Hlavní obsah

Bílek litoval neproměněné penalty, Kadlec konce podzimu

PRAHA

Fotbalisté pražské Sparty po jasné domácí výhře 3:1 nad nebezpečnou Plzní přezimují na druhé příčce prvoligové tabulky. Západočeši jsou na šestém místě, což je pro mladý kádr týmu Stanislava Levého výborný výsledek. Ve vzájemném souboji ale měli jasně navrch svěřenci trenéra Michala Bílka, kteří ještě do poločasu soupeři zasadili tři štiplavé rány a rozhodli tak v podstatě o dělbě bodů v posledním utkání ligového podzimu.

Článek

Letenští se do svého soka zakousli s chutí od prvních minut. Zejména aktivní Miroslav Matušovič zle zatápěl pravé straně plzeňského celku. Několik šancí ale Sparta trestuhodně zahodila a tak po jediné šanci hostů v prvním poločase klidně mohla prohrávat. Po trestném kopu se totiž osamocený na malém vápně zjevil Martin Psohlavec, svou hlavičkou ale našel pouze připravenou náruč brankáře Grigara.

„Kdybychom šli do vedení, mohlo se utkání odvíjet jinak,“ litoval po zápase trenér Západočechů Levý. Vzápětí sportovně uznal, že jeho tým na dnešní Spartu neměl: „Už v prvním poločase měl soupeř kromě gólů ještě několik šancí.“ Shodl se tak s hodnocením letenského kouče Michala Bílka, který byl s výkonem svých svěřenců v první části nadmíru spokojený.

Skóre otevřel ve 26. minutě domácí útočník Libor Došek přesnou střelou mezi nohy gólmana Michala Daňka. Osmým podzimním zásahem se tak pro zimu osamostatnil na špici ligových kanonýrů. „Když budu dávat góly, je to super, ale když obhájíme titul, bude to ještě lepší,“ svěřil se sparťanský dlouhán novinářům s touhou po dalším triumfu v Gambrinus lize.

Spartu na pět bodů od věčného rivala Slavie v čele tabulky pomohl přiblížit i druhý pondělní hrot Miroslav Slepička, který volejem zakončil nádhernou akci na tři doteky přes půl hřiště v podání Řepky s Matušovičem. Levonohý hráč svým výkonem donutil Levého vystřídat krajního beka Zdeňka Šmejkala, pro kterého bylo krytí domácího fotbalisty neřešitelným problémem. „Chtěl jsem mu střídáním spíš pomoci, žádného hráče nezatracuji,“ vysvětloval Levý.

Třetí hřebíček do plzeňské rakve přidal sparťanský stoper Michal Kadlec a korunoval tak svůj výborný konec první části sezóny. „Jsem trošku zklamaný, že podzim při mé současné formě končí,“ vykládal po zápase novinářům syn slavného otce. Jeho setrvání na Letné není příliš reálné, na zápase se byli opět podívat pozorovatelé zahraničních klubů, jejich přítomnost potvrdil i sám Kadlec.

Bílek svou budoucnost ve Spartě nezná 

O poločasové pauze musel údajně kvůli zranění zůstat v kabině západočeský brankář Daněk, kterého od pátku trápilo zraněné rameno. „Sám si o přestávce řekl o střídání,“ upřesnil kouč Plzně. Druhá pětačtyřicetiminutovka již tak strhující podívanou nepřinesla. Až v závěru nejprve obvyklý náhradník Sylvestre neproměnil penaltu, v 90. minutě pak čestný úspěch hostů zaznamenal Psohlavec.

„Škoda, že jsme neproměnili penaltu a soupeř korigoval. Výsledek 4:0 by byl lepší,“ litoval závěru zápasu Bílek, který nadále nemá jistotu toho, že tým povede i na jaře. Jeho svěřenci totiž nedokázali splnit ani jeden z cílů, které jim vedení v létě stanovilo. „Sejdu se s panem Křetínským a sám ještě nevím co bude. V nejbližších dnech se vše rozhodne,“ řekl trenér, který s mužstvem v minulé sezóně vybojoval historický double. Těšit jej může alespoň podpora hráčů. Ti totiž po třetí brance slavili s koučem i celou letenskou lavičkou jako jeden muž.

Reklama

Související témata: