Hlavní obsah

Sparta - Plzeň 3:1Sparta zasadila Plzni knock-out už v prvním poločase a přezimuje druhá

MinutaMin. Tým Hráč Akce
27. Došek 1 : 0
32. Slepička 2 : 0
45. Kadlec 3 : 0
90. Psohlavec 3 : 1

PRAHA

Pondělní dohrávka 16. kola na pražské Letné definitivně uzavřela fotbalové dění u nás pro letošní kalendářní rok. Domácí Sparta již do poločasu třemi brankami porazila podzimní překvapení s Plzně. Brankáře Michala Daňka, který své místo o poločase přenechal Lukáši Krbečkovi, postupně překonali Libor Došek, Miroslav Slepička a Michal Kadlec. V 90. minutě korigoval na konečných 1:3 z pohledu hostů Martin Psohlavec.

Článek

Na levé straně sparťanské obrany se trochu překvapivě objevil Jiří Kladrubský, který přenechal své místo v záložní řadě Ludovicu Sylvestrovi. Již ve třetí minutě si právě za levou stranu obrany letenského týmu na hraně ofsajdu zaběhl hostující Zdeněk Šmejkal, kterého skluzem v pokutovém území zastavil Miroslav Matušovič. Míč sice při svém zákroku netrefil, rozhodčí Jiří Jech ale penaltu neodpískal.

O tři minuty později selhal v jasné šanci domácí kanonýr Libor Došek. Po Slepičkově přiťuknutí si míč tak dlouho rovnal na střelu, až jej dokázali plzeňští obránci zablokovat. Z následné dorážky minul bližší roh Daňkovy branky Matušovič, který vzápětí neuspěl ani s pokusem o přehození brankáře soupeře. Ve 14. minutě se při obranném zákroku srazili Kladrubský s Řepkou a bývalý domácí kapitán od té chvíle viditelně kulhal.

Kladrubský vůbec neměl svůj den. Jeho faul zapříčinil standardní situaci, po které se sám před sparťanským gólmanem Grigarem zjevil Psohlavec, stoprocentní šanci ale trestuhodně nevyužil. Kdo si naopak v letenském dresu vedl výborně, byl obvyklý náhradník Sylvestre. Ten předvedl několik bezchybných obranných zákroků a rozehrával většinu akcí svého týmu. Ve 27. minutě poslal na zteč parádní přihrávkou za obranu Doška a ten se trefil Daňkovi přesně mezi nohy.

O čtyři minuty později už Sparta vedla o dvě branky. Parádní čtyřicetimetrový křížný pas Řepky si Matušovič na levé straně poslal rovnou do běhu, druhým dotykem našel ve vzduchu levačku Slepičky a Daněk byl naprosto bez šance. Oslavu  gólu si celý tým odbyl u své lavičky s trenérem Bílkem. Tím dali domácí hráči jednoznačně najevo, že za koučem, o jehož budoucnosti v klubu se spekuluje, pevně stojí. Druhá kapitulace donutila hostujícího lodivoda Stanislava Levého k výměně pravého obránce Šmejkala, který měl velké potíže s aktivním Matušovičem, za čerstvého Malcharka.

Kouč Levý střídal o poločase brankáře 

Plzeňský kouč si ale svůj tah asi příliš nepochvaloval. V nastaveném čase první pětačtyřicetiminutovky si totiž právě na Malcharkově straně vyměnil míč Kadlec s Matušovičem a nechytatelně zavěsil ke vzdálenější tyči. Do druhého poločasu vystřídal brankář Michal Daněk, kterému se obnovily problémy s kolenem. Jeho místo mezi tyčemi zaujal Lukáš Krbeček.

Krátce po změně stran musel k hráčské výměně sáhnout i domácí kouč Bílek, který stáhnul kulhajícího Řepku a na jeho místo poslal Miloše Brezinského. Sparta i nadále dobývala plzeňskou branku, její snahu ale brzdila zlepšená defenzíva hostů a vlastní nepřesnosti. V 71. minutě se po rychlé kombinaci Horvátha s Matušovičem ocitl sám před Krbečkem Došek, nedokázal ale dobře zpracovat a plzeňský gólman toho využil k rychlému pádu pod útočníkovy nohy.

Vzápětí předvedl na druhé straně ukázkový obranný zákrok Kadlec, který čistým skluzem zastavil unikajícího Tomáše Krbečka. V 87. minutě fauloval gólman Krbeček střídajícího Rezka, z penalty si na něj ale nepřišel Sylvestre ani dorážející Kisel. Hostující Psohlavec navíc z protiútoku korigoval přesnou trefou na konečných 3:1 pro Spartu.

Západočeši tak přerušili sérii, při níž v pěti utkáních nasbírali 13 bodů a prohráli naposled v půlce října na půdě druhého pražského velkoklubu Slavie 0:3. Sparta se jasným vítězstvím dotáhla na druhé Teplice a na podzimního mistra ztrácí pět bodů.

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 3:1 (3:0)
Branky: 26. Došek, 32. Slepička, 45+1. Kadlec - 90. Psohlavec. Rozhodčí: Jech - Chytil, Vysloužil. Diváci: 3503.
Sparta: Grigar - Pospěch, Řepka (53. Brezinský), Kadlec, Kladrubský - Kisel, Sylvestre, Horváth, Matušovič - Slepička, Došek (82. Rezek). Trenér: Bílek.
Plzeň: Daněk (46. L. Krbeček) - Šmejkal (36. Malcharek), Rada, Halama, Smola - Fillo, Trapp (80. Šimr), T. Krbeček, Jarolím, Lecjaks - Psohlavec. Trenér: Levý.
Gambrinus liga - 16. kolo
Sobota 8.12
Kladno - Slavia 0:1on-line
Branka: 40. Šmicer.
Neděle 9.12.
Bohemians 1905 - Liberec 1:0on-line
Branka: 18. Škoda.
Brno - Žižkov 3:1on-line
Branky: 9. Střeštík, 57. A. Besta, 73. Kalouda - 80. z pen. Švancara.
České Budějovice - Zlín 1:0on-line
Branka: 44. Radzinevičius.
Most - Ostrava 0:2on-line
Branky: 65. Tchuř, 90. Varadi.
Mladá Boleslav - Olomouc 1:1on-line
Branky: 40. Holub - 14. Kazár.
Jablonec - Teplice 1:0on-line
Branka: 39. Baranek.
Pondělí 10.12.
Sparta - Plzeň 3:1on-line
Branky: 26. Došek, 32. Slepička, 45+1. Kadlec - 90. Psohlavec

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články