Hlavní obsah

Fenin: Za svoje úspěchy vděčím hlavně spoluhráčům

Teplický kanonýr Martin Fenin prožil v české Gambrinus lize výborný rok. Rodák z Chebu nastřílel v patnácti ligových zápasech sedm branek a přezimovat bude na čtvrté příčce. "V lize sice nastupuji od šestnácti let, ale až letos jsem začal hrát pravidelně. Dostal jsem od trenéra Rady velkou šanci, kterou se snažím maximálně využít," řekl dvacetiletý útočník.

Článek

Podle počtu zařazení v sestavách kola jste se stal mužem ligového podzimu deníku Právo. Jak se díváte na podobné ankety?

Nebudu tvrdit, jako někteří fotbalisté, že tyto ankety a sestavy kola i různá další hodnocení nesleduji. Nebyla by to pravda. Dívám se, jak můj výkon novináři hodnotí. Kdyby to bylo po jednom zápase, nemuselo by to být až tak vypovídající, ale po celém podzimu... To je určitě příjemné. Takové ocenění potěší a vážím si ho, protože i to je forma ohodnocení mojí práce, kterou odvádím na hřišti.

Byl to váš dosud nejlepší fotbalový podzim?

Stoprocentně! V lize sice nastupuji od šestnácti let, ale až letos jsem začal hrát pravidelně. Dostal jsem od trenéra Rady velkou šanci, kterou se snažím maximálně využít. Pravidelně mi přicházely i pozvánky do reprezentačního áčka, nastoupil jsem v pár zápasech, čehož si také velmi považuji. Stříbro z mistrovství světa dvacítek, vstup do reprezentace a vydařený podzim, až na ten úplný závěr, kdy jsem se střelecky odmlčel na tři kola... Určitě to ale byl můj nejlepší fotbalový rok.

Čím si vysvětlujete ten raketový vzestup?

Nenazval bych ho raketovým, protože za sebou mám jeden podzim, který se mi povedl. Nepotrpím si na superlativy, protože vím, jak rychle se fotbalista může dostat z vrcholku dolů. Určitě mi pomohlo mistrovství světa v Kanadě. Vrátil jsem se v době, kdy už naplno běžela příprava mužstva. Trenér mi dal šanci hned v úvodu a mně se podařilo dát dva góly. Pro mne bylo velice důležité, že mě perfektně přijali kluci v Teplicích a pomáhali mi i na hřišti. Za ten úspěšný podzim vděčím hlavně spoluhráčům a samozřejmě důvěře trenéra. Dařilo se celému mužstvu, tedy i mně. Jednotlivec ve fotbale sám nic nezmůže.

Prosazujete se i střelecky, který podzimní ligový gól byste označil za nejdůležitější?

Jsem vděčný za každou branku a je jedno, jestli rozhodla zápas nebo jsem jen navýšil skóre. Mám-li vybrat jeden, je to těžké. Na ty, na které nejvíc vzpomínám a pro mne byly důležité i z psychického hlediska a posílení sebevědomí, patří ten první v úvodním kole na Kladně hned na začátku zápasu. A přidal bych k němu ještě trefu ze zápasu se Spartou, který jsme hráli na počest zesnulého trenéra Marečka a mně se podařilo skórovat na konečných 2:1 pro Teplice.

Teplice sice patří k předním ligovým týmům, ale na podzim hrají od začátku na špici a bez velkých výkyvů...

Příchodem trenéra Rady se hodně změnilo v pozitivním smyslu slova. Vytvořila se dobrá parta a ve výborné atmosféře šla nahoru i naše forma. Doufám, že tomu bude tak i na jaře.

U toho vy už ale nemusíte být…

To v tuhle chvíli nevím a asi to nebudu vědět do poslední chvíle. Jsem ale připraven na variantu odchodu i na to, že jaro odehraji za Teplice, kde jsem spokojen.

Reklama

Související témata: