Hlavní obsah

GLOSA: Jílkovi se nedostává alibi, Sparta couvá ze šestky

Praha

Pár dnů před startem jarní části ligy ujistil, že v sobotu uvidí diváci na Letné organizovaný tým, který bude bojovat za rudý dres. Dokonce ještě během rozcvičení těsně před zápasem s Libercem na sebe Tomáš Rosický navlékl bundu a v lakýrkách brouzdal po trávníku, aby byl mužstvu co nejblíž. Jenže jeho chlapci mu zase podrazili nohy. A nejen sportovnímu řediteli, ale také trenérům v čele s Václavem Jílkem, o natěšených divácích nemluvě. Sparta v jarní premiéře předvedla nepochopitelný výkon, kterým si řekla o další domácí porážku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Václav Jílek má problémy...

Článek

Proklamovaný útok na druhou Plzeň? Zapomeňte. Při pohledu na ligovou tabulku řeší Sparta úplně jiný problém. Jak se vůbec udržet v první šestičlenné skupině o titul, z níž pozvolna vypadává...

Mužstvu nevyšly zápasy na soustředění ve Španělsku, všechny je prohrálo. Přinesly však údajně řadu věcí, jež si trenéři ve hře představují. A proti Liberci se mělo veškeré zimní úsilí zúročit.

Nezúročilo. Spartě nefungovalo vůbec nic, ani o bojovnosti nemůže být řeč.

Druhá půle byla jedním z našich nejhorších výkonů v celé sezoně, hodnotil Václav Jílek. Vyřídit si to s ním běžel fanoušekVideo: Sport.cz

Nelze se divit, že diváci už ztrácejí trpělivost a poprvé volali po odstoupení trenéra Jílka.

Během podzimu ještě našel různá alibi. Rekordně krátkou letní přestávku. Dědictví přebujelého kádru s řadou nechtěných hráčů ještě z dob Stramaccioniho éry včetně rozsáhlé marodky. Snad i proti měli fanoušci s Jílkem a jeho Spartou svatou trpělivost, přestože se první půlka sezony znovu nepovedla.

Je proto zvláštní, že letenský klub v zimě nepřivedl jedinou novou posilu, i když minimálně stopera měl kouč slíbeného.

Mrzí mě to i kvůli lidem. Chtěli vidět, že přijde změna k lepšímu a my jim to bohužel nepředvedli, litoval Bořek DočkalVideo: Sport.cz

Tady však veškerá alibi pro Jílka končí. Během druhé přípravy pod jeho vedením měl dost času vyladit optimální sestavu a vtisknout mužstvu herní styl, s nímž může alespoň na druhou příčku aspirovat. Tím spíše, že se již i na hřišti může spolehnout na vůdčí schopnosti uzdraveného lídra Dočkala.

Jenže výkon proti Liberci byl tristní. S Jílkem ztratili trpělivost diváci a je otázkou, kolik jí ještě může očekávat od vedení. Rosický jistě nemluvil do větru, když po skončení podzimu i během přestávky zopakoval, že důvěra v trenéra stále trvá, ale už musí být podpořena také výsledky.

Jílek je se Spartou nemá a přichází pro něj dost možná poslední šance probrat leklé ryby. V neděli, paradoxně doma v Olomouci, odkud v létě na Letnou přišel.

Dokonalá znalost soupeře může být jeho výhodou. Rozhodně však musí ukázat, že je trenér, který si i v těžké situaci ví se vší rozhodností rady.

Aktuálně nemá v rukou žádné trumfy, kterými by přesvědčil. A alibi se mu už nedostává...

Vydrží Václav Jílek na lavičce Sparty až do konce sezony?
Ano.
7,6 %
Ne.
92,4 %
Celkem hlasovalo 6763 čtenářů.

Reklama

Související témata: