Hlavní obsah

Nikoli Souček, ale entusiasmus a válečnictví nám scházelo, byl si vědom po první prohře slávistický kouč

Věděli, co je u Botiče čeká. Mohli předpokládat, že jim Klokani nic nedarují. Připravovali se na to, že se vršovické derby změní ve válku a fotbalovou řež. Celý týden tohle všechno do hráčů trenér hustil, přesto Slavia na úvod ligového jara na Bohemians poprvé v sezoně padla, takže byl kouč Jindřich Trpišovský hodně rozladěný.

Provod nahradil Součka skvěle, na tomhle postu jsme dneska problém úplně neměli, říká trenér Jindřich Trpišovský Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Éra po Součkovi bude zřejmě těžší, než jste předpokládal. Už v prvním ostrém zápase se ukázalo, co pro váš tým znamenal...

Tomáš byl kapitánem a vůdčí osobností, navíc dokazoval mužstvo zachraňovat v podobných situacích, jaká v derby nastala, ale na jeho postu jsme problém neměli. Provod hrál na Součkově místě poprvé v životě a nahradil ho skvěle. Až obdivuhodně se přeorientoval, aby novou roli zvládl, podstupoval hlavičkové souboje a vyhrával je, snažil se bojovat o míč i v nepříjemných pozicích. Na tomto postu jsme problém neměli.

Tvrdíte, že s absenci lídra podzimní sestavy prohra nesouvisí. V čem tedy spočíval problém?

Našemu výkonu scházela energie, i když jsme toho naběhali spoustu, chyběl důraz v osobních soubojích, do kterých jsme chodili pozdě, takže na můj vkus jsme i hodně faulovali. Zvlášť, když se Bohemka po hřišti dobře přesouvala a dostupovala nás. Velký rozdíl byl i v mentalitě mých hráčů a hráčů soupeře. Zvlášť, když zápas neměl s fotbalem nic společného. Byla to překopávaná zleva doprava, při které se čekalo na první gól. A inkasovali jsme ho my právě ve chvíli, kdy jsme začali mít hru pod kontrolou.

Chyběla nám energie ve výkonu. Byl rozdíl v mentalitě, ve válečnictví na hřišti, hodnotí slávisté prohru s BohemiansVideo: Sport.cz

Ale vy jste přece tušili a připravovali se na to, že právě takto se může derby odvíjet.

To ano, ale bavili jsme si i o tom, že v takovémto zápase nesmíme udělat chybu. A my ji udělali. Navíc chybu nevynucenou, na kterou Bohemka čekala a dokázali ji využít.

Na podzim jste ovšem dokázali otáčet i zápasy, které se pro vás nevyvíjely příznivě a v nichž jste prohrávali. Proč jste to nesvedli i v derby s Klokany?

Nedovedli jsme se vyrovnat s pojetím domácích, kteří nám znepříjemňovali život, jako se o to teď budou pokoušet všichni soupeři, hráli jsme strašně pomalu, neuměli se prosadit v přehuštěných prostorech, kde scházelo lepší řešení situací. I ze stran jsme se chtěli a měli prosazovat víc.

A nejspíš vaši hráči žili i v klamu, že v duelu s Bohemians postačí k výhře fotbalové kvality, které měly být na jejich straně.

Loni jsme tady fotbalem navrch měli a vyhráli 3:0. Pravdou je, že na lepším terénu, než na jakém se hrálo tentokrát, ale ve stejném rozestavení a s držením míče, který jsme měli ze sedmdesáti procent pod kontrolou my. Vždy je to ovšem o výkonu na hřišti.

O skladbě mužstva snad nikoli? V sestavě se objevili noví hráči Provod a Musa...

To proto, že jsme vzhledem ke stavu hřiště a předpokládanému průběhu střetnutí chtěli eliminovat výškovou převahu domácích nasazením vysokých hráčů. Pro oba navíc mluvila výkonnost v přípravě a aktuální forma. V typologické skladbě mužstva to nebylo.

V čem tedy?

Hlavně v mentalitě a válečnictví. V entusiasmu a chuti. Ve srovnání s posledním zápasem, který jsme tady odehráli, docela určitě. Vždy je to o tom, jak se vyrovnáte s tím, že se vám soupeř snaží zápas znepříjemnit, a to jsme nezvládli. Navíc jsme domácím sami darovali situaci, ze které jsme inkasovali. Přitom byla na vyřešení jednoduchá.

Podařilo se fotbalové Slavii ve vršovickém derby podle vás nahradit Tomáše Součka?
Ano.
21,6 %
Ne.
78,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1067 čtenářů.

Reklama