Hlavní obsah

Ostrava - Bohemians 1905 2:0Fotbalisté Ostravy trnuli o výhru, Bohemians přesto sestupují

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Magera 1 : 0
90. Zeher 2 : 0

Fotbalisté Baníku Ostrava postoupili do Poháru UEFA, Bohemians 1905 sestupují do druhé ligy. Rozhodly o tom góly Lukáše Magery a Róberta Zehera, díky nimž Baník přehrál v závěrečném kole nejvyšší soutěže pražský celek 2:0. Bohemians dali elitě sbohem sympatickým a důstojným výkonem, který si na vyprodaných Bazalech pokazili jen katastrofální koncovkou. Měli tlak i spoustu příležitostí, gólman Petr Vašek však ani jednou nekapituloval.

Článek

V utkání o všechno šlo podle předpokladů jenom prvních deset minut. Magera po kolmé přihrávce za obranu sice brzy posunul míč do sítě, ale kvůli ofsajdu gól ještě neplatil. Daleko více štěstí si ostravský kanonýr, který se vrátil do sestavy po dvouzápasovém trestu, vybral o pět minut později: Markově centru z pravé strany na poslední chvíli Bystroň hlavou uhnul a nic netušící Magera míč v běhu kolenem usměrnil do protipohybu brankáře Sňozíka.

Bohemians pak ztratili poslední zábrany. Potřebovali minimálně dva góly a podle toho se na hřišti zařídili: totální ofenzíva výběru trenéra Zacha dostala favorita do nevídaných nesnází. Pražané však zahazovali šanci za šancí. Vašek musel v 16. minutě konečky prstů vytěsnit dalekonosný pokus Slezáka, který vzápětí přestřelil i z hloubi pokutového území.

Na Baník dopadla tíha nervozity. Hra domácích byla rozháraná a nepřesná, zatímco Pražané si ve stylu anglické Premier League nabíhali do koncovky klidně i v pěti hráčích. Hosté měli jediný problém: střelbu. Z výhodné pozice na velkém čtverci po brejku těsně minul Rezek, parádní volej vystřihl znamenitý Morávek a Vašek míč tak tak vyboxoval na roh. Mladičký špílmachr Bohemians vyprodukoval další gólovou situaci v 35. minutě, po obrovském závaru před Vaškem měl poslední střelu, která mu ale vůbec nesedla a domácí gólman ji srazil do zámezí.

Intenzitu hostujícímu náporu ubrala přestávka a zlepšená defenzíva Baníku. Ostrava lépe vyplňovala prostor na své obranné polovině, jenže směrem dopředu byla bezzubá. Přestože domácí se několikrát řítili do otevřené obrany, finální fázi pokaždé zpackali. Rozhodnout mohl v 70. minutě Svěrkoš, který se vyhnul vybíhajícímu Sňozikovi, ale s míčem se dostal ze střeleckého úhlu a Magera po jeho přihrávce už jen trefil gólmanovu náruč.

Domácí se v závěru stáhli, strach o hubený náskok z nich doslova vyzařoval. Bohemians tak znovu zvýraznili svou převahu, ale střelecké prokletí nezlomil ani střídající Škoda, když hlavičkou v 68. minutě těsně minul. Ani v hektickém závěru hostům nebylo dopřáno vyrovnat, Ordošovu střelu zablokoval Bolf a po Morávkově bombě se vyznamenal Vašek. Když už Pražané skoro vůbec nebránili, vypíchl jejich chybnou rozehrávku Zeher a zpečetil pohárový sen Ostravy i sestup Klokanů.

Baník Ostrava - Bohemians 1905 2:0 (1:0)
Branky: 10. Magera, 90.+3. Zeher. Rozhodčí: Paták - Teuber, Drastík. ŽK: Karal, Lukáš, Sňozík, Rezek. Diváci: 17.372 (vyprodáno).
Ostrava: Vašek - T. Marek, Neuwirth, Bolf, Tchuř - Rajtoral, Bystroň, Lukeš (81. Metelka), Mičola (72. Čoupek) - Svěrkoš (89. Zeher), Magera. Trenér: Večeřa.
Bohemians 1905: Sňozík - L. Marek, Rada, Lukáš, Šmarda - Kotyza (67. Škoda), Karal (64. Vágner), Morávek, Rezek - Slezák (54. Ordoš), Bartek. Trenér: Zach.

Reklama

Související témata: