní desetiminutovce aktivnější, ze série tří rohů se ale neprosadili. V desáté minutě se zastřeloval Moughfire v domácím dresu, branku ale přestřelil. O dvanáct minut později už ale mířil přesně a poslal Žižkov do vedení. Pět minut před koncem prvního poločasu zvýšil náskok Pražanů Richard Kalod.

Po přestávce se snažili Severočeši vyrovnat, ale jejich snaha byla bezzubá. Když už se jim podařilo dostat se do zakončení, výborný Bartalský jejich pokusy dokázal zmařit. Jablonečtí si ale ani po poločase žádnou výraznou herní převahu nevybojovali, a proto prohráli zaslouženě s Viktorií Žižkov 0:2.

Už v sobotu remizovalo Kladno v Olomouci 1:1. Stejným výsledkem skončil i zápas Mostu s domácím Zlínem.

První fotbalová liga, 15. kolo:
Olomouc - Kladno 1:1ON-LINE
Branky: 81. Hubník - 79. Bartoš.
Zlín - Most 1:1ON-LINE
Branky:  90.+4 Bača - 80. Loos.
Viktoria Žižkov - Jablonec 2:0ON-LINE
Branky: 22. Moughfire, 40. Kalod.
Ostrava - Sparta 0:0ON-LINE
Viktoria Plzeň - České Budějovice 1:1ON-LINE
Branky: 90. Jarolím z pen. - 14. Peroutka.
Teplice - Bohemians 1905 2:0ON-LINE
Branky: 1. Štohanzl, 8. Mareš.
Slavia - Mladá Boleslav 1:1ON-LINE
Branky: 60. Pudil - 30. Rajnoch
Liberec - Brno (pondělí 17:15)ON-LINE

Reklama