Hlavní obsah

Fotbaloví experti: Umístění Slavie není překvapením

PRAHA

Oslovení fotbaloví experti Jaroslav Hřebík a Miroslav Soukup, se vyjádřili k právě proběhlé polovině sezóny 2007/2008 nejvyšší fotbalové ligy. Oba se jednohlasně shodují v tom, že si podzimní mistr, pražská Slavia, první místo rozhodně zaslouží. „Slavie si to za projev, jakým hraje a za výkony v loňské sezóně rozhodně zaslouží,“ řekl pro Sport.cz Miroslav Soukup, bývalý trenér české dvacítky, která na posledním mistrovství světa získala stříbrné medaile.

Článek

„Je to zasloužené. Slavia hrála, co se týče útočné činnosti nejlépe ze všech týmů, hodně hráčů hrálo v pohybu, hráči se snažili útočit. A nejlépe propracovanou obranu předvedla v utkání proti Arsenalu,“ připomněl bývalý trenér Sparty Jaroslav Hřebík bezbrankovou remízu sešívaných, která Slavii vyrazně pomohlo k postupu do jarní fáze Poháru UEFA.

„Žádnému mužstvu se nepovedlo podávat dlouhodobé kvalitní výkony. Slavia si podržela formu, ostatní týmy měly výkyvy. Po psychické stránce šla Slavia nahoru tím, že se dostala do Ligy mistrů,“ řekl adresu podzimního krále prvoligové soutěže Hřebík.

Boleslavi a Liberci by slušely vyšší příčky

Podzimní část sezóny se ne zrovna dobře vyvinula pro jiné adepty na pohárová umístění. Ať už šlo o Mladou Boleslav nebo Liberec, oba kluby se potýkaly s velkými výsledkovými nezdary, a oba během podzimu musely vystřídat hlavní kouče na lavičkách svých týmů.

„Podle mě by mužstva jako Boleslav a Liberec měly být na místech, která se po podzimu podařilo získat například Plzni nebo Budějovicím. Tyto kluby mají dobrou tradici a výsledky v minulý ročnících,“ řekl na adresu Mladé Boleslavi a severočeského Liberce Soukup.

Právě zmiňovaná Plzeň mohla být pro nejednoho fotbalového fanouška příjemným překvapením podzimní části sezóny, jelikož Západočeši přezimují na šestém místě, i když do předposledního kola podzimu měli šanci na místo třetí. „Nemyslím si, že to bylo překvapení. Například Plzeň už ukázala loni, že dokáže předvádět dobré výkony a myslím si, že jen navázala na dobře rozdělanou práci. Je pravda, že kdyby se na konci podzimu Plzni podařilo vybojovat třetí místo, tak by to překvapení bylo,“ dodal Soukup.

Zimní přestupy mohou s týmy zatřást

Naopak na opačné straně tabulky se pomalu začínají selektovat kluby, které budou mít na jaře velké problémy, aby se držely od sestupového pásma dál. Po podzimu se na konci tabulky usadila vršovická Bohemians 1905 a severočeský Most. Dobře si nevedl ani Jablonec a Žižkov s Kladnem dělí jen jedno vítězství od sestupové předposlední pozice.

„Jablonec a Liberec nevidím jako týmy, které by měly mít se záchranou problém. Jsou to zajištěné kluby s perspektivou a zázemím. Spíš bych ty nejohroženější týmy viděl ve čtveřici Most, Bohemians, Žižkov a Kladno. Těžko říct, jak zimní přestupy zatřesou s Mostem a Bohemians, i když tam jsou při domácích zápasech diváci velkým motorem. Kladno na to teď sice nevypadá, ale kdyby ho měli opustit hráči, kteří tam jsou na hostování, ať už Kúdela, který si našel své místo, Dočkal, který dává góly, Gecov který je vidět nebo Jeslínek, který je jedním z nejlepších střelců ligy, bylo by to pro Kladno složité. A Žižkov asi také nebude mít klidné jaro,“ podal svou analýzu Soukup.

Některé kluby už měly se svými trávníky v závěru podzimu veliké problémy, a proto se znovu začalo hovořit o tom, že by se mohla zkrátit doba letní přestávky a místo toho by se mohly odehrát zápasy jednak na lepších terénech a potom také před lepší diváckou kulisou.

Vyhřívané trávníky měly přijít před osvětlením

„Je pravda, že na Žižkově a poté i na Kladně byl ke konci terén špatný. Klesá tak úroveň zápasu a samozřejmě i průměr návštěvnosti. Změnit systém, to ne. Rozhodně se mělo více tlačit na vybudování vyhřívaných trávníků než na instalaci umělého osvětlení,“ předkládá svůj pohled asistent brněnského trenéra Uličného Soukup.

Na otázku, co ještě bývalého trenéra české dvacítky potěšilo z podzimní části Gambrinus ligy, odpověděl jednoznačně, že to byly právě hráči úspěšného týmu z Kanady, kteří se po návratu ze šampionátu dokázali ve valné většině prosadit ve svých klubech a spoustě z nich se podařilo být svým týmům ohromným přínosem. „Například v našem mužstvu se podařilo prosadit Marku Střeštíkovi a Lubošovi Kaloudovi,“ nešel pro jména slavného výběru z amerického kontinentu Soukup daleko.

Reklama