Hlavní obsah

Bílek bude trenérem fotbalistů Sparty i na jaře

PRAHA

Michal Bílek zůstává prozatím trenérem pražské Sparty i pro jarní část fotbalové Gambrinus ligy. Oznámilo to klubové vedení na páteční tiskové konferenci po konci podzimní části sezóny. Spartě se přitom nevydařilo účinkování v evropských pohárech, po předkole Ligy mistrů neuspěla ani v Poháru UEFA. Navíc v lize je druhá s pětibodovou ztrátou za vedoucí Slavií.

Článek

Podzimní část byla pro Spartu neúspěšná. Na tom se shodlo vedení pražského klubu. To si stanovilo před sezónou postup do základních skupin Ligy mistrů, anebo čtvrtfinále v Poháru UEFA. Z předkola nejprestižnější soutěže fotbalisty Sparty vyřadil londýnský Arsenal, v Poháru UEFA nepřešli přes základní skupinu. „Očekávali jsme od podzimu větší naplnění cílů,“ řekl na tiskové konferenci prezident klubu Jozef Chovanec. „Je to neúspěch. Cíle, které jsme si dali, jsme nesplnili,“ připojil se trenér Michal Bílek.

Podle Bílka Spartu pronásledovala smůla. „Sehráli jsme řadu utkání, která svou kvalitu měla. V Lize mistrů nám byl vylosován Arsenal, což byl soupeř, který měl větší kvalitu než my. O neúspěchu v Poháru UEFA rozhodla hlavně prohra s Curychem. Měli jsme zdravotní problémy. Jsem přesvědčen, že kdybychom měli štěstí, kdybychom byli zdravotně v pořádku a byl nám uznaný regulérní gól, mohl výsledek v celé soutěži vypadat jinak. Nehodnotím vystoupení v Evropě jako zcela negativní,“ zhodnotil Bílek.

Bílek: Musíme se zlepšit v defenzivě

Ani situace v domácí nejvyšší soutěži nevypadá pro obhájce titulu pozitivně. V tabulce je sice druhý, ale na vedoucí Slavii ztrácí pět bodů. „Vystoupení v Gambrinus lize bych popsal jako váhavé,“ prohlásil viceprezident klubu Daniel Křetínský. „Očekávali jsme, že na tom budeme bodově minimálně stejně jako Slavia,“ přidal Chovanec. Podle kouče Bílka byl největší problém v obranných řadách. „V lize jsme se dopustili čtyř proher, což by pro mužstvo, které bojuje o titul, měl být počet proher po celé sezóně. Do jarní části sezóny chceme zanechat dobrý útok, ale musíme zlepšit defenzivní činnost,“ řekl kouč.

I přes zjevné neúspěchy vedení i nadále drží ochrannou ruku nad koučem Michalem Bílkem. Změny podle vedení potřeba jsou, ale nikoliv personální. „Rozhodnutí ohledně setrvání trenéra Bílka bylo jednomyslné. Proběhla však mezi námi detailní a komplexní diskuze, která se netýkala pouze trenéra Bílka. Musí dojít ke změnám ve způsobu práce,“ řekl Křetínský. Sám trenér prý neuvažoval o tom, že by spolupráci s pražským klubem ukončil. „Nevnímám situaci beznadějně. Neuvažoval jsem o tom, že bych nabídl svou rezignaci,“ řekl.

Domácí cíle se i přes dílčí neúspěchy pro konec sezóny v domácích soutěžích nemění. Sparta chce stále získat pohárový titul i titul ligový. Podle vedení stačí, aby stávající kádr začal podávat stoprocentní výkony. „Hráčský potenciál na to máme,“ myslí Chovanec. Stejný názor má i Křetínský. „Hlavně chceme, aby byl potenciál hráčů naplněn,“ řekl.

Hráčské změny nebudou podle trenéra zásadní. Nejpravděpodobněji vypadá odchod Zdeňka Pospěcha. Sparta se však do prodeje reprezentanta nežene. „Pokud Pospěch Spartu opustí, bude to na jeho výslovnou žádost. Jeho odchod není v zájmu Sparty,“ prohlásil Křetínský. Tým opouští slovenský stoper Miloš Brezinský. Naopak se do Sparty vrací čtveřice hráčů z hostování. Jsou jimi Kúdela, Jeslínek, Voříšek a Holenda. Sparta bude chtít navíc posílit obranné řady.

Reklama

Související témata: