Hlavní obsah

Budějovice - Zlín 1:0Budějovice po pěti zápasech porazily Zlín

MinutaMin. Tým Hráč Akce
45. Radzinevičius (penalta) 1 : 0

Fotbalisté Českých Budějovic se rozloučili s letošním kalendářním rokem vítězstvím. V předehrávaném 16. kole první ligy Jihočeši v neděli vydřeli tři body za hubenou výhru 1:0 nad Zlínem a svého soupeře zdolali poprvé od února 2004. Neurovnaný duel rozhodl na konci úvodního dějství z penalty Litevec Tomas Radzinevičius.

Článek

Zlínští sice museli na rozdíl od domácích lepit sestavu, přesto měli v podprůměrném úvodním dějství více ze hry. Jihočeši tentokrát pozapomněli na svůj obvyklý útočný nástup, a tak se diváci po většinu času nudili. Z ospalého začátku je probudil v 10. minutě Plocek, který se protáhl středem hřiště, protlačil míč na Mrkvičku, ovšem ten vyslal jen slabou střelu vedle.

Zlínská záloha působila kompaktnějším a sehranějším dojmem, domácí beky navíc zlobil rychlonohý Žůrek. V 18. minutě mohl otevřít skóre druhý útočník Tescomy Bača, který si naběhl do uličky na krásnou kolmici Vyskočila, udělal kličku i gólmanovi Kučerovi, ale už nedokázal zasunout do sítě.

Za chvíli nebezpečně kroutil přímý kop pod břevno Konečník a domácí brankář jen s námahou vyrazil. Nepřesně hrající Jihočeši znovu ožili až v 27. minutě, kdy Radzinevičius nabíjel Vozábalovi, který ovšem mířil opět mimo. Ševci se snažili narušovat akce Dynama již v zárodku, nepříjemný presink dělal domácím velké problémy.

Nepřesný fotbal plný osobních soubojů nakonec přece jen přinesl ještě v prvním poločase gól. Minutu před odchodem do kabin se probil záložník Černý do zlínské šestnáctky, kde ho postrčil Konečník a domácí kanonýr Radzinevičius nařízenou penaltou nepohrdl.

Českobudějovičtí po pauze znatelně přidali a těžiště hry se postupně přesunulo před hostující vápno. Nepřesnosti a větší klid v předfinální fázi ale domácí připravovaly o větší šance. Nebezpečná tak byla až situace z 61. minuty, kdy v dobré pozici pálil vedle Radzinevičius.

Tescomě evidentně ubývaly síly, nepomohlo jí ani trojí střídání v krátkém sledu za sebou. Jihočeši mohli devět minut před koncem definitivně rozhodnout, jenže to by nesměl střídající Plichta ve vyložené pozici volit něco mezi střelou a centrem.

Přesto už domácí nejtěsnější náskok uhájili a na vlastním hřišti posedmé za sebou neprohráli. Zlín navíc porazili poprvé po pěti zápasech. Hosté naopak po čtyřech zápasech padli a rozloučili se s ligovým podzimem porážkou.

Dynamo České Budějovice - Tescoma Zlín 1:0 (1:0)
Branka: 45. Radzinevičius z pen. Rozhodčí: Matějek - Lhoták, Jiřík. ŽK: Horejš, Plichta - Kroča, Zapletal. Diváci: 2531.
Č. Budějovice: Kučera - Leština, Horejš, Hunal, Žižka - Plocek (80. Plichta), Hílek, Vozábal, Černý - Mrkvička (86. Stráský), Radzinevičius. Trenér: Straka.
Zlín: Baránek - Pazdera, Kroča, Zbožínek - Zapletal, Šmahaj, Vrtělka (72. Bačík), Konečník (78. Otruba) - Vyskočil (76. Elšík) - Žůrek, Bača. Trenér: Hoftych.

Reklama

Související témata: