Hlavní obsah

Svěrkoš se stal s 15 góly králem ligových střelců

PRAHA

Nejlepším střelcem fotbalové ligy se s 15 góly stal ostravský útočník Václav Svěrkoš. V sobotu se sice střelecky neprosadil, ale i tak vyhrál o tři zásahy před druhým Miroslavem Slepičkou ze Sparty, kterému nepomohly ani dvě trefy do sítě Liberce. Svěrkoš tak o jednu branku vylepšil svůj střelecký počin z roku 2003, kdy skončil druhý za Kowalíkem.

Článek

Svěrkošových 15 branek je druhým nejlepším výkonem během posledních čtyř sezón. Pouze o gól více dokázal v minulé sezóně nastřílet tehdy mladoboleslavský Pecka.

Nejvíce branek v samostatné české lize zaznamenal v roce 2000 sparťanský útočník Vratislav Lokvenc, který rozvlnil síť dvaadvacetkrát.

V tabulce brankářů s nejvíce vychytanými nulami se o první místo dělí slávista Martin Vaniak a brankář Baníku Ostrava Petr Vašek.

Oba si připsali 13 čistých kont, čímž vyrovnali nejnižší výsledek z roku 2005, kdy na výhru v tomto žebříčku stačilo Tomáši Poštulkovi rovněž 13 nul.

Tabulka střelců:
15 - Svěrkoš (Ostrava),
12 - Slepička (Sparta),
11 - Rajnoch (Ml. Boleslav),
10 - Toleski (Slavia),
9 - Magera (Ostrava),
8 - Došek (Sparta), Žůrek (Zlín), Zeher (Ostrava),
7 - Vlček (Slavia), Fenin (Teplice), Besta (Brno), Varadi (Plzeň),
6 - Jeslínek (Sparta), Holub (Ml. Boleslav), Kerič (Liberec), Doležal (Teplice), Švancara (Žižkov), Došek (Brno), M. Jarolím, Pudil (oba Slavia), Nezmar (Liberec),
5 - Zbožínek (Zlín), Fillo (Plzeň), Černý (Slavia), Kalouda, Střeštík, Trousil (všichni Brno), Kisel (Sparta), Dort, Radzinevičius, Papoušek (všichni Liberec), Svátek (Č. Budějovice), Bartoš (Kladno), Necid (Jablonec), Kalod (Žižkov).
Brankáři podle počtu čistých kont:
13 - Vaniak (Slavia), Vašek (Ostrava),
12 - Drobisz (Olomouc),
11 - Baránek (Zlín),
10 - Grigar (Sparta), Kučera (Č. Budějovice), Špit (Jablonec), Bartalský (Žižkov), Slavík (Teplice),
8 - Sňozík (Bohemians 1905),
7 - Lejsal (Brno),
6 - Daněk (Plzeň),
5 - Zlámal (Liberec), Miller (Ml. Boleslav),
4 - Poštulka (Sparta), Pavlík (Kladno), Bureš (Brno),
2 - Vorel (Slavia), Hauzr (Liberec),
1 - Pařízek (Žižkov), Acevski (Most), Ilizi, L. Krbeček (oba Plzeň), Pižanowski (Ml. Boleslav), Kořínek (Zlín), Uvarenko (Liberec), Ticháček (Plzeň).

Reklama